koszt tych lozysk według ETK to ok 150$ 450zł oryginał zamiennik to ok. 150zł za wszystkie 4
trzeba je wycisnac na prasie i tak samo zainstalowac no i poskrecac dyfer odpowiednim momentem - pytanie jakim
Czy ktoś z was już robił remot dyfra
Wiem, że zwykły dyfer i jego naprawa może być nieopłacalna ponieważ rowna jest zakupowi innego dyfra, ale w przypadku szpery już jest inaczej tak wiec chciałbym spróbowac na zwykłym dyfrze i chodzi mi o opinie osób, które może to już robiły
_________________ Pozdr. Łukasz
Renault Espace 2.0dci '07
Peugeot Partner 1,9d '99
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86
Pomg: 3 razy Doczy: 18 Pa 2004 Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-02-06, 10:40
niesadze zeby udalo sie sie to naprawic. pozornie prosta wymiana lozysk wiaze sie z dokladnym zwymiarowaniem odleglosci,zdokladnosciazdajesiedosetnych mm. jezeli nie trafisz to dyferek bedzsie wyl bedzie mial luzy albo bedziezaciaqsno spasowany i sie przegrzeje. jedynym sposobem jest warsztat ktory naprawiamosty od ciezarowek, bo pan kaziu z warsztatu za rogiem napewno tego nie zrobi.
pozdawiam Adrian.
Pomg: 3 razy Doczy: 18 Pa 2004 Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-02-06, 10:47
jezeli nie robilestego sam juz wczesniej i nie masz praktyki, to szczerzewatpie zeby ci sie to udalo. znajdz jakas ksiazke o naprawie mostow zobaczyszjakie toskompilkowane.
majch_e21 [Usunity]
Wysany: 2006-02-06, 10:56
Witam
zmienialem lozyska na walku atakujacym, rozebralem calosc, zlozylem i nic nie wyje, nie grzeje sie i nie kleszczy. Sprawdzilem go juz w ciezkich warunkach bo to dyfer w aucie terenowym i wszystko jest ok.
Momenty dokrecania tych srub sa kosmiczne, u mnie bylo chyba kolo 200Nm.
@Adrian - zawsze jest ten pierwszy raz i ci co naprawili juz 100 dyfrow tez kiedys nie mieli doswiadczenia.
Ostatnio zmieniony przez majch_e21 2006-02-06, 10:59, w caoci zmieniany 1 raz
ja moge tylko potwierdzic ze nie jest takie proste ustawic luz miedzyzebny
mialem przyjemnosc robic takie rzeczy kilka razy i nigdy za pierwszym razem sie nie udalo ustawic tak zeby bylo bardzo dobrze;zawsze trzeba bylo sie przejechac i ustawiac jeszcze raz albo wiecej
tylko raz to robilem w samochodzie osobowym
duchX [Usunity]
Wysany: 2006-02-06, 18:52
napisze jeszcze raz koszt lozysk 180 pln obu i zrobilem to sam