BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
wymiana silnika na wiekszy...
Autor Wiadomo
casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Pomg: 4 razy
Doczy: 30 Pa 2005
Skd: Częstochowa
Wysany: 2005-11-02, 19:46   wymiana silnika na wiekszy...

wpadlem na pomysl jakis czas temu aby zmeinic sobie sielnik na wiekszy. mam beemke 5 - ke 2.0 12V....jak sie tym jezdzi ci ktorzy takowy samochod maja lub mieli dobrze wiedza. potrzebuje wiecej mocy. czy ktos cos takiego robil, czy ktos wymienial silnik na wiekszy? jesli tak co musialbym wymienic razem z silnikiem procz samego silnika, skrzyni, kompa, dyfera ?...czy sa jakies przeciwwskazania aby tego jednak nie robic? czy jesli to zrobie nie zaczna sie z samochodem dziac jakies dziwne rzeczy?
silnik juz mam troche padniety wiec zdecydowalem sie na taka opcje. chcialbym przeczytac wasze opinie na ten temat czy mozna cos takiego zrobic czy lepiej sie za to nie brac z jakichs tam wzgledow. prosze o rady za ktore z gory bardzo dziekuje.
pozdrawiam.

loko

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Wawka
Wysany: 2005-11-02, 20:01   

najtaniej to ci będzie kupić 2,5 silnik taki jak masz... ma jakies 40KM więcej seryjnie.... albo np silnik M30 3,5l. z tym że przy tym pierwzym to zmieniasz tylko i wyłącznie silnik a przy tym drugim będziesz musiał jeszcze tylko skrzynię i pierwszą część wału...

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Wysany: 2005-11-02, 20:06   

loko....ale ja mam 2.0....czy jesli wymienie na 2,5 to tylko silnik.reszta moze zostac?a komp itd?....i czy po wymianie np na 3,5 to co musze wymienic ? i czy fura bedzie sie zachowywac w porzadku?

loko

Skd: Wawka
Wysany: 2005-11-02, 20:16   

nie no przy wymianie na 2.5 to mam na mysli ze wymienisz silnik + osprzęt elektryczny (wiazka, komp, czujniki) ale np. rozrusznik, alternator, wspomaganie czy nawet łapy pod silnik moze zostac to co bylo. a przy 3,5 i jakimkolwiek innym silniku niż 2,5 będziesz musiał zmienic caly silnik z całym osprzętem elektrycznym i mechanicznym + skrzynia + wał. dyfer moze zostac... zmeinisz jak ci będą przeszkadzać przełożenia.

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-11-02, 20:17   

po pierwsze to dlaczego ma się zachowywac nie w porzadku ...
w tym momencie masz zapewne stosunkowo krótki dyfer więc jedyne o co powinienes sięmartwić to łatwiejsza utrataprzyczeności, ale ja bym się z tego powodu nie martwił :lol:
silnik musisz zakupić kompletny, gdyż Twój komputer ma inne mapy paliwa i zapłonu itp ... może i by zadziałał ale nie o to przecierz chodzi ... możesz zostawić wiązkę silnika bo osprżet bedzie podobny... chodzi mi o zmianę na silnik 2,7 litra
Przy zmianie na 3,5 litra jest więcej zachodu ... nie wiem jak wyglada sprawa mocowania silnika w e34 ... ale na pewno wszytko można dorobić ... kwestia tylko komu się to zleci :wink:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2005-11-02, 21:17   

Jeśli założysz 3.5 to od razu szukaj innego dyfra, bo seryjnie on ma 4.45 czyli nie pojedziesz więcej niż ok 200km/h i śmiało można ruszać z dwójki, co za tym idzie spore spalanie.Z dyfrem będzie problem bo do starej belki ciężko znaleźć jakiś inny o dłuższych przełożeniach i taki który wytrzyma ten kocioł. Żeby zapodać orginalny od 3.5, albo chociażby od 525 musiałbyś wymieniać całą belkę. Jeśli kupisz silnik 3.5 z e34 to nie ma problemu z łapami, natomiast tak jak mówił Loko trzeba porzeźbić ze skrzynią i wałem. Jeśli chcesz to dam namiar, bo mój koleżka niedawno robił powyższe zabiegi właśnie z 520 12v na 3.5

e36 318ti compact szrotex

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Wysany: 2005-11-02, 21:36   

sosen bylbym wdzieczny jesli moglbys mi te namiary podac...

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2005-11-02, 22:09   

Kontakt już masz, teraz dumaj, dumaj i rozkminiaj bo widze że zagwozdkę masz niechudą :lol:

e36 318ti compact szrotex

drencrom
[Usunity]

Wysany: 2005-11-02, 22:57   

a nie lepiej bylo by od razu kupic jakies 535 w dobrym stanie???

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2005-11-03, 09:52   

SmasherE30 napisa/a:
po pierwsze to dlaczego ma się zachowywac nie w porzadku ...
ale na pewno wszytko można dorobić ... kwestia tylko komu się to zleci :wink:

mam gazetę z 1988r -wersje powyżej 2,5l były twardsze i niżej zawieszone... więc zawias do wymiany... 520 miała pozatym z przodu zdajesie tarcze hamul lite - więc przy 3,5 - hamowanie będzie tragiczne (osiągi+waga) - według mnie tylko M20B25...
jesteś z Częstochowy, są tam warsztaty, które nie takie rzeczy robiły z Beemkami - np. bracia Mieroszewscy, czy jakoś tak podobnie się nazywają - popytaj beemkowiczów z miasta napewno ich znają...

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Wysany: 2005-11-03, 11:53   

juz sam nie wiem co mam sobie myslec o tym wszystkim...rozmawialem przed chwila z gosciem ktory podjalby sie czegos takiego bo wlasciwie tym sie zajmuje, handlem czesciami od BMW i przekladkami itd i powiedzial mi ze wszystko jest to samo wystraczy w przypadku silnika 3.0 wymienic to co sie powinno wymienic jak jeszcze skrzynia, komp, wiazka dyfer, chlodnica i wszystko bedzie gralo bez zarzutu.
ale mam metlik w glowie...masakra....

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-11-03, 15:01   

wiesz w tym momencie to tylko kwestia opłacalności i tego co chcesz tą przekłądką osiągnąć ... elastyczność i ekonomikę czy moc i o siągi ... a zmiana hamulcy leży już w kwestii Twojego bezpieczeństwa więc równiez powinieneś o to zadbać :wink:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2005-11-03, 15:06   

jesli chcesz po prostu wymienic motor to wystarczy Ci 2.5 24v, m20b25 - nie warto - za duże auto na ten motor ciupkę...., a jeśli chcesz mocy to 4.0 V8 (były 540 e34 v8) i wtedy będziesz miał potwora :twisted: Z rozsądniejszych rozwiazań, ale też mocnych - 3.5literka. Może byc też 3.0 v8 - bardzo fajny motor, jexdziłem w e32 i mi sie podobało. nie jest scigaczem, ale jest elastyczny i ma wystarczajaco mocny i wspaniały dźwięk :idea: .
Zrób to dobrze, bo swap to nie przelewki - wiem z autopsji.
Powodzenia

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Wysany: 2005-11-03, 16:03   

łukasz...przypuscmy ze chcialbym sobie wrzucic do furki silnik 4.0...ale to tylko teoretycznie...co wg Ciebie powinno byc wymienione? i czy ten motor czasem nie ma dwoch przyplywek? czy mozna do niego instalacje gazowa zalozyc?
znalalzem gosci ktorzy sie tym zajmuja ale wole zadac jeszcze milion dodatkowych pytan.

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-11-03, 16:14   

W przypadku V8 napewno wiele, prawie wszystko, skrzynia, wał, dyfer, komputer, belka pod silnik, łapy, silnik dość ciężki, więc trzeba by wzmocnić zawias trochę, żeby nie posadziło przodu za bardzo, osprzęt cały, chłodnica, visco itp, komp, wiązka. Przydałaby się rozpórka, w jakim stanie masz blachy? ?Amory? Nie wiem jak róznia się kolumny w e34 w zależności od motoru. Dobrze byłoby obspawać kielichy.
Nie znam tego motoru (oprócz danych technicznych i wrażeń z jazdy), ale myślę, że jak robić swap to juz na coś porządnego. A w e34 było trochę tych silników (od 1.8 do 4.0), wiec mozliwosci masz duże.
Gaz jak najbardziej, nie ma problemu, tyle, że sekwencja.
3.5 M30 - czyli duża "szóstka" tez jest niezłe - nie do zajechania motor podobno, teraz nasz ADM, czyli Darco ma 535 e34, wiec zapytaj jak jeździ, kirek miał 525 24v, a teraz ma e32 4.0 v8 (podobno :D ), wiec masz kogo pytać.
Ale nie ma to jak v8, naprawde, ani 3.0 v8, ani tym bardziej 4.0 v8 w e34 bym nie pogardził. Obojetnie przy jakich obrotach wciskasz gaz - auto nieźle przyspiesza - bajka..

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Wysany: 2005-11-03, 16:28   

a Ty łukasz sie czyms takim zajmujesz? umiesz cos takiego zrobic?

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-11-03, 16:33   

nie, nie :lol: - ja jestem teoretykiem :wink: prasa, internet, te sprawy.... :wink:
ja to oddałem do zrobienia pewnym panom i nie do końca wywiązali się ze swojej roboty i dlatego radzę Ci, żebyś znalazł zaufanego mechanika.
Mam takiego w okolicach warszawy, jak cos to wal na PW, koszt samej przekładki to około 1000 pln + koszt zakupu silnika ze wszystkim + koszty części zamiennych wszelkich.....zrobi sie tego trochę....

Go

Wysany: 2005-11-03, 17:11   

Łukasz napisa/a:
W przypadku V8 napewno wiele, prawie wszystko, skrzynia, wał, dyfer, komputer, belka pod silnik, łapy, silnik dość ciężki, więc trzeba by wzmocnić zawias trochę, żeby nie posadziło przodu za bardzo, osprzęt cały, chłodnica, visco itp, komp, wiązka. Przydałaby się rozpórka, w jakim stanie masz blachy? ?Amory? Nie wiem jak róznia się kolumny w e34 w zależności od motoru. Dobrze byłoby obspawać kielichy.
Nie znam tego motoru (oprócz danych technicznych i wrażeń z jazdy), ale myślę, że jak robić swap to juz na coś porządnego. A w e34 było trochę tych silników (od 1.8 do 4.0), wiec mozliwosci masz duże.
Gaz jak najbardziej, nie ma problemu, tyle, że sekwencja.
3.5 M30 - czyli duża "szóstka" tez jest niezłe - nie do zajechania motor podobno, teraz nasz ADM, czyli Darco ma 535 e34, wiec zapytaj jak jeździ, kirek miał 525 24v, a teraz ma e32 4.0 v8 (podobno :D ), wiec masz kogo pytać.
Ale nie ma to jak v8, naprawde, ani 3.0 v8, ani tym bardziej 4.0 v8 w e34 bym nie pogardził. Obojetnie przy jakich obrotach wciskasz gaz - auto nieźle przyspiesza - bajka..

Szczerez to odrazm swap na 4.0 - za duzo kombinowania,serwo to po pierwsze,wsmogaganie kierownicy drugie i pozniej reszta,komp,skrzynia zawias.

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2005-11-03, 18:16   

Przelicz sobie koszta przekladki i zakupu silnika....

Ja bym wolal sprzedac to co masz teraz i kupić sobie drugie auto z mocniejszym silnikiem :wink:

Ps. To co mówie wiem z autopsji :cry:

cypis0 

Skd: gliwice
Wysany: 2005-11-03, 21:12   

hmm zalezy kto co lubi jak ktos jest zakochany w swoim autku to owszem ......ja z przeróbka głopiej skrzyni z automata na manuala 3 dni walczylem i sie zrodzilo pare problemów!!!wiec to sa spore koszty (na2,5l na oko z robota 3000 -4000zl zakup silnika i reszty osprzetu ) powiem ci tak znajomy do e30 wstawial 3,5l i koszt takiej zabawy to ok 6000-7000zl wiec zastanów sie czy warto poszukaj po necie na niemieckich stronkach(www.mobile.de) tam bmw jest mase i w rosadnych cenach ajak sprzedasz to co masz i dodasz troche bedziesz mial moze mlodsze i mocniejsze auto ......

Go

Wysany: 2005-11-03, 21:37   

cypis0 napisa/a:
hmm zalezy kto co lubi jak ktos jest zakochany w swoim autku to owszem ......ja z przeróbka głopiej skrzyni z automata na manuala 3 dni walczylem i sie zrodzilo pare problemów!!!wiec to sa spore koszty (na2,5l na oko z robota 3000 -4000zl zakup silnika i reszty osprzetu ) powiem ci tak znajomy do e30 wstawial 3,5l i koszt takiej zabawy to ok 6000-7000zl wiec zastanów sie czy warto poszukaj po necie na niemieckich stronkach(www.mobile.de) tam bmw jest mase i w rosadnych cenach ajak sprzedasz to co masz i dodasz troche bedziesz mial moze mlodsze i mocniejsze auto ......

ile koszt wsadzenia 3,5 do e30?????????gdzie tak robia?????

jaras87 

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Cze 2005
Skd: Gdańsk
Wysany: 2005-11-03, 21:46   

moim skromnym zdaniem robienie czegoś kombinowanego jezeli mozna miec to fabryczne mija sie z celem !! !

swap nabiera sensu jezeli ładuje sie do auta silnik o którym mozna tylko pomarzyć w serii tutaj np e30 "335i" ...

kup sobie m5 :)

cypis0 

Skd: gliwice
Wysany: 2005-11-03, 23:26   

moge dac namiary znajomy takie cuda tworzy:))jest maniakiem bmw ma kilka swoich ciekawych autek robi je od nastu lat w tej chwili powstaje u niego e30 335turbo:))) ma pelen dostep do czesci bmw(skrzynie silniki czesci blacharski zawieszenia i mase innych bzdór) jak cos to info na priv

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Wysany: 2005-11-05, 06:50   

mowicie ze robienie czegos kombinowanego gdy mozna miec cos co jest montowane seryjnie mija sie z celem...po czesci sie zgodze...ale gdy wlozylo sie w furke troche kasy bo sie posypala i w tej chwili wszystko procz silnika tam jest ekstra troche zal sie jej pozbywac tymbardziej ze roczniki 89 chodza za naprawde marne grosze.
druga sprawa: facet ktory podjal sie tego zadania mowil ze gdyby wlozyc silnik 3.0 ( 188 KM ) nie trzeba nic zmieniac procz tych podstawowych rzeczy, ze wszystko jest to samo. mowil mi ze nie trzeba wielkich kombinacji typu wymiana belki, zawiasow itd. czy mowi prawde?

cholera, ale mam rozkminke:)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: