BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
nie nagrzewa sie do odpowiedniej temperatury
Autor Wiadomo
marcinkosky 

Doczy: 28 Sie 2005
Skd: Wu-wu-a
Wysany: 2005-11-26, 09:09   nie nagrzewa sie do odpowiedniej temperatury

Witam.
Mam problem z moja BAWARKA, a mianowicie pod czas jazdy nie nagrzewa sie do odpowiedniej temperatury tylko jak wskazowka sie juz ruszy to zaraz sie zatrzymoje tuz za niebieskim polem.
Dodam jeszcze tylko ze jak silnik pracuje na postoju to osiaga prawidlowa temperature (ok 90 st. C) a jak sie wtedy zacznie jechac to temperatura zaczyna spadac i zatrzymuje sie tuz przed niebieskim polem.

Mazda MX6 2.5 V6

BOGGY E36
[Usunity]

Wysany: 2005-11-26, 09:17   

wymień termostat,tylko trzeba go odpowiednio włożyć bo puszcza ci od razu na chłodnice,jak stoisz to nie ma pędu powietrza i auto się nagrzewa dobrze,jak ruszysz, od razu schładza płyn w chłodnicyi jest kiszka,przerabiałem to kiedyś(tylko że mi żle włożyli termostat) :wink:

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-11-26, 09:32   

Ja wsadzielem termostst dobrze i mam ten sam efekt !! !!! wczesniej mialem 325i tez i nie mialem takiego problemu

Przemass 

Pomg: 5 razy
Doczy: 08 Wrz 2005
Skd: Zielona Góra
Wysany: 2005-11-26, 09:46   

a układ dobrze odpowietrzony i czy macie ciepły nawiew w kabinie

marcinkosky 

Doczy: 28 Sie 2005
Skd: Wu-wu-a
Wysany: 2005-11-26, 13:21   

Uklad mam dobrze odpowietrzony i mam cieply nawiew w kabinie

Mazda MX6 2.5 V6

kubus 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 20 Lis 2005
Skd: WARSZAWA (CENTRUM)
Wysany: 2005-11-26, 13:45   

Mysle ze powiniennes zacząc od termostatu. Przerabialem to samo u siebie.
Termo powinien kosztowac cos okolo 56PLN (chyba na 82oC - nie pamietam dokladnie bo to bylo 3 lata temu)

urbi 
SilaDrzemieWBemie

Pomg: 4 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Krakow/Tbg
Wysany: 2005-11-26, 15:50   

u mnie doooooookladnie to samo !
nie dogrzewa sie menda ! moze wystarczy wsadzic docelowo tekture przed chlodnice (oczywiscie nie zakrywajac calej ! )
niektorzy twierdza ze tak po prostu ma byc :?
ps. mam ciepe pow w kabinie, auto przy ostrej jezdzie sie nie przegrzewa ... a nawet dalej niedogrzewa

BOGGY E36
[Usunity]

Wysany: 2005-11-26, 18:29   

z rana jak jest zimny przejedz kilometr tak żeby nie nagrzał ci się,i wyjdz i dotknij chłodnice jak będzie lekko ciepła to znaczy że puszcza termostat i trzeba pomyśleć nad nowym :D

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-11-26, 18:32   

pierwszy raz sie z czyms takim spotykam :) wiec tak :
- nowy termostat
- moje autko jest odpowietrzone
- jest nawiew w srodku oczywiscie gorace powietrze
- przy jezdzie po miescie nie nagrzewa sie tak jak powinno nie jest
wskazowka na srodku
- jak stoje w korku to sie nagrzeje tak jak powinno byc wskazowka jest na
srodku

Freeride 

Doczy: 08 Lip 2005
Skd: Bielsko-Biała
Wysany: 2005-11-26, 20:42   

U mnie przed wymiana termostatu też wskazówka obnizała sie do niebieksiego pola podczas jazdy...po wymianie na nowy (30zł) ten objaw znikł ale znowu nie dochodzi do pionu tylko zostaje na 1-wszej kresce...nawiew mam ciepły w kabinie...widze ze wiecej jest takich przypadków jak mój więc moze ma tak być w zimie?

pozdrawiam

BOGGY E36
[Usunity]

Wysany: 2005-11-26, 21:50   

nie będą dogrzewały wam się silniki i będzie duże zużucie paliwka,termostat za 30 zł....cena mówi za jakość,jak chcesz dłużej mieć problem z głowy kup oryginalny (koszt ok 55zł)a na dłuższy czas zapomnisz co to termostat. p.s zimą ma być tak jak latem,wskażnik prawie na środku,pozdrawiam.

kubus 

Wysany: 2005-11-26, 21:54   

BOGGY E36 napisa/a:
z rana jak jest zimny przejedz kilometr tak żeby nie nagrzał ci się,i wyjdz i dotknij chłodnice jak będzie lekko ciepła to znaczy że puszcza termostat i trzeba pomyśleć nad nowym :D

to tez jest dobry pomysl.
Co do nienagrzewania to mogą być trzy przyczyny:
1. zaciety termostat (nie zmyka jak jest zimny) -> wymiana
2. uszkodzony/błednie odczytujący wskażnik temperatury (brak masy) -> przlutowanie styków w liczniku
3. uszkodzony czujnik temperatury -> wymiana czujnika

innych opcji nie ma.

Freeride 

Wysany: 2005-11-26, 22:52   

sorki za lekki ot

ale jak ma byc założony termostat tą krótszą cześcią w strone silnika czy dłuzszą ?

bo są 2 uszczelki i mozna i tak i tak

mechanik dał mi odwrotnie niz oryginalnie i mówi ze tak ma być..ale ja mu nie wierze

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-11-27, 03:22   

sprezyny maja byc schowane wewnatrz obudowy !! ! mowie o silniku M20

PS
ja mam termostst nie za 30 pln tylko za 60 i jest ta ze jest pomiedzy 2a srodkowa kreska tylko na postoju w korku grzeje sie tak jak powninien

BOGGY E36
[Usunity]

Wysany: 2005-11-27, 07:23   

na termo jest znak(taka rysa lub strzałka )i nią trzeba do góry,jak jest odwrotnie to będą takie objawy jak piszecie

pozdro!

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-11-27, 10:26   

myslisz ze jak da sie strzalke w dol to bedzie zle !! !! jakie to ma znaczenie przeciez wazne jest tylko zeby byl w odpowiednia strone wlozony czyli sprezyny wewnatrz obudowy termostatu !! !!

kubus 

Wysany: 2005-11-27, 10:29   

x_e_o_n napisa/a:
myslisz ze jak da sie strzalke w dol to bedzie zle !! !!

to dobre pytanie - bo niby po co jest ta strzałka?? jak dla mnie nie powinno byc roznicy czy w góre, w bok czy w dół. Wszystko zależy od sprężyny. Ja u siebie coprawda patrzyłem na tą strzałke i nie miałem problemów z niedogrzaniem.

BOGGY E36
[Usunity]

Wysany: 2005-11-27, 11:40   

a moja etka też się nie dogrzewała podczas jazdy i objawy były identyczne jak w opisach,mam takiego czarodzieja od beemek(chłopak wkłada całe serce,sam kata M5)a wcześniej kupiłem nowy termo,on odkręcił i obrócił strzałką do góry(w końcu po coś ona tam jest)było to rok temu i od tego czasu zapomniałem co to termo i mam oryginalny w aucie a drugi w zapasie w pownicy
STRZAŁKĄ W GÓRE (i działa)!

no chyba że już jest do wymiany :cry:

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-11-27, 12:30   

ok zaraz pojde do garazu zobacze jak mam strzalke i dam znac jak byla jak bedzie w dol to przekrece w gore !! !!
No i wrocilem juz z garazu strzalaka byla w dol teraz jest w gore :) ale cos mi sie nie wydaje zeby to mialo jakies znaczenie ale zauwazylem tez ze strasznie powoli sie grzeje to autko nie wiem czemu ale stalo z 10 minut zanim sie wskazowka sie podniosla

Ohlers 

Doczy: 27 Lis 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-11-27, 16:02   

Właśnie tydzien temu wymieniłem termostat w swojej 318-stce i. 96r.
Miałem identyczne objawy - i po wymianie wszystkie objawy zniknęły.Ważna rzecz-bardzo dokładnie odpowietrzyć układ.
A teraz jeśli chodzi o sam termostat... to chyba są różne, bo za ok. 30 zł kupiłem w jakimś małym sklepie w Konstancinie i pomimo iż był w/g katalogu, to ni cholery nie przypominał tego w mojej BEEMCE...
Ja mam taki z plastikowym króćcem łamany pod kątem 90 stopni.Nigdzie tego nie można było dostać , nawet w serwisach BMW. Włoski zamiennik mogli mi sprowadzić za ok. 250 zł.
W Motoramie dostałem oryginał bmw za 140 zł. Jest super nagrzewa się już po ok. kilometrze, i nawet jak szybko jadę w zimnej pogodzie i grzeję w środku na max , czy długo stoję - mam wskazówkę na pionie:)

BOGGY E36
[Usunity]

Wysany: 2005-11-27, 20:05   

xeon teraz niestety musisz odpowietrzć dobrze układ i będzie gitarka.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-11-28, 08:47   

Ja zawsze odpowietrzam uklad porzadnie !! ! chyba ze by to zrobic jeszcze raz jak juz bedzie cieply dobrze

BOGGY E36
[Usunity]

Wysany: 2005-11-28, 11:21   

istnieje jeszcze jedna opcja jeśli odpowietrzenie nie pomoże-wymiana.

Freeride 

Wysany: 2005-11-29, 21:58   

i jak ? rozwiązał już ktoś ten problem ? bo nie wiem co robic...
pozdro

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-11-29, 22:05   

boggy e36 napisal wymienic ale nie wiem co jak stoje w korku to jest w pionie jak jezdze to jest pomiedzy srodkiem a 2 kreska po lewej

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: