Wysany: 2005-11-07, 12:25 płyn do chłodnicy z koncentratu - bardzo ważna uwaga!!!
Witam
Z uwagą przeczytalem wasze rozważania na temat zagęszczania płynu za pomocą koncentratu. Nie mogąc skomentować w tamtym wątku (został zamknięty) pozwolę sobie na otwarcie nowego - a sprawa jest ważna.
Nie należy dodawać dodatkowej ilości samego koncentratu ze względu na fakt, iż wbrew temo co się sądzi potocznie nie obniża to temperatury zamarzania płynu tylko podwyższa!!!!!!!!!!!! Dodatek większej ilości koncentratu może spowodować zamarznięcie płynu!!!!!!!!!!!!!
Koncentrat należy mieszać wg receptury i nie próbwać poprawiać fabryki. Robiłem ostatnio oznaczenia temperatury krzepnięcia płynów niezamarzających z róznych koncentratów (jestem z zawodu chemikiem więc ...) są więc to dane potwierdzone. Podany stopień rozcieńczenia jest optymalny.
Pozdrawiam
Go
Wysany: 2005-11-07, 13:06
Cos w tym musi byc - ja u siebie ostatnio wymieniałem rozrobiony poł na poł (coprawda nie sposciłem całego płynu z silnika bo sie nie dało) - po zalaniu czesciowym pokazuje mi -5.
Ten sam płyn rozrobiony i zalany w innym samochodzie pokazuje -19 a do tego ten sam płyn w butelce 1 l pokazuje temp zamarzania -36.
Dokładnie tak - koncentrat ma wyższą temperaturę zamarzania ...
yo!
Dziś tak jak mi napisałeś wrzuciłem butle koncentratu do zamrażarki na cała noc oczywiscie nie rozczieńczony jutro rano napisze o efekcie czy zamarzł czy nie zamarzł
pozdro
Witam ! Dopisze swoje trzy grosze. Oczywiście najniższą temperature zamarzania ma płyn sporządzony w odpowiednich proporcjach. To prawda ,ze "czysty" koncentrat ma wyżsżą temperature zamarzania niż płyn sporządzony z niego.
Istotą poprzednich postów bylo pytanie dolewac czysteto koncentratu do już zalanego plynu czy nie dolewać.Wszystko zalezy co aktualnie w chlodnicy sie znajduje , czy płyn po dolewkach wody w czasie eksploatacji , czy płyn o prawidłowych proporcjach i właściwej niskiej temperaturze wrzenia.
Wiadomo"do sucha" nie opróżni się ukladu chłodzenia i zawsze coś zostanie co sie później i tak wymiesza.
Po prostu trzeba pamiętac co i kiedy zostało wlane i w jakiej proporcji.PZDR - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Ale będzie jeszcze coś.......!!!
yo!
Stęzony koncentrat nie zamarzł niestety pomimo usilnych starań
pozdro
Benek_Gliwice [Usunity]
Wysany: 2005-11-08, 10:11
korzuch napisa/a:
yo!
Stęzony koncentrat nie zamarzł niestety pomimo usilnych starań
pozdro
Ciesz się z tego ... A może tylko masz wątłą lodówkę?
I zapomnij o tych "rewelacjach chemicznych" które uzyskałeś od gościa a o których gadaliśmy na g-g! To jakieś bzdury ...
Pozdrawiam
yo!
Na lodówce jest taki napis przynajmniej ja tak sobie przetłumaczyłem WIATR Z POL classA
pozdro
PS Przy okazji chciałbym podziekowac Benkowi za pomoc i informacje