BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
OLEJ SMIERDZI BENZYNA CZY TO USZCZELKA POD GLOWICA??
Autor Wiadomo
marcinkosky 

Doczy: 28 Sie 2005
Skd: Wu-wu-a
Wysany: 2005-10-20, 16:45   OLEJ SMIERDZI BENZYNA CZY TO USZCZELKA POD GLOWICA??

Witam.
W mojej beemce olej smierdzi benzyna, swiece i fajki od swiec sa w oleju :? Podejzewamze jest to uszkodzona uszczelka pod glowica :? (czy mam racje czy jednak sie myle).
Mam jeszcze jedno pytanko jaki moze byc koszt kupna uszczelki pod glowice i ewentualnie koszt wymiany

Mazda MX6 2.5 V6

korzuch 

Pomg: 2 razy
Doczy: 29 Mar 2004
Skd: z stąd
Wysany: 2005-10-21, 07:40   

yo!
Jeszcze tego nie przerabiałem ale cennik intercarsu jest w niezbędniku :D ja na twoim miejscu bym najpierw pojechał do chłopaków z garazu klubowego niech oblukają co i jak i dopiero sie djagnozował :D
pozdro

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-10-21, 08:15   

skoro śmierdzi Pb z oleju, to raczej nie uszczelka tylko np. pierścienie

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2005-10-21, 08:34   

W jakich okolicznościach stwierdziłeś że olej śmierdzi benzyną :?:
Czy przed tym np: kręciłeś długo silnikiem i nie mogłeś go odpalić :?:

Wydaje mi się że Pioter jest bliższy prawdy...

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2005-10-21, 08:42   

jezeli olej smierdzi benzynka to tylko w gre wchodza pierscienie.

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-10-21, 14:44   

może być tez tak że się wtryski lub wtrysk nie domyka i po zgaszeniu motoru przezotwarty zawór saczy się wacha do komory spalania i przechodzi przez pierścienie do skrzyni korbowej i miesza się z olejem ...

U mnie olej był nie do użycia jak przez 5 minut prubowałem odpalić auto bez prądu i zalało wachą gary, po czym stał tak 2 tygodnie... :wink:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Skd: Słupsk
Wysany: 2005-10-21, 15:06   

swiece i fajki w oleju - do wymiany uszczelka pod pokrywa klawiatury(zaworow) i takie dodatkowe dwie uszczelki na gniazda swiec. Koszt wszystkich ok 100 pln i masz susze :D

Paliwo w oleju - stawiam na to ze robisz krotkie przebiegi - odpalenie i od razu gaszenie auta - w takim razie jest to objaw zupelnie normlany - pogon go na trasie i zobacz jak bedzie.

Pozdrawiam.

marcinkosky 

Wysany: 2005-10-21, 16:35   

Witam.
Nie mam problemow z odpalaniem-pali za pierwszym razem :D .
Ale czy jak pierscienie by byly do wymiany to chyba silnik by nie byl szczelny (no przynajmniej tak mi sie wydaje).
Stwierdzilem ze olej smierdzi benzyna jakies 10 minut po tym jak zgasilem silnik.

Mazda MX6 2.5 V6

loko

Skd: Wawka
Wysany: 2005-10-21, 17:32   

olej i tak będzie śmierdział benzyną... to przecież jest silnik a my nie mamy psich nosów i czężko jednoznacznie stwierdzić na węch zawartość benzyny w oleju. najprostsza sprawa - sprawdź czy przybywa ci oleju i drugie - sprawdź ciśnienie sprężania... jeśli na pierwsze odpowiedź brzmi nie a drugie wynosi koło 10-12 i na wszystkich garach jest podobnie to daj sobie spokój...

Pawel-e30 

Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2005-10-23, 09:58   

wez na odpalonym silniku wyjmij bagnet i zobacz czy masz przedmuch przeciesz jak pierscienie nie trzymają to kompresja ucieka do miski więc wyjmij bagnen i zobacz czy będzie się dymiło jak z kosiarki a puźniej sprawdz kompresje :wink:

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2005-10-23, 10:56   

Pawel-E30 napisa/a:
wez na odpalonym silniku wyjmij bagnet i zobacz czy masz przedmuch przeciesz jak pierscienie nie trzymają to kompresja ucieka do miski więc wyjmij bagnen i zobacz czy będzie się dymiło jak z kosiarki a puźniej sprawdz kompresje :wink:

No ciekawe :roll: po wyjęciu miarki jak się kopci to świadczyć może bynajmniej o nie drożności odmy - trzeba sprawdzić cismienie w cylindrach określić czy oleju nie przybywa(tylko sprawdzać w tym samym stanie silnika tj.tylko na ciepłym lub tylko na zimnym) to wiele wyjasni .Pozatym nieszczelność wtrysków też jest realną przyczyną.

PS: Pozatym kazda nawet nowa kośiarka z jednocylindrowym silnikiem czterosuwowyn po wyjęciu miarko oleju podczas pracy zacznie żygać olejem jest to normalny objaw ponieważ tłok poruszając sie w cylindrze powodyje zmiany objetości(ciśnienia) nie tylko w komoże spalania ale i w komoże korbowej wiec wyżuci olej przez otwartą miarke.

Pawel-e30 

Wysany: 2005-10-23, 11:24   

[quote="Artur CPS: Pozatym kazda nawet nowa kośiarka z jednocylindrowym silnikiem czterosuwowyn po wyjęciu miarko oleju podczas pracy zacznie żygać olejem jest to normalny objaw ponieważ tłok poruszając sie w cylindrze powodyje zmiany objetości(ciśnienia) nie tylko w komoże spalania ale i w komoże korbowej wiec wyżuci olej przez otwartą miarke.[/quote]

ta chodziło mi o jej dymienie z ala wydechu :lol:

to powiedz mi jak sprawdzic przedmuchy skoro jak z bagnetu sie dymi to swiadczy o odmie buahaaaaaaaaaaaa :lol:

loko

Wysany: 2005-10-23, 11:33   

Paweł-E30 napisa/a:
to powiedz mi jak sprawdzic przedmuchy skoro jak z bagnetu sie dymi to swiadczy o odmie buahaaaaaaaaaaaa

przyrządem do mierzenia sprężania na garach. a z ta odmą to racja... bo po wyjęciu bagnetu będzie tamtędy ssało lewe powietrze do układu dolotowego... i nawet gdyby były przedmuchy to ssanie w dolocie jest tak duże że przy sprawnej odmie nie powinno dmuchać bagnetem

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysany: 2005-10-23, 11:33   

Wten sposób to można było sprawdzić przedmuchy w Żuku na w bebemce odma utrzymuje podciśnienie w bloku jak i w głowicy odsysając spaliny przedostające sie pod tłoki jak i pary oleju. Wiec jak leci dym z rurki od bagnetu to pierwsze masz niedrożna odme a potem masz mega przedmuchy a silnik to napewno na niebiesko by kopcił.

loko

Wysany: 2005-10-23, 11:35   

8)

Pawel-e30 

Wysany: 2005-10-23, 11:53   

ej panowie w jakich żukach?? przeciesz napisalem ze jezeli bedzie dymic z bagnetu tak jak z kosiarki to wtedy jest juz jakas oznaka o nieszczelnosci silnika. Nie chodzilo mi o zwykle dmuchanie czy przygasanie silnika z pod bagnetu tylko o ewidentnym kopceniu sie z rurki bagnetu moze zle napisalem albo zle pisze malo niezrozumiale ale prosze was nie wyjezdzajcie ze ta metoda jest do Zukow przeciesz jedna z podstawowych zeczy jak podchodzisz do samochodu zeby go obejzec miedzy innymi odkrecasz korek oleju i wyciagasz bagnet i patrzysz jakie sa objawy czy niestety wy macie inne metody i ja sie nie znam??

Ta loko wiem o mierzeniu kompresji itd ale napisalem taka metode gdzie kolega moze w kadej chwili to sprawdzic a nie zawsze ma sie pod reka przyżąd do mierzenia kompresji....

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysany: 2005-10-23, 12:00   

Wszystko zależy jaki układ zasilania ma silnik to rózne metody sprawdzenia się stosuje ale teą metodą silnika BMW nie sprawdzisz. :D

A bagnet o korek to oglądam na niepracującym silniku.

Pawel-e30 

Wysany: 2005-10-23, 12:50   

Artur C. napisa/a:

A bagnet o korek to oglądam na niepracującym silniku.

he i korek od zbiorniczka wyrównawczego :wink:

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysany: 2005-10-23, 13:02   

Też mozna się wiele dowiedzieć odkrecajac korek zbiorniczka wyrównawczego chłodzenia . :D
OK powrócmy do tematu - olej smierdzi paliwem :roll: -i co dalej? MA ktoś jakiś pomysł jeszcze? :?

marcinkosky 

Wysany: 2005-10-23, 19:15   

Z tym olejem to jest taka sprawa ze na zimnym silniku olej nie smierdzi benzyna za to na rozgrzanym, zaraz po wylaczenu zaplonu "zalatuje" benzyna.
I czy mam sie tym zaczac niepokoic czy jest wszystko ok :?:

Mazda MX6 2.5 V6

loko

Wysany: 2005-10-24, 00:18   

zobacz czy po silniku z boku nie leci ci wacha...

marcinkosky 

Wysany: 2005-10-24, 15:26   

Nie benzyna mi nigdzie nie wycieka.
Ale mam maly wyciek oleju spod pokrywy zaworow :?

Mazda MX6 2.5 V6

loko

Wysany: 2005-10-25, 01:36   

a z której strony silnika? od wydechu? postaraj się to naprawić.. uszczelka nowa tak duzo nie kosztuje. i wtedy po umyciu silnika dalej szukaj wycieku.... i jesli oleju nie przybywa to sie nie martw niczym...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: