BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
pytanko: wypłukany nagar - silnik rozszczelniony
Autor Wiadomo
duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-10-19, 19:42   pytanko: wypłukany nagar - silnik rozszczelniony

Siemacie
mam czysto teretyczne pytanie (ale odpowiedzi wolałbym konkretne 8) ), :
otóż po tym jak silnik pracował przez xxx tys km na oleju mineralnym i zalano do niego olej syntetyczny nastąpiło wypłukanie nagromadzonego tam przez lata nagaru i ......

.... nie mam takiego przypadku, ale tak sie zastanawiam co konkretnie się dzieje w tym przypadku?
czy rozszczelni się silnik? co konkretnie się rozszczelni?
czym to się będzie objawiało?
co w takim przypadku bardziej niż normalnie jest narażone na zużycie/defekt?
czy pogorszą sie osiągi takiego autka?
i na koniec - co z takim fantem zrobić - czy da się przywrócić sprawność silnika np. przez ponowne zalanie go mineralem?

może ktoś miał do czynienia z takim przypadkiem?

--==maly==-- 

Pomg: 7 razy
Doczy: 29 Mar 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-10-19, 19:55   

Ja powiem co wiem.
Po wypłukaniu nagaru silnik może stracić cisnienie bo pierśnienie będą przepuszczać,będzie spalał sporo oleju i będzie zdecydowanie słabszy. Mogą pojawić się także wycieki z uszczelek np dekiel głowica lub nawet wydmuchanie uszczelki pod głowicą wszystko zależy od tego jak bardzo zasyfiony był silnik. Co do naprawy wydaje mi się,że wymagało by to wymiany uszczelek choc nie zawsze to pomoże czasem mogą być do wymiany pierścienie zawory mogą mieć luzy jest tego sporo.

Przemass 

Pomg: 5 razy
Doczy: 08 Wrz 2005
Skd: Zielona Góra
Wysany: 2005-10-19, 20:00   

Właśnie niedawno kolega przerabiał taki temat sporo go kosztowało zalanie silnika syntetykiem. Do wymiany wszystkie uszczelniacze i chyba padło coś więcej bo straszne dzwięki wydobywały się z silnika. Precyzyjnie nie jestem w stanie opisać co dokładnie ale kolega płakał i to mocno a teraz na aucie wozi naklejkę sprzedam.

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2005-10-19, 20:19   

Takie poczynania niezawsze doprowadzają do pogorszenia pracy pierścieni a wręcz w wiekszosci pomagają ale dla układu korbowego moze stanowic problem a dokładniej dla układu smarowania układu korbowego mianowicie odrywający sie nagar osad w kanałach olejowych powoduje zatkanie tychże kanałow a wponiektórych przupadkach powoduje wyfrezowanie wręcz wiekszosci powierzchni ślizgowej panewek.
Mój silnik jest po właśnie takim przejsciu gdzie niemiec jeździł na jakims tam opleju który utworzył w silniku skorupę gtubości ponad trzech mm ja niewiedząc na jakim oleju był eksploatowany silnik zalałem syntetyka i auto po stu kilometrach nie miało ochoty jeździć ,zrobiłem nastepna zmianę oleju też syntetykiem i autko jeżdziło ponad 90 tyś km aż zaczeło stukac po rozebraniu okazało sie że panewki korbowodowe sa bez warstwy slizgowej w środkowej części na całym obwodzie i głowne sa wytopionei też niexle wytarte w srodkowej czesci. Silnik nie biezre oleju od zmiany do zmiany ubywa około 400 ml i obecnie jeździ na mineralnym przewyższajacym wymagania jakosciowe stawiane olejom w okresie produkcji silnika.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-10-19, 20:34   

a czy takie wypłukanie może nastąpić też przy zalaniu półsyntetyka? - wiem, że teoretycznie tak, ale jak to jest w praktyce?

LoveJoy 

Doczy: 03 Sie 2005
Skd: Varshava
Wysany: 2005-10-19, 20:52   

Nr 1: do wymiany pierścienie - syntetyk nie jest tak gęsty jak minerał
Nr 2: spadnie moc - analogicznie - silnik będzie przepuszczał olej
Nr 3: mogą pojawić się wycieki oleju z praktytcznie wszystkich miejsc z których może wyciec olej
Nr 4: naprawa po takiej wymianie sporo kosztuje.....

Zastanów się zanim zmienisz mineralny na syntetyczny lu półsyntetyczny - według mnie to się nie opłaca....

Pozdro
LJ

Sprzedam kilka pozostałości pomojej e30 - bliższe info - GIEŁDA

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-10-19, 22:39   

spoko LJ - dzięki za info - oczywiście nie zamierzam lać syntetyka do m20 - jak napisałem - to pytanie czysto teoretyczne

a jak to jest z tym półsyntetykiem?

Frycek 

Doczy: 28 Cze 2004
Skd: W-wa G.R.CH.W.
Wysany: 2005-10-20, 09:12   

Oczywiście prawdą jest że po zalaniu syntetyka można wypłukać silnik, wielokrotnie słyszałem takie historie. Moj teściu sobie tak wypłukał dyszla 1.6 i zmienial caly silnik. Ale skoro mialy być przyklady poparte praktyką to w poprzedniej beemce z motorem m40b18 zalewanej zawsze mineralem zmieniłem olej na półsyntetyk i nic sie nie rozszczelniło a wrecz przeciwnie motorek zaczał pracowac jakby równiej i ciszej, ale to chyba kwestia stanu technicznego.
Pozdrawiam

Marcin 
Nurburgring Fan

Pomg: 2 razy
Doczy: 10 Sie 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2005-10-20, 09:34   

Artur C. napisa/a:
...odrywający sie nagar osad w kanałach olejowych powoduje zatkanie tychże kanałow...

Dokladnie z takim problemem walczy teraz moj znajomy mechanik.
W V6 Audi z 95r po zalaniu syntetykiem wyplukany nagar zatkal kanaly olejowe glowicy i skonczylo sie na zatarciu walkow rozrzadu obu glowic V6-tki. Niezle :D

Pawel-e30 

Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2005-10-20, 18:40   

Frycek napisa/a:
zalewanej zawsze mineralem zmieniłem olej na półsyntetyk

ok ale mowa tu o poważniejszym zabiegu czyli zalanie syntetykiem :wink:

Pioter jak już zależy ci tak bardzo na zmianie oleju na lepszy to lej pół syntetyk i najlepiej texaco
:lol: :lol: :lol: Uwaga Łukasz zaraz wyjedzie z Motulem :lol: :lol: :lol:
:

Ps. Łukasz czym zalewasz Panewke??? :twisted:

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-10-20, 22:27   

spoko - potem pytałem o półsyntetyka - nei martw się Paweł nie naleję syntetyka, do mojego sita :wink: ten silnik więcej gubi niż przepala, więc wymienię olej razem z uszczelką ...... i zaleje mineralem

a pytanie jak pisałem - jest czysto teoretyczne - ostatnio się nad tym zastanawiałem i pytam :wink:

Pawel-e30 

Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2005-10-20, 23:04   

no ta kto pyta nie błądzi :lol:

A tak pozatym jest dobra meta na oleje koo Majstra GŁOWY :lol:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw