BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
POMOCY potrzebuję mechanika co się zna na silniku M20 i LPG
Autor Wiadomo
onelider
[Usunity]

Wysany: 2005-12-03, 10:41   POMOCY potrzebuję mechanika co się zna na silniku M20 i LPG

jak w temacie tylko gosciu musi być sprawdzony a nie jakiś tam partacz co olej tylko potrafi wymienić a jak widzi M20B20 to ręce rozkłada.
Dodam, że jestem z Katowic no i dobrze by było, żeby mechanik był gdzieś w okolicy.

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2005-12-03, 10:48   

M20 jest dosyć prostym silnikiem więc nie rozumie po co odrazu taki spec potrzebny :lol:

Może w aso ci pomogą :wink:

onelider
[Usunity]

Wysany: 2005-12-03, 11:33   

ASO jak sam skrót wskazuje autoryzowany serwis obsługi domyślam się że przez firmę BMW, przykro mi nie stać mnie na to, to wolę już sprzedać E30, albo zezłomować. Zresztą przez wielu partaczy i nieuczciwych mechaników jestem już bardzo blisko tej decyzji, mało tego nawet już prawie jestem pewien, że nie kupię wiecej BMW, ale mam jeszcze nadzieję, że ktoś mi pomoże i zmienię swoje zdanie. A jeśli chodzi o prostotę tego silnika to wydaję mi się, że trochę przesadzasz, wielu mechaników nadal jest na etapie dużego fiata i myślę, że powinieneś to z nimi najpierw skonsultować. Acha i nie ciągnijmy tego tematu: prosty czy wyrafinowany dalej bo nie o to mi chodzi, ja potrzebuje konkretnych namiarów na uczciwego fachowca, a nie takiego co mi wymieni wszystkie podzespoły a potem się okaże że trzeba było ustawić zapłon, nie chodzi mi też o takiego mechanika, który bedzie mnie się pytał co ma wymienić albo co ma zrobić i nie będzie chciał ponosić za to odpowiedzialności itd. mam w tym zakresie duże doświadczenie i mógłbym tu jeszcze wymieniać sytuacje, które źle świadczą o mechanikach, warsztatach czy też lakiernikach ( o tu jestem zdania nawet że najpierw trzeba dać profilaktycznie w mordę).

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2005-12-03, 12:26   

sluchaj ja jestem z wawy wiec moge ci z wawy polecic jakiegos mechanika :wink:
Co do prostoty tego silnika zostawiam to już bez komentarza skoro mowisz ze jezdzisz do mechanikow co sa na etapie FSO więc może przyjedziesz do wawy a my pomorzemy :lol:

Ps. jak bedziesz chcial sprzedac beemke za rozsadna kase daj znac :wink:

casus maximus 
MOTORSPORT PROMOTION

Pomg: 4 razy
Doczy: 30 Pa 2005
Skd: Częstochowa
Wysany: 2005-12-03, 18:14   

jesli chodzi o sam silnik to polecam Serwis Boscha w Częstochowie, Lwowska 60...tel:(0-34)3628799.
tez bylem zalamany, tez jezdzilem po paprokach dopoki do nich nie trafilem. faceci wpadli na to na co nikt nie wpadl z tych wszystkich pseudo specy u ktorych bylem.
zadzwon spytaj sie, ewentualnie umow sie...nie jest tani ale o niebo tanszy niz ASO BMW...
czestochowa to chyba nie tak daleko od katowic.
pozdrawiam i nie zalamuj sie...

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-12-03, 19:36   

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=5729

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-12-03, 22:03   

A moze podzielisz sie z nami swoimi problemami jaki masz z autkie ze asz takich specow potrzebujesz !! !!! w krakowie sa spece ale zapalniczek raczej nie chca tykac bo jak sie gaz zaklada to zawsze zepsute jest a co do prostoty budowy silnika M20 podzielam zdanie kolgi Pawla :)

onelider
[Usunity]

Wysany: 2005-12-03, 23:32   

Problemy są następujące:
1. strzela na gazie jak auto jest zimne i jest wilgotno, wymieniłem KWN i dalej to samo.
2. nawet jak jest gorący silnik to auto trudno się zbiera z niskich obrotów i gaśnie to już częściowo wyeliminowałem bo guma za przepływką była dziurawa.
3. na zimnym silniku po wymianie gumy jałowe obroty spadły i silnik trochę trzęsie a jak ustawiałem na gorącym to były w granicach tysiąca.
4. ponieważ silnik był regulowany przezemnie w podstawowym zakresie i przez innych patałachów to pewnie kompletnie jest rozregulowany, a ja z ustawieniem zapłonu to sobie nie poradzę chociaż kto wie już trochę się obyłem ale wiedzy mi brak a w instrukcji to jakoś tak mgliście to napisane. Pewnie jeszcze coś tam jest do zrobienia bo bemka ma 22 lata.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-12-04, 02:55   

co do strzałów na gazie, to spróbowałbym ustawić lepszą mieszankę paliwa (może być zarówno za bogata, jak i za uboga) - poza tym posprawdzałbym wszystkie dopływy powietrza i paliwa - zwłaszcza filtry

jeśli chodzi o to gaśnięcie, to może wolne obroty są źle ustawione - LPG/Pb (nie wiem co to za silnik czy samochód), ale z tego co potem piszesz, to prawie na pewno

napisz co to za samochód (model, rok) i napisz (w profilu) skąd konkretnie jesteś - może znajdziesz kogoś, kto zechce Ci pomóc

- beemki są fajne, więc nie poddawaj się, a autko Ci się odpłaci :wink:

Go

Wysany: 2005-12-04, 09:17   

I oto mamy kolejnego zfrustrowanego posiadacza BMW :)
Niestety BMW to samochód dla wybrańców. Niegodną osobę skarci okrutnie :)

MIŁOSZ 

Doczy: 23 Maj 2005
Skd: Tarnow/Berlin
Wysany: 2005-12-04, 09:50   

onelider napisa/a:
Problemy są następujące:
1. strzela na gazie jak auto jest zimne i jest wilgotno, wymieniłem KWN i dalej to samo.
2. nawet jak jest gorący silnik to auto trudno się zbiera z niskich obrotów i gaśnie to już częściowo wyeliminowałem bo guma za przepływką była dziurawa.
3. na zimnym silniku po wymianie gumy jałowe obroty spadły i silnik trochę trzęsie a jak ustawiałem na gorącym to były w granicach tysiąca.
4. ponieważ silnik był regulowany przezemnie w podstawowym zakresie i przez innych patałachów to pewnie kompletnie jest rozregulowany, a ja z ustawieniem zapłonu to sobie nie poradzę chociaż kto wie już trochę się obyłem ale wiedzy mi brak a w instrukcji to jakoś tak mgliście to napisane. Pewnie jeszcze coś tam jest do zrobienia bo bemka ma 22 lata.

Wszystko pasuje mi do ekstremalnie zaubogiej miszanki, daj to wyregulowac na analizatorze spalin bo zarzniesz silnik. Jesli przy regulacji okaze sie ze bylo tak jak mowilem to daj odrazu zawory do wyregulowania bo jak juz dosc dlugo jezdzisz to moga byc juz podwieszone.

Druga mozliwosc jest odwrotna, jesli autko jezdzilo juz wczesniej na gazie to zawory moge byc rozregulowane a przez to strzela itd....

Przy za bogatej mieszance nic nie strzela, chyba ze cos jest tak popiepszone ze strzela tez przy prawidlowej.

A najlepiej wymontuj gaz, zmontuj wszystko fabrycznie, daj wyregulowac wszystko nominalnie i bedziesz napewno zadowolony ze swojego BMW - :( koledzy zaraz mnie zlinczuja ze jestem nudny.

