Ponieważ moja BMK-a jest od nie dawna w moich rękach , tak więc postanowiłem pare rzyczy juz w niej wymienić i przerobić, jednak sa to zmiany jak na razie bardzo małe i dlatego pozwole sobie nie opisywać całego mojego samochodu tylko to co pokoleji będę w niej robił co zrobiłem, i co do zrobienia.
Na samym początku zaraz po zakupie musialem wymienić dużo rzeczy mechanicznych w podwoziu (tuleje, wachacz, wszystkie sworznie itd...)
Na domiar złego okazało sie że cos nie tak jest z płynem chłodniczym i wszystkie znaki na niebie potwierdziły uszczelkę pod głowicą :cry2: .
Po zdjęciu głowicy okazało się że podpory wałka rozrządu jak i same krzywki wołaja o pomstę do nieba :mad2: , jak równiez stan zaworów i przylgni zaworowych .
Dla pewności oddałem głowice do sprawdzenia na szczelnośc no i znowu ZONK :mad2: .. głowica pęknięta praktycznie w miejscu nie do naprawienia, tym bardziej że nie było to pęknięcie mechaniczne, a poprostu wada materiału i porobiły sie tak zwane "pory" które przypuszczały po nagrzaniu olej do płynu.
Nie był innej opcji jak zakup nowej głowicy kompletnej :reading2: :phone: , oczywiście również do sprawdzenia, planowania, poprawa gniazd zaworowych itd... po wszystkich zabiegach głowica niemal idealna.
Co do samego silnika tłoki , pierścienie , gładzie cylindrowe wszystko w jak najlepszym porządku .
Na ten moment silnik jest juz gotowy, podwozie również.
Do wymiany w najbliższym czasie amortyzatory tył, klamka pasażer przód,przednia szyba, drobne poprawki lakiernicze, alufelgi + opony lato, nowe opony zima.
Poniewaz opisane powyżej remonty mocno uszczupliły mój portfel, zacząłem lekko bawić sie w kosmetyke mojego auta, na początek silnik:
Przed modem:
Po modzie :
Do tego zrobiłem małe polerowanie mojego lakieru ( maszynowo - ręczne), oraz doprałem w końcu tapicerki.
Wszystkie kolejne przeróbki jak i powolne prace związane z moją BMK-ą będe umieszczał w tym temacie.
suuper sprawa że postanowiłeś przybliżyć nam swoją Świnke oraz jej polerke , ale mam jedną prośbe do Ciebie... od niedawna istnieje specjalne podforum na przedstawianie Nam swoich dokonań zś swoimi autkami, ów wyżej wymienione podfroum nosi nazwę "Nasze śmigiełka" i własnie tego typu tematy powinny tam trafiać, w najbliższym czasie możesz jeszcze wrzucić fotki Berty, takie zewnętrzne, ogólne...
pozdrawiam i przenoszę
_________________ Marcin
Klubowicz
GG 6271263
------------------------------------------------------
nawet Papież jeździ BMW > Bóg powiedział ludziom co dobre :)
c@liber [Usunięty]
Wysłany: 2005-08-25, 20:44
Cinek_sw dziekuje za pokierowanie mnie na dobra drogą z mojej drogi grzechu i nieposłuszeństwa.
TAK polerka byla robiona przeze mnie osobiście.
Dziękuje za miłe słowa, i docenienie mojej pracy
silniczek wyglada super naprawde widac mase pracy wlozonej tylko maly jak to mowisz zonk wystepuje a mianowicie odma dekla prosze zakup orginalna bo waz w stylu ogrodowym szpeci cala Twoja prace
_________________ bylo:
e-28 M535i
e-36 325, 318is Coupe
e-30 325e drift spc
e-39 525 TDS
A jest:
e-30 328i Cabrio
e-36 323i
e-30 318 is
Gepard Garage.Swapy mechanika.503-112-639