BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E-30]Montaż podsufitki pod check control
Autor Wiadomo
Kiler_E-30 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 15 Sty 2006
Skd: Stalowa Wola
Wysany: 2006-01-30, 22:32   [E-30]Montaż podsufitki pod check control

Witam
Może ten post będzie głupi i śmieszny dla niektórych, ale dla mnie rozwiązanie będzie prawie że błogosławieństwem. Napiszę od razu że użyłem opcji "szukaj" i nic nie znalazłem. Interesuje mnie montaż podsufitki pod check-a do wersji z szyberdachem na korbke, udało mi się ją zainstalować samemu ale jakby mi nie pasuje, korbka od szybra jest za głęboko i nijak nie da się jej obsługiwać, a po resztą całość wygląda jak "nie spasowana". Dodam, że moja betka nie miała wcześniej tej podsufitki. W związku z powyższym mam kilka pytań:
1. Czy jestem na tyle ciemny, że nie potrafię jej zamontować??
2. Czy korbka od szyberdachu w wersji z podsufitką pod check-a i bez jest taka sama?
3. Jakie części są odmienne w wersjach "z" i "bez" tej podsufitki i które uniemożliwiają montaż wymienionej części.
P.S Ta podsufitka, którą kupiłem jest przystosowana do wersji z szyberdachem.
Pozdrawiam i liczę na pomoc

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2006-01-31, 10:18   

Chester miał ten sam problem - zresztą przezemnie :?
http://forum.beemka-klub.pl/viewtopic.php?t=11076

Kiler_E-30 

Wysany: 2006-01-31, 21:26   

No nie do końca ten sam problem, bo ja mam podsufitke dedykowaną do wersji z szybrem i za cholere ta korbka mi tam nie pasuje, nie wiem jak ona jest montowana w wersji z check controlem i chciałbym się dowiedzieć czy były jakieś różnice nie licząc osłon przednich słupków.

chester 

Doczy: 15 Gru 2005
Skd: Górny Śląsk
Wysany: 2006-02-01, 18:53   

Odpowiem, że problem jest podobny. Obojętnie czy masz podsufitkę z szyberdachem czy bez. Ja miałem bez i pozostała jedynie kwestia wycięcia dziury w odpowiednim miejscu i przeprofilowanie części tylnej aby dopasowała się do podsufitki przy szyberdachu. Więc masz prawie to samo tylko mniej roboty o kilka nacięć :) .
Sama korbka może jest ta sama ale pozostaje kwestia mechanizmu - on jest albo dłuższy albo niżej zamocowany - tego nie wiem.
Ja swój przerabiałem. Trzeba przerobic osłonę plastikową przy korbce oraz samą korbkę, albo przerobić podsufitkę w taki sposób aby wyglądała tak jak w poście (jest tam gdzieś zdjęcie jak to wyglada u mnie), który zapodał RoboCop. Niestety nie robiłem zdjęć więc trudno będzie wytłumaczyć jak to poprzerabiać, ale roboty trochę z tym jest. Więc napewno tam jest coś innego w tym mechaniźmie, ale nie wiem na 100% co takiego.
RoboCop widział dzisiaj moją jak została przerobiona i chyba źle nie wyglada :) .
Pozdrawiam
Chester

Freude am Fahren

marekfl 
Scyzoryk

Doczy: 10 Mar 2006
Skd: Kielce - Scyzoryk
Wysany: 2006-03-17, 13:23   

A nie myślałeś zeby zamontowac to bez podsufitki. Ja tak zrobiłem u siebie mam szyber manualny (korbka ;-) i wszystko pasuje bez zadnego problemu :-D W tym miejscu co powiniem byc jest wytrasowane od środka ile trzba dokładnie wyciąc a nie pomylisz się bo wszystko poza tym otworem jest wzmocnione kształtka (blacha) wiec napewno nie wytniesz żle :-D

Kiler_E-30 

Wysany: 2006-03-17, 22:32   

Tzn. jak bez podsufitki, co trzeba by przyciąć?? Na razie jeżdżę z przykręconą od tak nakładką, ale przyjdzie wiosna i chciałbym korzystać z szybra. Jakoś jeszcze nie wpadłem jak to jest rozwiązane fabrycznie.
Pozdrawiam

marekfl 
Scyzoryk

Wysany: 2006-03-18, 13:14   

Słychaj ja wyciołem po prostu nożem do tapet w podsufitce :-D przyznam się ze nie widziałem jeszcze jak wyglada podsófitka specjalnie pod tego checka :-) jak chcesz to prześle ci fotki na meila to sobie zobaczysz jak to wyglada u mnie. :-D
ps. Ja też mam szyber i nic nie zawadza jest tam specjalne miesce ze nie da się wyciac inaczej ;-) (to znaczy polak potrafi ;-) ale to nie jest trudne :-D mi zajeło moze 10min :-D
Jak chcesz to ci fotki prześle
POZDRO

[ Dodano: 2006-03-18, 13:37 ]
A tak to wyglada u mnie :-D
Bez podsufitki :-p

POZDRO

chester 

Wysany: 2006-03-18, 16:47   

Ty chyba piszesz o wycięciu pod Checka, a chłopak pisze o wycięcie na korbke do szyberdachu.

Zgadza sie jest wszystko wytrasowane. Więc nie sposób się pomylić.
Z tego co wiem to kombiki miały całkowicie inna podsufitkę - tzn. przedni panel pod Checka był zintegrowany z podsufitką, natomiast w sedanach jest dokładany.
I jesli chodzi o samego Checka to problemu nie ma aby go tam umiescić ale problem zaczyna się gdy chcemy zamontować ten przedni panel i korbke do szyberdachu - po prostu mechanizm korbki jest najprawdopodobniej inny (dłuższy) - chyba. Bynajmniej nie pasuje korbka (mechanizm) z samochodu z szyberdachem i bez panela Check do samochodu z panelem Check.

Ale namieszałem - ale da radę przeczytac :) .

Pozdrawiam
Chester

Freude am Fahren

marekfl 
Scyzoryk

Wysany: 2006-03-18, 17:27   

Nie wiem jaka podsufitka jest w sedanie ale nie wydaje mi się zeby była aż taka inna.
W tej częsci musi być taka sama. A mozna przymierzyć czy się zmieści bo jak bedzie jeszcze chociaz z centymetr do osłonki korbki dachu to napewno wejdzie. A pozatym to łątwiej wyciac w podsufitce niż przyciąc plastikowa podkładke czy obwódke korbki od szybra- napewno nie uda się tego zrobić tak żeby nie było widać.
Chyba ze zeczywiście podsufitka jest zupełnie inaczej wyprofilowana niż u mnie nie dam sobie reki uciąć ale wydaje mi się ze jest tak samo!
POZDRO

chester 

Wysany: 2006-03-18, 17:40   

oj - chyba nie rozumiemy sie. Ale czasem ciezko jest sie dogadac bez słów i gestykulacji. :)

Freude am Fahren

RoboCop 
Morder...ator

Pomg: 17 razy
Doczy: 12 Maj 2005
Skd: TrójkątTrzechCesarzy
Wysany: 2006-03-18, 22:54   

Chester ma rację w trumniaku wygląda to inaczej niż w sedanach, nie ma o czym deliberować... a w cabrio jeszcze inaczej, żeby Wam bardziej zamieszać :wink:

marekfl 
Scyzoryk

Wysany: 2006-03-18, 23:00   

A ma ktoś moze fotka jak to wyglada bo widziałem zdjęcia z sedana i wygladało tak samo jak u mnie. Sami zobaczcie to jest coupe!

http://wp1016621.wp027.we...0732/f00732.htm

http://wp1016621.wp027.we...t/f00732/07.jpg

yoshi 
Pepsi Mrucielago

Pomg: 7 razy
Doczy: 21 Lis 2004
Skd: Warszawa - Zacisze
Wysany: 2006-03-22, 20:02   

ja mam taki problem ze jak zalozylem blende ta czarna do dachu E30 coupe to troche odstaje :( czy ma ktos przepis jak to dokladnie wyciac :?:
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86

chester 

Wysany: 2006-03-22, 21:11   

Przepis - hmmmmm. Bokami wchodzi pod uszczelkę od drzwi, tyłem ja zamocowałem (mam szyberdach) pod śróbki z płetwy szyberdachu - to ta owiewka jak się dach otworzy co się uchyla aby powietrze nie wlatywało do środka. A zrobiłem to w sposób nastepujacy - odkleiłem tapicerkę z blendy i przykręciłem ja sróbkami z tej własnie płetwy - tzn. tapicerkę wadziłem pod listwę i przykreciłem.
Z przodu trzyma się na daszakach przeciwsłonecznych - na ich mocowaniach. Mnie póki co nic nie odstaje, a była dopasowywana bo była to do wersji bez szyberdachu a ja go posiadam wiec musiałem trochę ponacinać.
Nie wiem czy wyjasniłem jasno :)
Pozdrawiam
Chester

Freude am Fahren

yoshi 
Pepsi Mrucielago

Pomg: 7 razy
Doczy: 21 Lis 2004
Skd: Warszawa - Zacisze
Wysany: 2006-03-22, 21:12   

moze jakies foto :?:
Fiat 126 '99