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2005-12-04, 09:56   

polecam warsztat mojego kolegi Roberta "EMEP":
Sosnowiec (między Niwką a Mysłowicami, droga na Kraków)
ul.Powstańców 7...
tel.602 269 062
email: bmw.naprawa@neostrada.pl

center 

Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2005-12-04, 10:54   

a ja popre kolege Milosza, zrobilem dokladnie tak jak on mowi, czyli wyrzucilem gaz daleko poza horyzont i nie mam problemow z autem zadnych..a podobnie do Ciebie mam 320, ktore fochy strzelalo na gazie niemilosierne, a klepanie przeplywki raz w tygodniu to bylo minimum absolutne...
ja w kace nie znalazlem dobrego gazownika wiec Ci nie pomoge, ale do calej reszty problemow moge Ci polecic kumpla z katowic, ale on z gazownia Ci nie pomoze..

mgr inż. Jędrek ;)

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2005-12-04, 11:43   

sorry za takie male OT ale czy wy te gazy zakladacie gdzies po piwnicach? to juz jest moja enta beemka i w zadnej gaz(zawsze ten najtanszy na srube) nie strzelal,no moze raz na 2-3 miesiace ale tylko od mocniejszego buta.dlatego moze jestem zwolennikiem gazu a nie tak jak wiekszosc przeciwnikiem 8) i nie ukrywam tego.moze nie dbacie tak o swoje beemki jak o swoje kobiety ?
:wink:
pozdro

onelider
[Usunity]

Wysany: 2005-12-04, 13:50   

Jeśli chodzi o moje BMW to jest to model E30 320 cupe z 1983 roku wtrysk jest na L-jetronicu, gaz to jakaś instalacja na śrubę z parownikiem na 100 koni (o tym dowiedziałem się niedawno) gaz jest w aucie od 1,5 roku i przez pierwszy rok nic się nie działo. Jak jest ciepło i sucho to chodzi jak każde BMW wspaniale, ale teraz w zimie to nie chce na zimnym silniku jeżdzić jak się nagrzeje to jest OK(oczywiście wszystko gra dopiero po wymianie gumy za przepływomierzem). Nawet raz byłem moją bemką w Warszawie i zostawiłem ją na tydziń w listopadzie a z żoną pojechaliśmy się opalać do Egiptu i wyobraźcie sobie że w tym czasie (to był pierwszy rok eksploatacji) po naszym powrocie wygrzebałem beemkę z pod śniegu i odpaliła (no nie za pierwszym razem ale bez większych problemów) i jechała bez problemów jak to BMW(na LPG). W tym czasie jedyna marka dla mnie to było BMW, ale teraz mam mieszane uczucia.

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2005-12-04, 21:09   

Siema!
Jak chcesz to zadzwon pod ten numer 601-452-402. Gość (teraz nie umię sobie przypomnieć czy z Mysłowic czy z Mikołowa) zna się na robocie jeśli chodzi o gaz i BMW. Ewentualnie firma BAS z Zabrza tel. 271-76-29 ul. Pawliczka 25. Siedzą już troche w gazie i z tego co wiem też znają się na rzeczy bo kumpel już pare autek tam gazował jakiś czas temu też swoją E30 320.
Pozdro!

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

MIŁOSZ 

Wysany: 2005-12-04, 22:42   

onelider napisa/a:
Jeśli chodzi o moje BMW to jest to model E30 320 cupe z 1983 roku wtrysk jest na L-jetronicu, gaz to jakaś instalacja na śrubę z parownikiem na 100 koni (o tym dowiedziałem się niedawno) gaz jest w aucie od 1,5 roku i przez pierwszy rok nic się nie działo. Jak jest ciepło i sucho to chodzi jak każde BMW wspaniale, ale teraz w zimie to nie chce na zimnym silniku jeżdzić jak się nagrzeje to jest OK(oczywiście wszystko gra dopiero po wymianie gumy za przepływomierzem). Nawet raz byłem moją bemką w Warszawie i zostawiłem ją na tydziń w listopadzie a z żoną pojechaliśmy się opalać do Egiptu i wyobraźcie sobie że w tym czasie (to był pierwszy rok eksploatacji) po naszym powrocie wygrzebałem beemkę z pod śniegu i odpaliła (no nie za pierwszym razem ale bez większych problemów) i jechała bez problemów jak to BMW(na LPG). W tym czasie jedyna marka dla mnie to było BMW, ale teraz mam mieszane uczucia.

moglbym sie dlugo i niepotrzebnie ropisywac i niektorych draznic ale nie ma po co... BMW na gaz to nie jest BMW tylko krzyzowka BMW i Fiata, nie po to jezdzisz samochodem drogiej sprawdzonej marki, przy ktorej niebylejacy inzynierowie spedzili wiele nocy nad obmysleniem dobrego silnika ktory zasilany jest paliwem w ten a nie inny sposob, i spedzili wiele dni wydajac mase pieniedzy na to zeby ten silnik zbudowac z materialow ktore pracuja dobrze w tych a nie innych warunkach zebys na koniec porozlaczal wszystko wpuscil innym wejsciem inne paliwo i powiedzial - charakterystaka i zachownie tego silnika mi nie odpowiada, to tak jak do latarki na R20 wsadzic paluszki powiedziec ze jest :cenzura: bo nie swieci. Gaz w 320i doregulujesz i jak sie znasz nie bedzie Ci strzelal, ani prychal a jak bedziesz zapalal na benzynie to uklad benzynowy padnie Ci troche pozniej a nie wczesniej ale to jest zwykle polskie kombinatorstwo, najlepiej kupic odrazu punto i nie sciemniac. Dobre E30 320i 1988 kupilem 3 lata temu swojej mamie, zuzywa 8 litrow benzyny na trasie i 11 - 12 w miesicie a autem oszczedzanym nie jest, od tego czasu maski pozy wymiana swiec oleju itd... nie trzba bylo dotykac, zalozysz gaz, pali morze, co miesiac cos doregulowywujesz bo to bo tamto, kupisz nowa przeplywke, drozszy przeglad..... pojedzisz do mechanika placac za kazdym razem pare groszy, i gdzie ta oszczednosc.

Ja po 7 latach dopiero zrozumialem ze to nie ma sensu....

A jak juz musisz miec gaz to nie 320i, najzywszy wysokoobrotowy silnik z palety BMW E30 ktory prawdziwej energi dostaje wlasnie wtedy kiedy przy LPG zabiera mu ja mikser (4000obr/min), to juz przynajmniej z wszystkiego zlego zagazuj ETA-e

Mialem sie nie ropzpisywac a sie rozpisalem, jestem tu w miare nowy na tym forum i pewnie zaraz wszycy mnie zjada, ale coz swoje zdanie trzeba miec a forum po to zeby dyskutowac..... A moze do BMW skrzynie od 125p spasowac - jest TANSZA :evil:

Menel 

Wysany: 2005-12-05, 06:45   

widac Milosz ze jestes przeciwnikiem gazu ale gdyby wszystkim tak lataly beemki na gazie jak u mnie to nie bylo by zadnego klopotu.przeczytaj moj post wyzej,wystarczy dbac o wszystko jak o swoja kobiete i po klopocie.chce jezdzic oszczednie-jezdze na gazie(np.do pracy),chce polatac z kumplami bokami-przelaczam na benzyne,przegazuje mi jakis lafik na swiatlach-przelacze na benzyne.
a najwiekszym plusem jest moj portfel,miesiecznie wydaje 400-500zl na gaz wiec na benzyne wydawalbym 1000zl.mam co miesiac zaoszczedzone tym sposobem 500zl (rocznie okolo 6000zl) .rachunek jest chyba prosty.
a jak bylbym chlopcem bananowym i tatus dawalby mi ciagle pieniazki to pewnie jezdzilbym teraz E36 M/// i tez bylbym przeciwnikiem gazu.

xvc 
Poszukaj zanim napiszesz !!!
Admin of: beemka.pl

Pomg: 1 raz
Doczy: 26 Wrz 2005
Skd: Warszawa / Sulejówek
Wysany: 2005-12-05, 10:00   MIALEM TO SAMO I OTO CO ZROBILEM:

kiedys mialem 320 w gazie i mialem ten sam problem,
teraz mam kolejne e30 ale juz bez gaziu :)) one strasznie jego nie lubia :)))

- zmienilem palec,
- wyczyscilem i uszczelnilem kopułke,
- zmiana kabli i swiec,
- wyczyscilem przeplywke - bo od gazu dostala nagaryu i klapka nie chopdzila jak potrzeba,
- pozniej samodzielna regulacja gazu i wszystko gralo.
Aaa.. i bardzo wazne zeby uklad dolotowy powietrza byc w 100% szczelny!!!! w innym wypadku :cenzura: - nie bedzie dzialac.

pozdrawiam i mam nadzieje ze sie jednak przekonasz do e30stki! :)
xvc
---------------

onelider
[Usunity]

Wysany: 2005-12-05, 11:04   

Z perspektywy czasu patrząc kupił bym poprostu E30 324 a jeszcze lepiej było by E36 325tds ale to już inna bajka.

MIŁOSZ 

Wysany: 2005-12-05, 11:18   

menel napisa/a:
widac Milosz ze jestes przeciwnikiem gazu ale gdyby wszystkim tak lataly beemki na gazie jak u mnie to nie bylo by zadnego klopotu.przeczytaj moj post wyzej,wystarczy dbac o wszystko jak o swoja kobiete i po klopocie.chce jezdzic oszczednie-jezdze na gazie(np.do pracy),chce polatac z kumplami bokami-przelaczam na benzyne,przegazuje mi jakis lafik na swiatlach-przelacze na benzyne.
a najwiekszym plusem jest moj portfel,miesiecznie wydaje 400-500zl na gaz wiec na benzyne wydawalbym 1000zl.mam co miesiac zaoszczedzone tym sposobem 500zl (rocznie okolo 6000zl) .rachunek jest chyba prosty.
a jak bylbym chlopcem bananowym i tatus dawalby mi ciagle pieniazki to pewnie jezdzilbym teraz E36 M/// i tez bylbym przeciwnikiem gazu.

To nie o to chodzi, moje dwa E30 tez nie strzelaly nagminnie i z gazem umiem sobie poradzic, co wakacje pracuje w Niemczech montujac te ustrojstwa.... Pojecie oszczedzana to tez jest temat woda, jezdzisz na gaz i zawsze wyliczasz ze bog wie ile oszczedzasz a w praktyce postawilbys dwie identyczne BMW, zagazowana i niezagazowana, i po roku wyszloby Ci ze zaoszczedziles 20%, gaz kosztuje ponad pol benzyny, obiecywane 25% wzrostu zuzycie jest realne tylko przy wtrysku gazu, w praktyce przy najlepszej regulacji jest ponad 30% - jak komus wychodzi mniej to swiadczy to tylko o tym ze ma slaby juz uklad zasilania benzyna. Roznica jest jeszcze ale robi sie niewielka, jak dodasz detale, jakis drozszy przeglad , jakis przeplywomierz, jakies dodatkowe wyjazdy - czesci zwiazane z gazem, a to pompa benzyny, czestrza regulacja zaworow i roznica topnieje - a i zapalic trzeba na benzynce...., na benzynie zadne auto z zamontowanym mikserem i jezdzace na codzien na gazie nie bedzie chodzic na jak nalezy ani palic tyle co trzeba, moze przez jakis czas ale na dluzsza mete napewno nie. Jesli postawisz kolo siebie PRAWDZIWE 320i i zagazowane 325i to koszty eksploatacji moga okazac sie takie same, a radosc jazdy niezagazowana 320i to dla mnie znacznie wieksza przyjemnosc.

Z calym szacunkiem ale te 500zl zaoszczedzone miesieczni brzmi jak reklamowka gazownika.

xvc 
Poszukaj zanim napiszesz !!!
Admin of: beemka.pl

Pomg: 1 raz
Doczy: 26 Wrz 2005
Skd: Warszawa / Sulejówek
Wysany: 2005-12-05, 11:41   racja!

MIŁOSZ napisa/a:

To nie o to chodzi, moje dwa E30 tez nie strzelaly nagminnie i z gazem umiem sobie poradzic, co wakacje pracuje w Niemczech montujac te ustrojstwa.... Pojecie oszczedzana to tez jest temat woda, jezdzisz na gaz i zawsze wyliczasz ze bog wie ile oszczedzasz a w praktyce postawilbys dwie identyczne BMW, zagazowana i niezagazowana, i po roku wyszloby Ci ze zaoszczedziles 20%, gaz kosztuje ponad pol benzyny, obiecywane 25% wzrostu zuzycie jest realne tylko przy wtrysku gazu, w praktyce przy najlepszej regulacji jest ponad 30% - jak komus wychodzi mniej to swiadczy to tylko o tym ze ma slaby juz uklad zasilania benzyna. Roznica jest jeszcze ale robi sie niewielka, jak dodasz detale, jakis drozszy przeglad , jakis przeplywomierz, jakies dodatkowe wyjazdy - czesci zwiazane z gazem, a to pompa benzyny, czestrza regulacja zaworow i roznica topnieje - a i zapalic trzeba na benzynce...., na benzynie zadne auto z zamontowanym mikserem i jezdzace na codzien na gazie nie bedzie chodzic na jak nalezy ani palic tyle co trzeba, moze przez jakis czas ale na dluzsza mete napewno nie. Jesli postawisz kolo siebie PRAWDZIWE 320i i zagazowane 325i to koszty eksploatacji moga okazac sie takie same, a radosc jazdy niezagazowana 320i to dla mnie znacznie wieksza przyjemnosc.

Z calym szacunkiem ale te 500zl zaoszczedzone miesieczni brzmi jak reklamowka gazownika.

ZGADZAM SIE W 100%!!!.

jak sie normalnie jezdzi to 320i nie spali wiecej niz 12 w miescie.
gazu natomiast spali 15, nie ma kopa no i z obsluga [serwisem] gazu jest caly czas problem.
kup filterek, wymien swiece, kable. na gazie co 10tys. powinno sie tregulowac zawory. suma sumarum wychodzi prawie to samo tyle, ze z gazem masz problem i pojezdzic dobrze nie mozesz.
moja rada: zdemontowac gaz i lac benzynke. wczoraj tankowalem 98po 3,89 :lol: :))))
zyc nie umierac!!

pozdr! :wink:
---------------

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2005-12-05, 21:24   

hehe i rozpoczyna się kolejna dyskusja gazownicy kontra benzynowcy, nieźle.
Pozdrawiam benzynowców.
GAZOWNIK

e36 318ti compact szrotex

Menel 

Wysany: 2005-12-05, 22:49   

Cytat:
detale, jakis drozszy przeglad , jakis przeplywomierz, jakies dodatkowe wyjazdy - czesci zwiazane z gazem, a to pompa benzyny, czestrza regulacja zaworow i roznica topnieje
itd itd.
nie chce sie chwalic bo wyjde na nie wiem kogo ale doslownie (i tu splune przez ramie :lol: ) nigdy nie wymienialem przeplywki ,kable raz mi sie zdarzylo i to na niezagazowanym m40,swiece zawsze przy zakupie,filtry tak samo.
czy tylko ja mam takie szczescie z gazem? czy znajdzie sie ktos jeszcze kto z nim nie ma problemow?
nadal uwazam ze wiekszosc z was to chyba traktuje swoje beemki jak cos do wozenia tylka z miejsca A do miejsca B i koniec.a dla mnie jednak to druga kobieta(jak nie pierwsza :lol: )
pozdro

center 

Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2005-12-05, 23:07   

wydaje mi sie menel ze masz fart i mam nadzieje ze bedziesz mial go jak najdluzej :lol: ...ja nie bede sie rozpisywal ze gaz jest be, bo jesli chodzi tak jak u menela, ze no stres, nic sie nie dzieje, jedzie i daje rade to tylko gratulowac...
mnie pol roku gaz skrzetnie wykonczyl i dlugo bede mowil nigdy wiecej...:)
ale ilu ludzi tyle doswiadczen, pozdro :P

mgr inż. Jędrek ;)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: