ja słyszałem ze od 1 stycznia 2006r ale mogę sie mylić, rozmiawiałem z Policjantem i powiedziałze nie będą karać jeśli tego ktoś nie ma w auciena wyposażeniu, ale jesli sie będzie naprawiać auto bez niej to wtedy tak
_________________ Marcin
Klubowicz
GG 6271263
------------------------------------------------------
nawet Papież jeździ BMW > Bóg powiedział ludziom co dobre :)
Jestem, jestem znów
Nie ma jednoznacznej interpretacji tego przepisu.
Artykuł 41 Prawa o Ruchu Drogowym mówi:
"Osoba wykonująca roboty lub inne czynności na drodze jest obowiązana używać w sposób widoczny dla innych uczestników ruchu elementów odblaskowych odpowiadajacych właściwym warunkom technicznym".
Czyli dobrze by było mieć taką kamizelkę, to nie wielki wydatek.
Natomiast jeśli chodzi o egzekwowanie tego przepisu to nie ma wytycznych co robić z kierowcami, którzy np: przy wymianie koła nie mają takowej kamizelki, czy elementu odblaskowego.
Warto kupić element odblaskowy i zadbać o bezpieczeństwo swoje i innych uczestników ruchu drogowego.
Warto kupić element odblaskowy i zadbać o bezpieczeństwo swoje i innych uczestników ruchu drogowego.
Jestem za! Koszt niewielki a poprawa bezpieczeństwa znaczna. Tylko jak znam życie i nasz naród to zaraz zaczną narzekać, że nie potrzebny wydatek, że o samym stosowaniu już nie wspomnę.
Dzisiaj na Orlenie widziałem za 8zł pomarańczowe i żółte.
Przez te żółte to mam wrażenie, że więcej policjantów mamy Dobrze, że sobie ludzie nie dorabiają naklejek "Policja"
Czasem widze, że ktoś zakłada sobie je jako koszulki na fotel.
Czyli jesli dobrze zrozumialem to za samo niemanie kamizelki w czasie jakiejs kontroli nic nam niegrozi. A jesli nie mamy jej w czasie wymiany kola to mozemy sie spodziewac mandatu.
Dobrze rozumuje?
_________________ Zabejcowac wszystkich!
"autosugestia ktora wyjatkowo silnie wplywa na zwiekszenie osiagow"! Truu!
Moim skromnym zdaniem kamizelki odblaskowe to kompletna porażka.Ci ktorzy jeżdzili ze mna na zloty do Torunia dobrze wiedza czemu.Mozna miec niezła zabawe zakładajac i pojawiajac sie za lasu.Słychac wtedy jak kierowcy hamuje i ch.... ich strzela ze to nie Policja.I to jeszcze szczegolnie własnie zielone - jakas norma powinna byc pomaraczowe i juz a nie zaraz bedzie duzo takich akcji.Sam osobiscie mam zielona chociac jej nie woze ze soba bo kiedys paniowei policmajstry pytali sie którego policjanta obrobiłem ze mam taka piekna kamizeleczke.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
hehehe dokladnie na zlotach jest fajna zabawa z tymi zielonymi kamizelkami ... ale czy jest gdzies ujete jaki ona ma miec kolor zielony pomaranczowy zolty ?
_________________ Systemy alarmowe, pozarowe, monitoring projekt, wycena Pisac PW
Czyli jesli dobrze zrozumialem to za samo niemanie kamizelki w czasie jakiejs kontroli nic nam niegrozi. A jesli nie mamy jej w czasie wymiany kola to mozemy sie spodziewac mandatu.
Dobrze rozumuje?
Niet. Nie ma obowiązku wożenia ze sobą kamizelki, ale obowiązkiem jest jej nałożenie, gdy będziesz np: zmieniać koło. Natomiast jeśli nie założysz kamizelki to i tak Ci nic nie grozi - nie ma artykułu na to.
MrKrYH_e34 napisa/a:
\ale czy jest gdzies ujete jaki ona ma miec kolor zielony pomaranczowy zolty ?