BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
SZPERA E-30 do E-36 ??? adaptacja , mała motka :)
Autor Wiadomo
Yatzek
[Usunity]

Wysany: 2005-12-28, 11:16   SZPERA E-30 do E-36 ??? adaptacja , mała motka :)

Witam wszystkich , czy ktos widzial czy ktos slyszal o adapatacji mostu z e30 do e36 ?? ? chodzi mi rozwiazania, wymiary,fotki itp. moze ktos to przerabiał wykonał!!! ile pracy jaki koszta czy to działa??czy wytrzymuje ??

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2005-12-28, 11:33   

W Compacie jest zamienny.
Ale w kazdym innym nie. E30 ma jedną łape, a E36 ma dwie łapy.
NIewiem tylko jednej rzeczy, czy korpus jest taku sam, jesli taki sam to wystarczy przekrecic dekle, jesli inny, to nie da sie do E36 zalozyc dyfra z E30 i na odwrot.

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

Yatzek
[Usunity]

Wysany: 2005-12-28, 13:12   

próbe dospawania łapy zawsze mozna pdjac :) jeszcze jakies pikantne szczegoliki??:) czy ktos juz to rozkminiał ?? ? mierzył ,sprawdzał, pasował ,dumał nad tym cos bardziej szczegółwo ?? ? :?

teraz zima no problem .. ale co w lecie ?? ?
more snow ... no snow no drift no drift no fan :(

cy5 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 08 Wrz 2005
Skd: pod Cieszynem
Wysany: 2005-12-28, 14:29   

Mam rysunki serwisowe dyfrów i ram z E36 i E30
Moim zdaniem by było trzeba dorobić specjalne mocowania-adaptacja,
i to nie w warunkach domowych.
Dajcie znać jak mogę dołączyć rysunki na forum.
pozdro

LUKAS 
Klubowicz

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2005-12-28, 14:44   

Yatzek napisa/a:
próbe dospawania łapy zawsze mozna pdjac

mam nadzieje ze to był żart... :shock:

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

Yatzek
[Usunity]

Wysany: 2005-12-28, 15:31   

:) nie to niebyl żart !! ! nie takie zmoty sie robilo i all działa do dzis i to nie w takich warunkach :) zależy kto co umie jaki ma sprzet i jak operuje łapciami ....

cy5 niestety tez niewiem jak dołaczyc ale jak mozesz to sypnij mi to na poczciche pozdro edi450@interia.pl

cy5 

Wysany: 2005-12-28, 16:00   

Przy adaptacji będziesz musiał zrobić ekstra wzmocnienia , tu chodzi o dyfer, siły największe w samochodzie- zaraz po silniku.

Łukasz 
Samotny Nawigator

Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2005-12-28, 16:48   

jakby nie patrzeć to będzie druciarstwo, dospawać, dobre sobie.... :lol:

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-12-28, 17:01   

Nie do konca druciarstwo bo jezeli bedzie zrobione z glowa i solidnie to powinno dzialac nikt tu narazie nie mowi ze zrobi to na wkreta do drzewa albo na srubach 5 ?? ?? wiadomo ze to jest dyfer i sily sa tam ogromne !! !! w Off-Road 'zie stosowalo sie takie przerobki ze zdawalo sie to nie zdac egzaminu wogole !! a jezdzilo i sprawdzalo sie a w off-road nie takie przeciazenia sa jak w naszych autkach :) troszke jezdzilem i wiem co mowie
:)

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2005-12-28, 19:37   

Xeon ma rację dobry spaw równa sie odlewowi i pod względem wytrymasłości na zmęczenie jak i na udar.

cy5 

Wysany: 2005-12-28, 20:32   

Nie wiem co mieliście z metalurgii ,ale porównywanie spawu do odlewu jest na prawdę pomyłką.
Sam spaw powoduje mikro pęknięcia nawet po wyżarzaniu. a odlew ma tą przewagę że stygnie w całości i nie powstają mikro i makro pęknięcia.
Łatwiej by było naciąć elementów i pospawać coś do kupy niż bawić się w jakieś formy i ftryskarki ciśnieniowe które są bardzo drogie w eksploatacji.

Odnośnie dyfra może z ramą łatwiej by go można przystosować, ale myślę że to koszt będzie i tak bardzo duży.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-12-28, 21:27   

Cy5 mi sie wydawalo czy ty chciales 100% blokade ?? ?? :) jesli tak to dzieki za porady ktore nic nie wniosly do tematu nikt nic nie mowi o zadnych wtryskarkach nie bede z siebie robil niewiadomo kogo i nie powiem ze zrobie to zeby tylko udowodnic ale wydaje mi sie ze wszystko da sie zrobic !! !!! kwesta tylko kasy dlatego bylo zadane pytanie da sie i ile to moze kosztowac jezeli ktos to robil :) :D :D

Yatzek
[Usunity]

Wysany: 2005-12-28, 23:12   

cy5- spokojnie niezagłebiajmy sie w metalurgie :) to niema sensu, nikt niebedzie robił odlewów :) to tylko teoria która juz moze ktos stosował w praktyce albo przynajmniej próbował i coś wie wiecej .

x_e_o_n-zgadzam sie z toba chyba oboje coś na ten temat wiemy :) da sie wszystko tylko kwesita ceny :D rowneiz chyba wiemy po co to wszystko :) i jakie zmoty stoja na hali i dziłaja pozdro. ps. temat spoty krk

Łukasz- druciarstwo?? to nie ogrodzenie !! ! raczej wiemy o czym mowa. A nie takie rzeczy byly robione i dziłają raczej niechcemy kosiarki na patyku tylko jakiś konkret, ktory ma rece i nogi a juz napewno niebedzie wykonane na spaxie czy zipie rowniez zdajemy sobie sprawe ze to naped i bezpieczeństwo tez tu wchodzi w gre .

LUKAS - docinki odnosnie spawania itp sa tu totalnie niepotrzebne !! ! bo jeszcze chyba mało o tym wiesz co mozna a co nie !! !

Wszysty chyba zdajemy sobie sprawe ze jeden coś zrobi poprawie i z glową a drugi to spierniczy "druciarstwo"?? czy jak kto zwał papranina,
to dla tych co docinaja czy tez maja zamiar wtracac niepotrzebne opinie jak i dla nabijaczy postow TO POPROSTU NIEMA SENSU!!!! wiec dac sobie na wstrzymanie !! !

tak ogolnikowo konkrety panowie czy ktoś to juz rozkminiął wie coś wiecej probował pasować ma to zwymiarowane ?? jaki byly problemy co nie pasowało ??
no to sobie popisałem pozdro.

cy5 

Wysany: 2005-12-29, 12:12   

x_e_o_n napisa/a:
Cy5 mi sie wydawalo czy ty chciales 100% blokade ?? ?? :) jesli tak to dzieki za porady ktore nic nie wniosly do tematu nikt nic nie mowi o zadnych wtryskarkach nie bede z siebie robil niewiadomo kogo i nie powiem ze zrobie to zeby tylko udowodnic ale wydaje mi sie ze wszystko da sie zrobic !! !!! kwesta tylko kasy dlatego bylo zadane pytanie da sie i ile to moze kosztowac jezeli ktos to robil :) :D :D

W moim przypadku jesli mówimy o adaptacji to raczej zrobić mocowania pod dany dyfer a nie przerabiać - spawać - dyfer przerabiany.
tylko o to mi chodziło,
Sama przeróbka mocowania jest moim zdaniem pewniejsza niż spawanie uchwytów do dyfra

cy5 

Wysany: 2005-12-29, 12:18   

Yatzek napisa/a:
tak ogolnikowo konkrety panowie czy ktoś to juz rozkminiął wie coś wiecej probował pasować ma to zwymiarowane ?? jaki byly problemy co nie pasowało ??
no to sobie popisałem pozdro.

Jak wyżej
Lepiej dostosować ramę wraz dyfrem aniżeli przerabiać sam dyfer,
mocowania w ogóle nie pasują, no i kwestia wału i półosiek
pozdro

Yatzek
[Usunity]

Wysany: 2005-12-29, 15:10   

cy5 spoczko :) niedenerwuj sie :) poto ten temat zeby sie podowiadywac kilku opini :) pozatym wiedze ze kolega tez niezly kombinator :) tak trzymac kto pyta nie bladzi :) pozdro .

cy5 

Wysany: 2005-12-29, 16:44   

Oki , spoko , poprostu uprościłem tekst

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw