Pomg: 1 raz Doczy: 17 Lis 2005 Skd: Poznań(okolice)
Wysany: 2005-12-20, 22:31 stukanie w okolicach mostu, koła
Witam
Mam pewien problem, mianowicie jak daje troche mocniej maszynie to słysze stukanie z okolicy tylniego mostu, półosi...
Jeśli auto jest obciążone np. 4 osoby to stukanie jest stłumione tak jakby coś uderzało o podwozie przez gumę,
Jeśli jade sam to albo wszystko jest wporzo albo stukanie jest bardzo delikatne i nie stłumione tylko takie puste.
Niewiem co to może być , ale niechce czekać aż się rozleci albo urwie.
Może ktoś ma jakies pomysły??
Autko to BMW E36 2,5 TDS automat
Pozdrawiam
_________________ Żadna usterka usunięta zgodnie z technologią, niema prawa się powtórzyć przez następne 7 lat
duchPW [Usunity]
Wysany: 2005-12-20, 23:38
nic nie czekaj tylko szukaj dokładnie
na pierwszy ogień sprawdź łożyska i most, bo może padają sobie właśnie, ale to mogą być też luzy w zawieszeniu lub wywalone poduszki wahacza czy wreszcie amortyzatora (i na to bym stawial najbardziej... ale nie słyszałem, to nie wiem)
Pomg: 1 raz Doczy: 17 Lis 2005 Skd: Poznań(okolice)
Wysany: 2005-12-20, 23:57
Poduszki amortyzatora raczej odpadają, bo nawet jak jest równiótka droga to stuka, wali albo nic sie nie dzieje.
Myślałem bardziej o podporze wału, ale niewiem jakie są efekty jak jest uszkodzona*.
Autko kupiłem niedawno , ma 180 kkm, i niewygląda na zajechane, więc obstawiam że most powinien też byc ok
Zresztą chyba najlepiej będzie jak pojade do mechanika, tylko coś ostatnio przestałem mu ufać, bo jak pojechałem na przegląd po kupnie to odrazu mi powiedział że Bede Miał Wydatki, a na drugi dzień skasował mnie 600 zł za wymiane gum w zawieszeniu przednim.
Także najpierw chciałem sie popytać co to może być
A na samym początku to myślałem że coś w bębnie stuka , bo taki był dźwięk, ale potem jak stukanie przeradzało sie w walenie, to sam niewiem
Często jest tak że jest ok, tylko czasami jak troche ostrzej pojeżdźe to stuka, a wali tylko jak auto jest obciążone i tylko jak bodaje gazu lub go puszczę, jak trzymam równo to jest ok.
Przypominam że skrzynie jaest autom.
*PioterW: Pewnie jeszcze się nie zorientowałeś Bartek, ale na tym forum nie używa się wulgaryzmów - bez zbędnej przesady, bo to nie przedszkole, ale pilnuj się
ludzie inteligentni powinni umieć wyrażać swoje emocje bez używania przekleństw
_________________ Żadna usterka usunięta zgodnie z technologią, niema prawa się powtórzyć przez następne 7 lat
Sprawdz poduszki belki bo to najpewnieszja przczyna stuków z tyłu i na dodatek jezeli nie były wymieniane te gumy to juz dawno zapomianły to to znaczy trwałosc.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
moze to gupie...ale sprawdz mocowanie tlumika....ja tak mialem..tez juz nastawialem sie na wymiane mostu...lozysk...Bog wie czego...a tu okazalo sie ze tlumik poluzowal sie na gumowych obejmach...i walil sobie o mocowanie amora...
poduszki belki mialem podobnie potrafi strasznie utrudniac to zycie moje mialy 4,5roku i sie wybily(mimo ze w niemczech jezdily)jakos malo trwaly to jest element...
_________________ bylu 327i mtech 1 a teraz jest subaru impreza i w planie e30 drift car:))
tu masz linka i zobacz jak to wyglada ty masz do wymiany czesc oznaczona nr 2 i odrazu wymien dla spokoju cz nr 3 koszt za tuleje od 65-100zl tak min zo do wymiany sa 2 szkoly
1 bardziej pracochlonna caly tylni zawias na dul i walisz po tym mlotkiem az wycisniesz
2 robisz specjalny sciagacz (poszperaj na forum ktos kiedys dal schemat zciagniety z e30de do e36 bedzie identyczny tylko wez poprawki na róznice wymarów góm jakie sa miedzy e30 a e36) i w tedy robisz to bez sciagania zawiasu (1 dzien mniej roboty i mase nerwów zaoszczedzisz)
krótka mówiac jest to najgorsza zecz jaka mozna wymieniac w zawieszeniu BMW:)))) mechanicy z tego co slyszalem kasuja za to dobra kase (w setkach zlotych)
_________________ bylu 327i mtech 1 a teraz jest subaru impreza i w planie e30 drift car:))