Pomg: 17 razy Doczy: 12 Maj 2005 Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2006-01-01, 20:17
silnik też jest inny w szerokiej i wąskiej... niby oznaczenie to samo
M20B25, ale różnice występują - było to wałkowane w temacie o usuwaniu katalizatora...
_________________ Ile można zainwestować w swoją PASJĘ? Z czego można zrezygnować... jak bardzo można się w tym zatracić...
xeon - Ty masz cabrio, a to jeszcze inna historia, a z tymi panewkami, to proponuję najpierw odłączyć wiskozę i pompę wodną, odpalić na chwilę silnik i wtedy posłuchać
ja o mało co nie wymieniłem panewek... a padło właśnie visco i hałasowało dokładnie od 4 tys obrotów ... i najlepsze, że dźwięk dochodził (tak mi się przynajmniej wydawało) spod dekla zaworów
Ja mam tak samo jak X_E_N_O wąska lampa ale cabrio 88/9r i mam sąde ale nie mam kata:) CO dziwne mam jeszcze stary zbiorniczke wyrownawczy na kielichu jka w rekinie. Auto wersja amerykanska.
_________________ BMW e21 316-1.8i sprzedane
e30 325i-cabrio z parapetem
duchX [Usunity]
Wysany: 2006-01-06, 18:27
zgadzam sie z Piotrkiem tez moze byc pompa wody ale z visco wydajacym dzwieki sie nie spotkalem
A nie zastanawiałeś się dlaczego poszłą na6 cylindrze?? słabę był tam ciśnienie trzeba przedmuchać kanały w wale a i czy nie przekręciła się??
_________________ Pomoc Drogowa 24h.
665-29-29-01
duchX [Usunity]
Wysany: 2006-01-07, 16:36
kanal to trzeba zdecydowanie przedmuchac i to wszystkie poniewaz skoro zjadlo kopozyt z panewki to zatkalo otwory w wale ale powodem przttarcia panewki moze byc wszystko od luzu na sworzniu tloka do krzywego walu sprawdzales panewki glowne podpory walu ??
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2006-01-07, 17:51
podstawowa różnica między silnikami 2,5l to że w szerokiej była lepsza - nowsza lektronika, a w wąskiej wyższa sprawność silnika poprzez wyższy st sprężania (co słychac po dźwięku wydechu) lepsze bebechy ma stara ... osprzet nowa ... warto wymieszać
Wysany: 2006-01-07, 23:08
pele napisa/a:
SIEMANO
rozebralem dol i panewka na 6 korbie poszla.dziex pioter_W czytalem ten post ze 5 razy zanim rozebralem.jeste w trakcie skladania.pozdro
bywa - nie potrafię odczytać czy masz pretensje, czy nie
ale prawda jest taka, że nie widziałem Twojego silnika i nadal uważam, że zanim cokolwiek się wymieni - lepiej sprawdzić - tym bardziej, że z panewkami jest trochę więcej roboty niż z odłączeniem paska klinowego od pompy czy ze zdjęciem wiskozy
P.S.
moja wiskoza hałasowała strasznie dokładnie od 4 tys obrotów - jakby była podłączona do obrotomierza - z tego co wiem, to zdrowe visco nie kręci się powyżej 3,5 tys
kręci się zawsze, tyle, że nie zawsze z taką prędkością jak silnik - generalnie jeśli silnik jest nagrzany i przekracza 3 (lub 3,5 - nie wiem ile to jest dokładnie), to visco kręci się tylko z taką prędkością i nawet jak silnik przyspiesza np. od 4 do 5 tys, to visco ma stałą prędkość
do nikogo nie mam pretesji.jedynie do admina ze forum padlo i szukalem innego i trafilem na typa co mi powiedzial o dokrecaniu panewek(niech go h..strzeli).zamiast w ostatniej fazie dokrecania napisac 70 stopni napisal 70Nm!!!!!!!!!!!!!!!!