Wysany: 2005-11-07, 21:28 amortyzatory w e30 delphi KYB bilstein cofap NK gabriel itd
jakie z tych amorow polecacie
KYB??
Delphi??
bilstein??
cofap??
Gabriel??
NK germany??
Sash??
Monroe??
Al-ko??
od razu mowie ze spodziewaja sie ze powiecie ze olejowe sa do "kitu"...to chcialbym opinie o "gazowkach" i nie o jakis sportowych tylko poprostu do seryjnego zawieszenia...no moze ew. obnizonego max 40mm(z zaznaczeniem sprezyn ze do seryjnych amorow)
jesli jzu piszecie tez o konkretnych amorach to mozecie tez zapodac od razu ceny...
chcialbym aby powstalo tu male kompedium wiedzy o amorkach do e30...bo to co znlazlem za pomoca "szukaj..." nie satysfakcjonuje mnie
bilstein !!! rewelacja klasa sama w sobie (no poza supersprintem , weitekiem, i koni:))) amorki seryjnie (nie zadna wersja sport) sa wbrew pozorom calkiem przystepne cenowo (nie pamietam dokladnie ale zniajomy do seri 5 i merca e klass) kupowali i wiem ze poruwnywalne do monroe i pare groszy drosze od jakiegos szmelcu typu gabriel... jeszcze sa ok i przystepne cenowo FK sam mam i jestem zadowolony:))
teraz moje odczucia co do gazówek i olejowych (testowalem takie i takie) olej jest znacznie bardziej komfortowy i chyba lepszy na nasze drogi, za to gazówka bardziej bezlitosna dla wygody...ale za to na dobrej drodze i szybkiej jezdzie moim zdaniem stabilniejsza (wiadomo sa twardsze ...fizyka) hmm nie wiem moze to subiektywne odczucie a i jeszcze jedno nie wiem moze to zbieg okolicnosci ale olejowe znacznie wiecej wytrzymuja na naszych drogach niz gazówki....ale jak pisze moze to przypadek ale pare osób tez to potwierdzilo...
_________________ bylu 327i mtech 1 a teraz jest subaru impreza i w planie e30 drift car:))
Pomg: 10 razy Doczy: 23 Lis 2004 Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2005-11-07, 22:41
madcar,moze napisz jak jazde praferujesz i jakie masz alu?
bo wiadomo ze do 17" nie zalozysz standartowych zwyklych olejowych + niskie twarde sprezyny...
w tej chwili mam standardowe sprezyny...choc na wiosne bede plaowac jakies ciutke obnizone...
alu mam w tej chwili 15" 7" et 25 ale to jest wersja zimowa z oponkami 185/70R15 dosc spore...ale sa fajne
pozatym nie chodzi mi o mnie..tylko ogolnie o amory do e30..jak ktos ma jakies sugestie ze np te amory nie pasuja np do tkaich felg..bo jemu juz obcieralo..to niech to tez napisze...
w tej chwili ja chce wymienic tylko przody...bo mam olejowe "pewnie orginalne boge badz sash" ale juz sa totalnie na wykonczeniu a z tylu mam calkiem sprawne gazowki monroe sensatrac...(je wymienie kiedy indziej...ale na razie nie ma potrzeby-pewnie przy zmianie sprezyn je wymienie)...
nio tio tyle...
moze cos ktos napisze o tych "tanich" NK germany??
albo o delphi??
"facet" od Kayab...mowil ze bilsteiny b4 to sa slabiutkie...przynajmniej w stosunku do gazowek kayaby (za 200zł/szt)...mozna miec takie zdanie..czy poprostu reklamuje swoj towar??
i jeszcze ... podawajcie ceny i adresy firm gdzie mozna kupic te amorki o ktorych piszecie co??
najlepiej byloby jakby mozna bylo kupic je przez inet`a...
oto ceny
http://www.automotosklep.home.pl/witryna_ie.htm
sklep dość solidny ceny przystepne jeszcze sie nie zawiodlem (to sa ceny orjerntacyjne!!!) pewnie jak ktos poszuka to znjadzie taniej )ale nie wiem czy to paliwo nie wyjdzie w końcowym rachunku wiecej....
w karzdym razie chodzilo mi o pokazanie stosunkowej różnicy cen w poszczególnych markach amorów
_________________ bylu 327i mtech 1 a teraz jest subaru impreza i w planie e30 drift car:))
Wysany: 2005-11-08, 00:06
Cytat:
facet" od Kayab...mowil ze bilsteiny b4 to sa slabiutkie...przynajmniej w stosunku do gazowek kayaby (za 200zł/szt)...mozna miec takie zdanie..czy poprostu reklamuje swoj towar??
bueheheh
..to sie nazywa reklama swojej firmy
nie ma bata zeby najgorsze bilsteiny byly gorsze od jakis najlepszych badziewi kayaba czy jak im tam musza byc lepsze i juz.to jak postawisz najlepszego lanosa i zwykla e30 316
jak masz zwykla zawieche to kup zwykle amory olejowe i nie poczujesz roznicy.olejowe robia sie za miekkie tylko po ostrej jezdzie i katowaniu zawieszenia a ty raczej do agresorow nie nalezysz..i nie kupuj tych bezfirmowych z wyzszej polki powyzej 200zl bo po co ci?
Wysany: 2005-11-08, 00:38
tak jak pisalem..jak bardziej agresywna jazda to tylko gazowe,nie robia sie miekkie po dluzszej jezdzie...a jak masz kase to tylkon bilstein..
zwylke standartowe olejowe to tylko dla traktorow i dla zawiechy gdzie wkladasz piesc midzy kolo a blotnik