Jak w temacie kupiłem e36 z tym silnikiem ale nie mam pojęcia jaki jest tam olej wiem,że napewno wymaga wymiany. Teraz pytanie jaki olej wlać? Silnik nie kopci zrobiłem około 3tyś km i oleju wg bagnetu nic nie ubyło. Myślałem o białym castrolu mineralnym ponieważ boje się nalać rzadszego oleju chyba,że macie inne pomysły?
duchPW [Usunity]
Wysany: 2005-10-19, 20:29
w takim silniku powinien być zalany syntetyk lub półsyntetyk
-minerala bym nie lał, bo może zapchać hydraulikę zaworów - poszukaj, może jest jakaś naklejka
jak nic nie będzie, to lej półsyntetyk tylko jakiś dobry - oszczędności są iluzoryczne i krótkoterminowe
jak zacznie klekotać, to będziesz wiedział, że prawdopodobnie był mineral
tego sie boje ze jest mineral nie ma nigdzie żadnej naklejki i nie wiem nie chciał bym zrobić tak jak podałeś w swoim temacie Najchętniej zalał bym minerala ale piszesz,że zalecają lepsze jakości
duchPW [Usunity]
Wysany: 2005-10-19, 22:47
no to możesz ryzykować - jak zalejesz półsyntetyk*, to będziesz wiedział, bo do takich silników mineral leje się tylko jak klepią zawory - inaczej, gdyby stale jeździł na tym, zniszczyłby hydraulikę.... a ryzykujesz ewentualną koniecznością spuszczenia półsyntetyka .... albo koniecznością wymiany hydroregulatorów (co chyba wydaje się w takim przypadku lepszym rozwiązaniem) .... ale nie dramatyzyjmy (tzn. ja ) - może nie jest aż tak źle
a tak z ciekawości jaki masz przebieg w tym swoim bolidzie?
*ale nawet na próbę nie opłaca Ci się brać najtańszych olejów, bo czytałem gdzieś, że na oleju dobrej klasy było spoko, a na lotosie klepały zawory jak diabli
Przebieg na liczniku jest 155tyś ale jaki jest naprawde nie wiem a silnik to już w ogóle bo był zmieniany zm40 i nawet nie wiem z którego roku jest ciekawe czy w numerze jakaś cyfra określa date produkcji.
Chyba naleje Mobila 10w40 zobaczymy co będzie.
a nie prościej zadzwonić do poprzedniego właściciela od którego kupiłeś (pod warunkiem że to nie z komisu) i zapytać czym go zalewał
Przecież nie bedzie ci ściemniał bo i po co
_________________ E30 325iA 1987r. Coupe E39 528iA 1999r. Touring E61 530dA 2005r. Touring «Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»