BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
odpalanie z pilota??:)
Autor Wiadomo
MARTINEZ
[Usunity]

Wysany: 2005-11-26, 14:41   odpalanie z pilota??:)

Witam :D
jest zima,samochod trzymam pod domem a jak wychodze do pracy chciał bym żeby już był ciepły. :D
ładnie pali wiec
Chciał bym zrobić odpalanie mojej bawarki z pilota :D
macie jakis pomysł jak to zrobić samemu i tanio :?:
prosze o jak najdokładniejszą instrukcje :D
co gdzie,z czym i do czego 8)
dzieki bardzo

email:
marcinbmw@o2.pl

HyenoX M42B18
[Usunity]

Wysany: 2005-11-26, 15:39   

Witam,

NIE POLECAM ,

nie slyszałes, ze nagrzewanie pieca podczas postoju jest bee, czyli niezdrowe dla silnika bo powoduje szybsze jego zuzycie, a to z tego powodu ze dluzej sie nagrzewa. Zalecane jest rozgrzewanie silnika podczas jazdy i nie wkrecanie go na wysokie obroty dopóki nie osiągnie temperatury pracy.

Lepiej rozejrzyj sie za WEBASTEM

POZDRAWIAM

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2005-11-26, 16:58   

tez uwazam ze to srednio dobry pomysl, zreszta ile musisz przejechac zeby w autku bylo cieplo, kilka km i po sprawie..
ale jak bardzo chcesz to na szybko na allegro znalazlem cos takiego:
http://allegro.pl/show_item.php?item=73034172
ale pewnie da sie cos wygrzebac taniej..
pozdrowionka

mgr inż. Jędrek ;)

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2005-11-26, 20:47   Odpalanie z pilota

.........Ktos ,gdzies kiedys napisal , że kazde uruchomienie silnika w ujemnej temperaturze i rozgrzewanie go na wolnych obrotach odpowiada zuzyciu gładzi cylindrowej jakby autko przejechalo 600 km...........Zatem warto ??????????? - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2005-11-26, 21:44   

troche sie cenia za webasto
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=73346482

to jest z warszawy
http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=74163280

erikson 

Doczy: 16 Lip 2004
Skd: W-wa-
Wysany: 2005-11-26, 22:48   

taniej jak za 500 to webasta kompletnego nie kupisz,tez myslałem na tym ustrojstwem,ale mam tak juz mało miejsca pod maska ze naprawde nie mam jak tego tam wepchnac(LPG+nivo+klima i inne pierdoły)a szkoda.Jak masz własny teren to podłacz sobie grzałke na 230V(cena od 40zl) http://www.allegro.pl/sea...rzewacz+silnika ze nie wymislili nic na 12V,by było super cos takiego małego podpiac

MARTINEZ
[Usunity]

Wysany: 2005-11-27, 15:05   

dzieki ale nie chodzi tylko o ciepełko w kabinie :D
jak odpale autko to i tak musi pochodzic z 5min abym spokojnie mógł jechac na LPG.
na benzynie moge go odpalic i rozgrzac ale nie jechac, dlatego że mam uszkodzona przeplywke.
zaraz ktos napisze zebym kupil przeplywke :lol:
mam dobrą przepływke w bagazniku :D i zakładam ją na specjalne okazje :twisted: nie chce ryzykowac jej uszkodzeniem
prawde mowiac to gaz mi nie strzela ale wiadomo jak założe to pewnie strzeli :evil:
wiem ze jest cos takiego jak allegro i można tam kupić wszystko :evil:
myslałem że może ktos z was jest w tych sprawach ekspertem i pomoże mi bezinteresownie zrobić coś takiego przy jak najmniejszych kosztach.
bede drążył ten temat nadal :D
dzieki bardzo za odpowiedzi :D
pozdrawiam
PS.
A moze macie jakies dobre pomysły na zabezpieczenie przepływki przed wystrzałem gazu(klapki antystrzałowe standardowe nie zdają egzaminu)
pozdrawiam :D

GLOWA 

Doczy: 05 Lis 2004
Skd: ZIELONKA K WAWY
Wysany: 2005-11-28, 01:55   

MARTINEZ NAJTANSZYM SPOSOBEM BEDZIE JAK KUPISZ 20m (koszt ok.25zl)KABLA,WTYCZKE(1,5zl) I GNIAZDKO(1,5zl) I JAKIS TANIA NAGRZEWNICE np TAKA :
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74286726
suma : ok.90zl :D :D :D :D
KABEL POPROWADZISZ SOBIE Z DOMU DO SAMOCHODU FARELKE WSADZISZ DO BETKI!
DO TEGO JAKIS WLACZNIK CZASOWY(13zl) W GNIAZKU W DOMCIU USTAWISZ NA GODZINE ODPOWIEDNIA NP. 15 MIN WCZESNIEJ ZANIM WEJDZIESZ DO AUTKA :D :D :D :D :D :D :D
WYSIADASZ Z AUTKA PODLACZASZ WSZYSTKO ZAMYKASZ BETKE I DO DOMCIU SPAC RANO TYLKO ODLACZYSZ WTYCZKE I W DROGE!!! :D :D :D :D :D :D
RESZTA BEDZIE SIE SAMA ROBILA :D :D :D

HEHE PZD
JEST
E46 Compact 320d

Scigany 

Doczy: 15 Sie 2004
Skd: Gliwice
Wysany: 2005-11-28, 06:43   

GLOWA napisa/a:
JAKIS TANIA NAGRZEWNICE np TAKA :
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=74286726

w praktikerze w promocji 39zl, te z plastikowa obudowa tak jak ta idealnie sie same zapalaja. W termowentylatorze wystarczy tylko ze sie zatrzyma wentylator i mamy ognisko w domu - w tym przypadku w beci

gg 3437874

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2005-11-28, 20:39   

Marcin jesli chodzi o temat gazu i strzalow to jedyna mozliwosc zeby auto nie strzelalo na lpg to... idealne zestrojenie na benzynie... i dopiero strojenie na lpg... niestety ale doszedlem do tego wniosku u siebie... od remontu silnika na wiosne, wymianie wszystkich czujnikow (wadliwych, nie sprawnych), paru modyfikacjach w instalacji lpg (komp bingo S, parownik BRC do 140KW, Bloss... i bardzo duzo czasu) od prawie 20tys km przebiegu silnik na lpg nawet nie piardnal, nie gasnie na luzie itd.
wydaje mi sie ze taniej niz na allegro nie skombinujesz sobie tego modulu do odpalania fury... na 100% mozna to zrobic taniej ale tu masz wszystko od razu bez jakiejkolwiek rzezby z instrukcja itd... wybor nalezy do Ciebie...

erikson 

Skd: W-wa-
Wysany: 2005-11-30, 13:29   

i jak znalazłes jakis tanszy alarm z odpalaniem?

MIŁOSZ 

Doczy: 23 Maj 2005
Skd: Tarnow/Berlin
Wysany: 2005-11-30, 16:46   Re: Odpalanie z pilota

henry napisa/a:
.........Ktos ,gdzies kiedys napisal , że kazde uruchomienie silnika w ujemnej temperaturze i rozgrzewanie go na wolnych obrotach odpowiada zuzyciu gładzi cylindrowej jakby autko przejechalo 600 km...........Zatem warto ?? ????????? - henry

Gdzie kto cos takiego napisal?? Nie bardzo miesci mim sie to w glowie, zawsze zostawiam auto na postoju przynajmniej na minute zanim rusze jesli jest zimno, zwlaszcza diesla a nie raz na ostrym mrozie schodze zapalic wczesniej zeby sie autko nagrzalo zanim bede jechal i nigdy nie przyszlo by mi do glowy ze cos sie zuzywa.

W trakcie jazdy auto grzeje sie szybciej ale ten krotszy czas na zimno pracuje na podwyzszonych obrotach pod obciazeniem.... nie chce sie sprzeczac bo nie mam ku temu zadnych konkretnych argumentow ale to co piszesz wydaje mi sie silnie nieprawdopodobne.

