BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Dziwne zapalanie rano - mocno się trzęsła.
Autor Wiadomo
Marek E30

Doczy: 24 Kwi 2005
Skd: Gliwice
Wysany: 2005-12-17, 18:06   Dziwne zapalanie rano - mocno się trzęsła.

Cześć,

Moje E30 niestety musi stać na dworze więc czasami zdarza się, że nie odpali w zimę za pierwszym razem, ale dzisiaj zapalała bardzo bardzo nieładnie.
Przekręcam pierwszy raz. Trzymałem krótko bo jakiś dziwny dzwięk. Przekręcam drugi raz i trzymam dłużej i znowu bardzo nieładny dźwięk (jakby coś tarło o siebie bez smarowania). Za trzecim razem odpaliła ale przez parę sekund trzęsła się jakby silnik chciał wyskoczyć spod maski.
Potem jak się uspokoiła wszystko było ok. Odpalałem ją tego dnia jeszcze kilka razy i paliła za pierwszym razem.
Kolega powiedział mi, że mogła nie odpalić na wszystkie cylindry. Co wy o tym sądzicie? Jakie mogą być przyczyny? Przejmować się tym czy poczekać czy się powtórzy>?

Pozdrawiam

E30 320i 88'
BMW - na granicy perfekcji!

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-12-17, 18:29   

1) jak długo stala bez odpalania?
2) jak dawno temu wymieniałeś olej i jaki wlałeś?
3) ufasz stacji benzynowej na której tankujesz?

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Marek E30

Wysany: 2005-12-17, 21:44   

1) Odpalałem dzisiaj rano o ostatnio jechała wczoraj wieczorem
2) Olej wymieniałem całkiem niedawno(jakieś 3-4 miesiące temu), wlałem taki jak był 15W40 (jeśli dobrze pamiętam)
3) Tankuję zawsze na tej samej stacji (Orlen)

Wcześniej takie coś nigdy się nie zdarzyło, a potem jechała już ok.

Pozdrawiam

E30 320i 88'

HeMP 

Pomg: 1 raz
Doczy: 01 Gru 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-12-17, 21:59   

pewnie kable....wyluzuj

HAMANN E30 
German-Style

Doczy: 26 Sie 2004
Skd: BYDGOSZCZ
Wysany: 2005-12-18, 00:22   Re: Dziwne zapalanie rano - mocno się trzęsła.

Marek E30 napisa/a:
Cześć,

Moje E30 niestety musi stać na dworze więc czasami zdarza się, że nie odpali w zimę za pierwszym razem, ale dzisiaj zapalała bardzo bardzo nieładnie.
Przekręcam pierwszy raz. Trzymałem krótko bo jakiś dziwny dzwięk. Przekręcam drugi raz i trzymam dłużej i znowu bardzo nieładny dźwięk (jakby coś tarło o siebie bez smarowania). Za trzecim razem odpaliła ale przez parę sekund trzęsła się jakby silnik chciał wyskoczyć spod maski.
Potem jak się uspokoiła wszystko było ok. Odpalałem ją tego dnia jeszcze kilka razy i paliła za pierwszym razem.
Kolega powiedział mi, że mogła nie odpalić na wszystkie cylindry. Co wy o tym sądzicie? Jakie mogą być przyczyny? Przejmować się tym czy poczekać czy się powtórzy>?
Pozdrawiam

hmmmm przyczyn moze byc wiele,sprawdz przewody wys. napięcia bo teraz zimą dają o sobie często znać... :idea:

Marek E30

Wysany: 2005-12-18, 23:06   

Dzisiaj rano znowu to samo. Po odpaleniu przejechalem ze 2 km. Po godzinie znowu odpalałem i wszystko ok.

Popatrzylem dzisiaj na przewody i tak patrzyłem ale nic mi one nie powiedziały ;) Latem okleiłem je taśmą izolacyjną, w jaki sposób można stwierdzić czy to wina kabli czy nie?

Pozdrawiam

E30 320i 88'

HeMP 

Wysany: 2005-12-18, 23:27   

:lol: Latem okleiłem je taśmą izolacyjną, w :lol:
po co? :twisted: jak mozesz to wymien kable....i powinno byc ok

Marek E30

Wysany: 2005-12-18, 23:32   

HMP napisa/a:

No jak po co? Dodatkowa izolacja chyba nie zaszkodzi a może pomóc, no chyba że się mylę?
Kable pewnie że bym chętnie wymienił, ale to droga sprawa więc wolę mieć pewność, że to rozwiąrze problem.

Pozdrawiam

E30 320i 88'

HeMP 

Wysany: 2005-12-19, 00:38   

jak dla mnie to tylko wiecej wilgoci sie tam teraz zbiera,ale to tylko moje zdanie.... a co do tej wymiany to moze podmien sie z kims na troche i zobacz.....

Benek_Gliwice
[Usunity]

Wysany: 2005-12-19, 13:21   

Marek E30 napisa/a:
HMP napisa/a:

No jak po co? Dodatkowa izolacja chyba nie zaszkodzi a może pomóc, no chyba że się mylę?
Kable pewnie że bym chętnie wymienił, ale to droga sprawa więc wolę mieć pewność, że to rozwiąrze problem.

Pozdrawiam

Raczej się mylisz - teraz izolacja na kablach tworzy piękne "kieszonki" w których może gromadzić się woda ...
Wywal te patenty (a najlepiej zainwestuj w nowe kabelki)!

arteek 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 19 Lis 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2005-12-19, 13:38   

pozdejmuj osłony z kabli i w nocy bez światła zajżyj pod maskę jak są złe to odrazu zobaczysz.

HAMANN E30 
German-Style

Doczy: 26 Sie 2004
Skd: BYDGOSZCZ
Wysany: 2005-12-19, 14:12   

dokładnie tak jak napisał przedmówca-będziesz widział czy mają przebicie(takie białe iskierki) :wink:

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2005-12-19, 15:09   

Przed kablami obadaj też świece, Przed zimą podczas deszczu też Ci sie tak robiło ? ja raczej nie stawiam na kable, przeszedłem troche z moimi i to nie są objawy złych kabli, nie doczytałem jaki masz silnik ? bo może być też wina wtryskiwacza rozruchowego, obadaj wyłącznik termiczno-czasowy czy jak to sie nazywa i czujnik temperatury. Jak nim tak "trzęsie" to co sie dzieje jak wciśniesz gaz ? przerywa czy go dusi ?

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

Marek E30

Wysany: 2005-12-19, 20:19   

Cześć

A jakie możecie polecić kable i jakie są orientacyjnie ceny?

Łukasz jak dodaje gazu to wtedy zapala, tzn. zaczyna się najpierw trząś a optem sie uspokaja i chodzi równo. Nie pamiętam dokładnie, ale przy pierwszych dwóch nieudanych próbach zapalania chyba nie naciskałem gazu.
Jak można sprawdzić ten wtryskiwacz i czujnik, bo za bardzo nie wiem nawet gdzie je znaleźć :oops:

Mam E30 320i z 87'

Pozdrawiam

E30 320i 88'

arteek 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 19 Lis 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2005-12-19, 22:09   

jak po odpaleniu dodajesz guzu i zaraz się uspokaja to faktycznie może dostawać za mało paliwa na zimnym silniku, bo jak by to była wina kabli to by go dłużej telepało

Marek E30

Wysany: 2005-12-20, 00:34   

arteek napisa/a:
jak po odpaleniu dodajesz guzu i zaraz się uspokaja to faktycznie może dostawać za mało paliwa na zimnym silniku, bo jak by to była wina kabli to by go dłużej telepało

Po odpaleniu jak już "załapie" to nie trzymam gazu, muszę go trochę dać żeby wogóle zapaliła (tzn. zaczęła się telepać a po chwili normalnie pracować). I zawsze sie tak dzieje przy pierwszym uruchomieniu danego dnia. Następne uruchomienia przebiegają już normalnie :cry:

E30 320i 88'

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2005-12-20, 10:41   

Ja mam 1.8 m10 to wiem gdzie w nim wszystko jest co do twqojego silnika nie jestem pewny.

Co do kabli do nie polecam tanich kabli, bo po pół roku obrosną mchem i będą jeszcze gorsze niż te stare. Ja kupiłem kable NGK, do 4 cylindrów kosztują 190zł, do Ciebie będzie pewnie jakieś 40zł drożej. Nie polecem kabli PowerTec i Bosch-ów robionych w Brazyli :D Kilka osób mi poleciło NGK.

Poniżej masz fotke, zaznaczyłem Ci wtryskiwacz rozruchowy, może u Ciebie jest w tym samym miejscu. Najłetwiej pożyczyć od kogoś i wkręcić, na 2 śróbach jest przykręcony i wtedy sprawdzić, jest inna metoda do sprawdzania ale ja jej nie rozumie, moge Ci napisać na priv coś więcej.

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

cycu_320
[Usunity]

Wysany: 2005-12-20, 13:10   

Witam! Ja ostatnio i do dzis dnia mam podobny problem. Zeby bylo ciekawiej jak sie okazuje mamy ten sam model beemki :) 87 320i X.

U mnie to samo!! i to od 3 tygodni bez zmian ;( Problem mam tylko na zimnym silniku, na cieplym chodzi jak osssssa!

Mam pytanie? czy ty masz gaz ?? ?
U mnie jest :(

Wymienilem juz czujnik termiczno - czasowy, wymienilem swiece, filtry powietrza, paliwa, zmienilem niestety na tez uzywany regulator cisnienia paliwa - wlasnie uzywany, wiec nie wiem czy on byl sprawny, samochod zachowuje sie identycznie po tych zabiegach.

U fachowca jakiegos spedzilem pol dnia i jak sie okazalo "zawor powietrza dodatkowego - wodny" jest uszkodzony :( znaczy na zimnym i cieplym jest otwarty :( - nowy w sklepie kosztuje 526,- zamiennikow brak!

Teraz moja diagnoza: Byc moze u mnie po prostu zapackaly sie od gazu wtryski! i leja zamiast dawac dymek! po ogrzaniu samochod sobie radzi i to naprawde SUPER! przy okazji bylem zbadac spaliny i 19 letnia beemka ma naprawde bardzo dobre wyniki!!!!

Co wiecej, moze to problem kopulki i palca ?? ? zarowno u mnie jak i u Ciebie ?? ??

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: