BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Problem odpalenia zimnego silnika :(
Autor Wiadomo
cycu_320
[Usunity]

Wysany: 2005-11-30, 11:36   Problem odpalenia zimnego silnika :(

:( Witam, od jakiegos czasu walcze z E30 i narazie porazka z mojej strony. Furka jest zagazowana, ale zawsze - czyli od 2 lat odpalam z waszki. Klopot mam od jakiegos czasu z odpaleniem zimnego silnika :( . Wymienilem filtr paliwa, oczyszczona zostala kopułka rozdzielacza, palec jest new, kable i swiece w bardzo dobrym stanie. Czy szukac winy w jakims czujniku? czy zapłonie. Ciekawostka jest fakt, ze jak juz odpali to nie ma potem problemu zadnego z nia. Mam juz zaqpione czujnik termiczny - > montuje sie go przy termostacie, a czy ma wplyw na odpalenie czujnik temperatury ?? ? czy on cos podaje do komputera? prosze o pomoc!!!! czy moze to byc np. uszkodzony wtrysk rozruchowy ? gdzie tego szukac 6-rzędówce :(

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2005-11-30, 13:00   

Może być uszkodzony czujnik temperatury , ale ja postawiłbym bardziej na czasówkę z termikiem (12s.-20st.C). Znajduję się pod kolektorem dolotowym. Wtryskiwacz też może mieć awarię , alę raczej by zalewał świece.

cycu_320
[Usunity]

Wysany: 2005-11-30, 13:05   

A jaka role oprocz wyswietlania temperatury na zegarach odgrywa czujnik temperatury ?? ? i czy ten czujnik termiczny to jest to cholerstwo wkrecone w rermostacie??? i jeszcze 1 pewnie glupie pytanie, ale nie wiem, gdzie szukac jakbyc co ten wtrysk rozruchowy :(

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2005-11-30, 18:04   

napisz z kotrego roku to 320 to sie pomysli :)

cycu_320
[Usunity]

Wysany: 2005-12-01, 07:49   

87 rocznik ta przed wrześniem. Wczoraj zamieniłem ten czujnik temperarury - niestety nie na nowy, ale sprawny, oraz czujnik termiczny, ale rano nadal to samo :( Czy to moze wtrysk rozruchowy ? a moze pompa? jak ja sprawdzic, jak sie tylko car rozgrzeje to pozniej na benzynie non stop tez smiga bez problemowo, wiec jakby byla pompa to chyba wogole by nie mykala. Wiec gdzie szukac jeszcze przyczyn?

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysany: 2005-12-01, 22:56   

Przypomniałem sobie że kiedyś miałem awarię u kolegi właśnie z odpalaniem na zimnym silniku. Przyczyną był zaśniedziały styk na wtryskiwaczu rozruchowym. Szukaj na kolektorze dolotowym i jak go odepniesz to obejrzyj wtyczkę czy nie ma nalotów wewnątrz. Jeśli będzie czysta to zmierz miernikiem sam wtryskiwacz - może ma przerwę , a jak nie to trzeba wyjąć go z kolektora i sprawdzić jego wydajność.
http://www.realoem.com/bm...233&hg=13&fg=15
element 9

cycu_320
[Usunity]

Wysany: 2005-12-02, 08:15   

Dzisiaj się go podejme wyjąć. A ogolnie oprócz zdjecia filtra powietrza (i przeplywosciomierza) jest tam jakas opcja dojscia w miare rozsadku??? i dzieki za rady Vindevil :)

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Pomg: 4 razy
Doczy: 30 Pa 2005
Wysany: 2005-12-02, 13:43   

tez mialem kiedys taki problem...tyle ze u mnie zdechlo urzadzonko ktore odpowiada za to aby paliwo po zgaszeniu silnika, na postoju ,nie splywalo spowrotem do baku....objawialo sie to tym ze jak dluzej postal to musialem niezle krecic aby go odpalic, zanim cos tam zaskoczyl...troche czasu minelo zanim zaciagnal paliwa...niestety nie wiem jak to sie nazywa...jesli chodzi o sprawy techniczne to wogole malo wiem..pozdrawiam.:)

cycu_320
[Usunity]

Wysany: 2005-12-02, 13:48   

ale to mowa o pompie paliwa? i tam jest te urządzonko? czy gdzie indziej tego szukac ?? ?? ciekawe o czym mowisz :( szkoda, ze nie wiemy o czym mowisz :( bo problem moze mamy taki sam

Jeszcze jedno, jak sie nazywa, gdzie szukac urządzonka, które jest odpowiedzialne za trzymanie w ukladzie paliwa gdy stoi. Słyszałem opcje, ze jest to jakies małe "badziewie" a moze wlasnie to u mnie jest walnięte i nie moge odpalać gdy dłużej postoiii ?? ?? To chyba zawór ciśnienia paliwa => ale jak sprawdzic, czy jest to walnięte czy nie ?? ?

cypis0 

Skd: gliwice
Wysany: 2005-12-06, 00:12   

mam to samo w regulatorze cisnienia jest to ponoc koszt urzywki to 20zl do ciebie 2,5 bara ..zapodaj sobie 3,5 lub 3 moze nawet przy okazji lepiej paliwo bedzie ci podawalo(lepiej rozproszone) jest to taka mala puszeczka wyglada jak filtr przykrecona do listwy wtryskowej prosta wymiana.....jak sie ma czas.....

cycu_320
[Usunity]

Wysany: 2005-12-06, 08:18   

Na pewno to sprawdze!! A co to wlasciwie ma wspolnego z rozruchem? za slabe cisnienie ?? tylko z tego co ja juz zajażyłem (moge sie mylic) to jest cinienie zaworku zwrotnego, chyba z listwy, a wiec jak silnik pracuje, to reszta paliwa zmyka spowrotem, za pomoca tej puszki do baku.

A jeszcze jedno pytanie, jaka role w odpalaniu ma "przepływka" ?? czy ona cos reguluje? oprocz tego, ze jest tam pokretlo (chyba skladu mieszanki)???

Jak sie okazuje, nie ma w tym moim modelu silniczka krokowego, ani wtrysku rozruchowego ;(

cypis0 

Skd: gliwice
Wysany: 2005-12-06, 11:41   

to w tm ci juz nie pomoge nie mialem nigdy do czynienia z tym silnikiem co ty nawet przy rozlegulowanej przeplywce auto powinno odpali (CHYBA ZE JESRT WALNIETA) a jak u cibie jest ze ssaniem?? nie wiem kombinuje teraz bo to jest w takim razie dosc stare m20

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysany: 2005-12-06, 20:55   

Przepływówka przy odpalaniu nie pełni praktycznie żadnej roli po za pomiarem temperatury zimnego powietrza. Przed odpaleniem silnika pamięć komputera pobiera dane z sprzed zgaszenia i dopiero po upływie czasu na wyłączniku termiczno czasowym reszta zaczyna działać.

Faktycznie , może można by podjechać do zmierzenia ciśnienia w magistrali.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: