Moja becia śmiga jak fabryka dała coś lekko ponad 180 km/h i to jest ok, ale ostatnio jechałem z koleśiem takim samym autem okolo 200km/h (wynik zweryfikowany jeszcze w rezultacie innych testów). Ów kolega nabył to auto niedawno i nie ma bladego pojęcia co jest zmienione, oba auta ( moje i jego) zbierają się równie sprawnie ( jak na 316) nie było narazie możliwości porównać dyfra, ale myśłe że to nie to (chyba) silnik nie wygląda na jakoś przerabiany (cholera MOGŁEM POSPRAWDZAĆ CIŚNIENIA W GARACH) . Dobra koniec historyjki pytanie jest takie czy można coś jeszcze wykrzesać z mojej M40 nie zastawiając domu tzn w rozsądnych kosztach, może ktoś ma tego malucha ze stajni BMW i doswiadczenie w możliwościach jakie daje ten silnik
Co do takiej różnicy w V-maxie, to prócz dyfra który on, może mieć dłuższy, to może mieć inny rozmiar kół (niestandartowy) przez co prędkościomierz dostaje błędne dane o faktycznej prędkości auta.
Jeśli chodzi o tuning, to radzę zajżeć na "BB" na tym forum, tam troche jest o tuningu
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-06-12, 14:15
Argo ... napisz PW do Drack'a
Wysany: 2004-06-12, 23:20
nawet seryjny most wystarcza na przekroczenie 2paczek muj fabryczny most(
Go
Wysany: 2004-06-12, 23:26
nawet seryjny most wystarcza na przekroczenie 2paczek muj fabryczny most(świec panie nad jego trybami )ciągnol do 205km/h potem komp odcinal obroty,potem miełem most od 318i na tamtym bujnołem basie do 220 km/h ale tylko na wąskich zimówkach 185 bo na 225 tylko 210 ale jerzeli silnik 1.6 jest w dobrej kondycji mozna nim osiągac takie predkości
jerzeli chcesz podłubac to załurz kolektor ssący i przepustnice od 1.8 jak to nie wystarczy to najtaniej wyniesie cie planowanie głowicy jakies 0.4/0.5mm i rozwiercenie kanałow ssących i wydechowych do wymiaru ruwnego z uszczelka gwarantuje ,że rurznica będzie mile odczowalna i to nie jest taki durzy koszt bo za planowanie nie zapłacisz więcej nirz 100 zeta a kupisz kamienie do szlifowania w jakims sklepie za 30 zeta i poświęcisz 3 wieczory pozakładasz wszystko bedziesz smigal,niestety fura będzie stala wtedy w miejscu ale moze warto
Drack a czym sie rużni kolektor ssący 1.6 od 1.8 ? 8)
Go
Wysany: 2004-06-13, 14:20
średnicą w 1.8 sa wieksze dziury dzieki czemu silnik moze zassac wiecej powietrza
Anonymous Go
Wysany: 2004-06-13, 15:50 beta
mam silnik m40 1.6 i '89 200/h (5900 obr) "na LPG" lecialem wczoraj na A4. nic tam nie jest przerabiane. Pozdrawiam. Swoją drogą to dziw że tak stare silniki o tak malej pojemnosci tak smigają. To jest właśnie BMW.
m42 czyli 1.8is kolektor sie rurzni a to dlatego,ze m42 ma 2 przepustnice jedna małą i druga troszke większa umieszczone pionowo pozatym wejcie w głowice jest plaskie dlatego,że przeciesz są tam 2 zawory ssące,chyba łatwiej zastosowaś ten kolektor w m10 nirz m40 bo kanały ssące w m10 są podobne
Anonymous Go
Wysany: 2004-06-16, 15:14
Drack wielkie dzięki, rzeczowo i na temat:) raczej zdecyduje się troszke pogrzebać a co. Mam jeszcze prośbe czy ktos mógłby poradzić mi jak zidentyfikować kolektor i przepustnice że pochodzą z m40 1.8 a nie z 1.6 bo inaczej skazany bede na słowo sprzedającego a mam już nie miłe doświadczenia???
Go
Wysany: 2004-06-16, 23:41
na kolektorze ssącym bedzie nalane albo 1.6 albo 1,8 co do przepustnicy to napewno bedzie wieksza niz twoja
Go
Wysany: 2004-06-16, 23:50
ja mam pytanie...sprawdzal z Was kiedys faktyczna predkosc a nie tylko licznikowa? chociaz by z GPSem...?
Anonymous Go
Wysany: 2004-06-17, 11:10
Charles napisa/a:
ja mam pytanie...sprawdzal z Was kiedys faktyczna predkosc a nie tylko licznikowa? chociaz by z GPSem...?
GPSa niestety nie posiadam, ale mam tu dosyć spory kawałek asfaltu zwymiarowany dokładnie teodolitem i oznakowany i tak sobie tu radzimi z pomiarami prędkości. Wiem czas reakcji kolesia ze stoperem jakieś 0,2 s dotego błąd paralaksy każdy inaczej widzi kiedy auto jest na styku z punktem początku i końca pomiaru ale mimo to jakieś przybliżone pojęcie to daje. A tak na marginesie GPS też posiada swoje marginesy tolerancji i chyba to musiałby być naprawde master sprzęt hmmm zawsze można poinstalować na moim odcinku fotokom. ale to już sprawa dla elektronika jeżeli chodzi o czasy reakcji Pozdrawiam
Go
Wysany: 2004-06-17, 18:34
to pomiarów mamy G-techa ale jerzeli ma to byc zrobione profesjonalnie przydalo by sie 5te koło