GLOWA 

Doczy: 05 Lis 2004
Skd: ZIELONKA K WAWY
Wysany: 2005-12-01, 02:49   

JA JAK ODPALAM SWOAJ BETKE TEZ ZOSTAWIAM NA JAKIS KROTKI CZAS ok.3min I DOPIERO JADE, CHYBA ZE JEST CIEPLO!
CHOCIAZ WIADOMO ZE EKONOMICZNE POSTEPOWANIE TO TO NIE JEST ALE...WODA W SILNIKU TROSZKE ZDAZY JUZ SIE NAGRZAC I PRZY RUSZENIU NP.RANO GDY JUZ SA PRZYMROZKI NIE ZAMARZNIE NAM PAROWNIK :wink:
TO TAK NA MARGINESIE :D
JEST
E46 Compact 320d

henry 

Wysany: 2005-12-02, 22:49   Zużycie gładzi

.......wspomniane zuzywanie się gładzi cylindrowej przy uruchamianiu silnika w niskich temperaturach "zacytowałem" z literatury pt."Poprawa ekonomiczności i dynamiki samochodów osobowych" J.Szczeciński, S.Szczeciński J.Januła , WKŁ wyd. III W-wa1989 r. , wspominał o tym równiez A.Kwiatkowski w ksiązce "Technika poprawnej jazdy samochodem"...........pozdrawiam - henry[/quote]

MIŁOSZ 

Wysany: 2005-12-02, 23:32   

Ja czytalem kiedys w jakims poradniku Auto-Swiat ze odpalajac statystyczny samochod jezdzacy na polsyntetyku 10W-40 na 10 stopniowym mrozie zuzywamy silnik tak jak normalnie przejechalibysmy okolo 40km. O te kilometry mozna sie sprzeczac, moje pytanie lezy gdzieindziej, zapalony silnik po kilku sekundach zaczyna byc w miare normalnie smarowany, dlaczego na wolnych obrotach mialby sie zuzywac bardziej niz jak zaczniesz go obciazac - tego nie rozumiem.... i z kad 600km!!!! moze na biegu jalowym jest dluzej zimny ale tak naprawde 90% szkodliwosci to sam moment zapalenia - to raz - a dwa, jak ruszysz jest po krotszym czasie cieplejszy ale nie koniecznie po mniejszej liczbie obrotow silnika.

Jak mowie kieruje sie w tych rozwazaniach bardziej wlasna logika niz wiedza.

Filos51 

Doczy: 12 Maj 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-12-03, 00:18   

Witam.
Zwiększone zużycie zimnego silnika rozgrzewanego podczas postoju wynika ze zwiększonych oporów i obciążeń przy niskich obrotach to jest troche tak jak długotrwała jazda na zawysokim biegu.

Można to opisać jeszcze tak:

Wstajesz rano, snujesz się po domu niemożesz się dobudzić i tak ci mijaja np:2 godzinki lub 50 pompek/przysiadów(10 min) ..... i odrazu lepiej "rozgrzałeś się"
Silnik podczas jazdy szybciej osiągnie optymalne ciśnienie oleju/smarowanie
niż przy powolnym "pyrkotaniu" zrana pod domem.
:) to takie moje drobne porównanie może pomocne.

Pozdrawiam.

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2005-12-03, 00:33   

trafna uwaga :)
tak czy inaczej i tak nikt nie wkreca zimnego motora na wysokie obroty, wiec jadac robi mu to tylko lepiej, a przynajmniej nie zaszkodzi...

mgr inż. Jędrek ;)

Bruner 

Pomg: 16 razy
Skd: Tczew
Wysany: 2005-12-03, 01:45   

MIŁOSZ napisa/a:
zapalony silnik po kilku sekundach zaczyna byc w miare normalnie smarowany, dlaczego na wolnych obrotach mialby sie zuzywac bardziej niz jak zaczniesz go obciazac

Cos w tym chyba jednak jest, jak robilem walek u Swiatka, to dostalem prikaz aby po pierwszym odpaleniu przytrzymac silnik przez jakis czas na ok 2000 obrotow w celu lepszego smarowania swiezo zalozonego walka. Moze wyzsze obroty = wyzsze cisnienie oleju, co w przypadku gestego (zimnego) oleju pozwala na szybsze jego dotarcie we wszystkie miejsca?
Tez sobie to na chlopski rozum tlumacze, wiec jesli to bzdura to nie bijcie :wink:
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

Piotr_1 
Tempiciel sekund

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Sie 2005
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2005-12-03, 10:56   

Też mi się nie chce wierzyć w te podwyższone zużycie, w końcu nie ma tam chyba takiego dużego tarcia, bo nie działają siły od oporu wału. Dlatego też silnik się wolno nagrzewa na postoju. Prawdopodobnie ze zużyciem wyjdzie na to samo ??
E30 M332 1991........ ....U__________\

MIŁOSZ 

Wysany: 2005-12-03, 11:42   

O to wlasnie mi chodzi, ciagle udowadniacie mi , ze silnik sie szybciej nagrzeje liczac w CZASIE, tak jak z tymi pompkami rano. A ja rozwazam zuzycie a nie predkosc. Wydaje mi sie ze praca na wolnych obrotach bez obciazenia to sytuacja kiedy silnik zuzywa sie w czasie najmniej, a kazdy sprawny silnik BMW ma w takiej sytuacji normalne cisnienie oleju itd..... Nie mowimy o padnietych fiatach 125p w ktorych na wolnych obrotach swieci sie kontrolka oleju i ladowania akumulatora.....

I ze powtorze, nie chce sie absolutnie sprzeczac bo moze nie mam racji, to co pisze podpowiada mi logika - moze znalazl ktos jakis artykul na ten temat w NECIE.

Pozdrawiam

henry 

Wysany: 2005-12-03, 12:56   Smarowanie

Witam !! "Rozminęły się" nam dwa rózne wątki. Spróbuje to uporządkować.Po pierwsze dyskusja zaczęła się od "rozgrzewania" silnika na postoju , by wsiąść do ciepłego autka. Wniosek byl taki ,że nie warto rozgrzewać silnika na wolnych obrotach , a jedynie pod obciążeniem, czyli jak najszybciej po ustabilizowaniu sie obrotów rozpocząć jazde , pamiętając ,żeby nie "gazowac" nadmiernie , jechac tak by silnik kręcił się "lekko" ( patrz temat : jak zmieniac biegi )

Po drugie wspomniałem o zużywaniu sie silnika przy uruchamianiu go w teperaturach "pokojowych" i bardzo niskich.I podobno (w/g stosownej literatury) kazdorazowe uruchomienie silnika w tepm, ok. -20 stopni , odpowiada zużyciu gładzi cylindra jakby samochód przejechal 600 km w stanie nagrzanym.Stąd jedynie taksówkarze legitymuja sie dużymi przebiegami , u nich zawsze ten silnik jest jakos wstepnie nagrzany ( może w dzisiejszych trudnych czasach juz tak dobrze nie jest ).

I wszystko co powyżej napisaliscie jest zgodne i z logika i z teoretyczną wiedzą.Tylko co w końcu doradziliśmy marcinowibmw????????????///..............pozdrawiam - henry

ziggy
[Usunity]

Wysany: 2005-12-04, 23:22   Re: Smarowanie

henry napisa/a:

/CIACH Po drugie wspomniałem o zużywaniu sie silnika przy uruchamianiu go w teperaturach "pokojowych" i bardzo niskich.I podobno (w/g stosownej literatury) kazdorazowe uruchomienie silnika w tepm, ok. -20 stopni , odpowiada zużyciu gładzi cylindra jakby samochód przejechal 600 km w stanie nagrzanym.//CIACH

...Co daje nam (przyjmujac ze auto odpalimy na zimno dwa razy dziennie) po roku odpalania, przejechanych 438 000 (czterysta trzydziesci osiem tysiecy) kilometrow jeszcze bez jezdzenia.

--
Pozdrawiam Ziggy

KotSylwester 

Doczy: 10 Kwi 2005
Skd: nie stąd
Wysany: 2005-12-05, 00:04   

Hehe dobry tekst, rozwijajcie panowie temat bo ja Baura w garaż trzymam i się zastanwiam jak i co ile go przepalać 8)

Touring E-30
[Usunity]

Wysany: 2005-12-11, 11:04   Zdalne odpalanie silnika

Wtam wszystkich.
Mam założony alarm ze zdalnym odpalaniem i nie jest to tanie jeżeli ma to być zrobione dobrze i ma być dobry alarm nie jakiś za 120 czy 200 zł. Sam alarm (pożądny) kosztuje ok. 600zł ( EXUS V3100 alarm na wypasie) podłączenie w warsztacie to koszt ok. 500zł.
Drogo!! może ale widziałem jak to się podłącza i naprawde trzeba rozebrac pół kokpitu i troche tapicerki!!.
Wiem że można znaleść tańsze alarmy ale przed zakupem tego modelu szukałem wielu informacji u różnych fachmanów i każdy stwierdził że nie ma co oszczędzać jak coś robić to raz a dobrze.
Co do pracy silnika na postoju to raczej nie ma to większego wpływu w BMW na silnik swojego czasu miałem dość długo E-23(735 z 1985) i w każdą zimę tak robiłem i bez problemu silnik zrobił ponad 350000 km.
Trzeba pamiętać o tym że większość silników w BMW to 6-cio cylindrówki, głowice aluminiowe i raczej trzeba troszkę je rozgrzać żeby się metal rozszedł nim się ruszy.
Ogólnie jestem zadowolony z alarmu, jest to nieziemski bajer i naprawde można zrobić wrażenie, po za tym akurat ten model ma jeszcze wiele innych mozliwość.

POZDRO!!

E-30 Touring 316 M40B16 1994 śmierdząco wypasiona

filipfil 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 07 Lis 2005
Skd: Wołomin
Wysany: 2006-01-14, 20:57   

Witam, a ja założyłem sobie alarmik z opcją odpalania silnika z pilota, nie po to żeby grzać silnik pod domem ale tak jako ciekawostkę przyrodniczą:)) Podłączenie samego urzadzenia nie jest trudne, jeżeli ktoś kiedyś podłączał alarm to nie będzie miał z tym żadnego problemu. Jak ktoś nie bawił się w elektrykę i nie ma o tym pojęcia to lepiej niech się nie dotyka, bo łatwo można coś nabroić i będzie problem. U mnie oprócz standardowego podłączenia alarmu dodatkowo musiałem podłączyć:
- przewód do ręcznego (podaje masę po zaciągnięciu)
można go nie podłączać, ale lepiej nie rozbić sprzęta przy odpalaniu :)
jak ktoś ma automat to podłącza się go np pod lampkę P przy lewarku
- przekażnik włączający zapłon
przekaźnik upchnąłem pod plastikiem obudowy kierownicy obok automatu od kierunkowskazów
- przekaźnik włączający rozrusznik
przekaźnik upchnąłem również pod plastikiem obudowy kierownicy

reszta kabelków jak w alarmie:
+ plusowy
- masowy
+ plus po zapłonie
kierunki
syrenka
krańcówki od drzwi
centralny zamek (jak ktoś ma)
inne czujki

dodatkowo można dołożyć mikrofale, wstrząsówkę, czujnik lawetowania, bujania i mamy fajny alarm " wypasiony" jak ktoś napisał i dość tanim kosztem,

no i to chyba wszystkie kabelki,

Super tanio to się chyba nie da (pilotem od telewizora chyba się nie da).
Jak ktoś ma alarm z trzecim i czwartym wolnym kanałem to może sobie takie coś zrobić bez większego problemu, w innym przypadku raczej potrzebny jest dodatkowy pilot i moduł sterujący zapłonem i rozruchem...

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: