BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Dziwny problem z dmuchawą
Autor Wiadomo
GHOSTEK
[Usunity]

Wysany: 2005-12-09, 23:43   Dziwny problem z dmuchawą

Witam , mam dziwny problem z dmuchawą, otóż dmuchawa raz działa a raz nie. Czasami jest tak , że nawet około tygodnia działa bez zarzutu a czasami dzieje się tak: włączam autko i jest wszystko ok, a po jakimś czasie (auto się nie zdążyło jeszcze nagrzać) pojawia się takie falowanie obrotów tej dmuchawy- raz normalnie a raz tak jakby przestawała działać. A ostatnio miałem przypadek taki, że jadąc się wyłączyła i jak stałem na skrzyżowaniu dodałem mocno gazu i znowu zaczęła działać. Jadąc gdy się wyłączy to ruszałem kluczykiem troszkę i pukałem w okolice stacyjki, ale nic nie dawało. Co to może być?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi. (E30 z 89 roku 1,8i)

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2005-12-10, 00:16   

Szukaj, szukaj, masz gdzieś przerwę w instalacji .A najpewniej przy samym silniku dmuchawy.
Za silnikiem jest dekiel i go odkręć (4 śrubki) wtedy tam zajżysz i się przekonasz.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-12-10, 00:31   

najpierw sprawdzj to co najłatwiej sprawdzić - co prawda falowanie dmuchawy nie bardzo mi pasuje do tego .... ale może masz powycierane styki w wyłączniuku dmuchawy

HeMP 

Pomg: 1 raz
Doczy: 01 Gru 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-12-10, 00:38   

sprawdz czy w czsie gdy nie dziala wentylator,nie dzialaja inne rzeczy na tym samym obwodzie (chyba wycieraczki czy cos,niewiem dokladnie) jesli reszta dziala to napewno jest cos z instalacja przy silniczku dmuchawy,cos tam nie laczy.
jest jeszcze jedna mozliwosc,koncza sie szczotki w silniczku i dlatego dziala przy wiekszym napieciu(obroty silnika) . pozdrawiam

BOGGY E36
[Usunity]

Wysany: 2005-12-10, 09:00   

a na pierwszym biegu dmuchawy nie piszczy? bo jak piszczy to mogło pójść łożysko na wałku dmuchawy,wtedy na jedynce ciężko chodzi i piszczy a na wyższych biegach jest trochę lepiej.
czasem jak łożysko jest death to wogle nie kręci.
POZDRAWIAM!

GHOSTEK
[Usunity]

Wysany: 2005-12-10, 11:16   

Dmuchawa chodzi cichutko, jak przestaje dmuchać, to nie działają też elektryczne lusterka (sprawdziłem to ten sam przekaźnik), wymieniałem przekaźnik od kumpla co u niego działa i mój przekaźnik działa u niego ale jego u mnie nie.Co do ustawienia siły dmuchania to pokrętło jest dobre, bo ruszając nim nic się nie dzieje (gdy oczywiście nie działa). Dzisiaj np. nie było problemu z dmuchawą. Wydaje mi się, że gdzieś odłącza się prąd po stacyjce, bo wtedy też nie działają lusterka, ale czemu to raz działa a raz nie to ja nie wiem.Idę zaraz poodkręcać koło stacyjki i poruszać tam wszystkim, może gdzieś nie łączy.Jak kupiłem BMW w marcu to jadąc od sprzedawcy już miałem takie coś i nie działało jakiś miesiąc, ale było ciepło i mi nie potrzebna była, potem działała bez zarzutu, a teraz znowu jakieś szopki się dzieją.Dziękuję za podpowiedzi, musze obczaić przy stacyjce.
POZDRAWIAM

[ Dodano: Nie Sty 22, 2006 6:39 pm ]
Witam
Mam nadal problem z dmuchawą. Odkręciłem wszystko koło stacyjki i nic nie wydaje się być niedociśnięte ani nic. I jak mi dmuchawa nie działa to nie działają także lusterka (ten sam przekaźnik) ruszałem wszytskim i nic. Nie wyciągałem jeszcze dmuchawy bo nei wiem czy to coś da. To tak jakby prąd nie dochodził do przekaźnika. Ale gdzie szukać przyczyny? pod kierownicą ruszałem wszyskim i nic. Nawet nie wiem który to przewód (jaki kolor). Czy to może być wina modułu? , bo czytałem na forum, ale tam to tylko nie działało na 3 pierwszych biegach a u mnie jest OK na wszystkich jak działa już. A czy podłączenie od strony silnika tam pod tą osłoną do dmuchawy może powodować, że nie działa razem z elektrycznymi lusterkami?
Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: