Wysłany: 2006-02-08, 21:30 Wybajerzone wskaźniki i HUD
Tak sobie myślę, jak tu jeszcze wypasić moją Beemkę i wpadłem na pomysł, żeby zrobić bajer w postaci wskaźników z nowych aut. Mianowicie nie strzałki, ale paski podświetlane diodami, coś ala czujniki cofania, wiecie. Teraz pytanie, czy bujam w obłokach, czy takie numery się stosuje? Ewentualnie, kto, gdzie i za ile mógłby takie coś wykonać?
I jeszcze druga sprawa, też bajer z nowych aut, nazywa się chyba HUD o ile dobrze kojarzę a polega na tym, że licznik prędkości, czy czegokolwiek widoczny jest na przedniej szybie. I to samo pytanie, co do poprzedniego - czy da radę takie coś skonstruować?
jakby Ci to tu powiedzieć - masz fantazję chłopie
Piękny pierwszy post
o ile pierwszy pomysł do wykonania, acz festyniarski, bo BMW starsze mają najpiękniejsze wskaźniki na świecie, o tyle drugi pomysł idź sie przespij.
(...)o ile pierwszy pomysł do wykonania, acz festyniarski, bo BMW starsze mają najpiękniejsze wskaźniki na świecie(...)
W sumie masz rację, tak tylko pytam, gdyby się okazało, że to grosze kosztuje i w 3 min się montuje, to bym się pobawił, ale jak pomyślę, że na stałe, to...
Indyglo to jest polprzewodnik i siweci cala powierzchnia kolor jest zal;ezny od napieci jakim jest zasilana napiecie kilka tysiecy volt w lexus'ach sa np zegary indyglo
Wysłany: 2006-02-09, 14:07
nie wydaje mi sie zeby to indiglo bylo, bo tam w pewnym momencie sie kolor zmienia..
mysle ze to sa standartowe diody, bo indiglo swieci jednym ciegiem,jak:
chyba ze spod jest indiglo, a tarcze sa na to zalozone z powycinanymi tylko cyframi i kreskami, to tez opcja, ale nie wiem czy komus by sie chcialo..
co do pytania czy sie da, to mysle ze wszystko sie da, jesli tylko masz w sobie kawalek elektronika i masz troche czasu i checi to mysle ze mozna by to zrobic bez problemu..
a to co wklejalem to oczywiscie firmowki, zreszta mozna poogladac jakie cuda maja z firmy 'innoparts' chocby na niemieckim ebay'u..
pozdrowionka
ps. jeszcze mi cos do glowy wpadlo, to moga byc zwykle biale diody, na to nalozone czarne zegary(nieprzepuszczalne) i np. blekitna folia, w niektorych miejsach czerwona...pzdr
A jednak można taki bajer zamontować, ale to trochę lipa, bo prędkość jest wyświetlana na jakimś ciemniejszem tle a normalnie robią, że tylko cyferki widać i to montują centralnie na środku i nic nie przeszkadza. Ciekawe, jak mocny musi być ten wyświetlacz, żeby się dobrze odbijał w szybie. No właśnie czasu to ja nie mam, żeby się w elektronika pobawić, dlatego pytam, czy ktoś to wykona
duchX [Usunięty]
Wysłany: 2006-02-09, 17:24
Center masz racje to co dales jest indyglo ja tez milaem u sibei idyglo natomiast to co pokazales wyzej tez indyglo tylko jak sam powiedziales powycinane cyfry na innego koloru blacie indyglo tez moze swiecic na bialo wiec kolor mozna zrobic tez folia
to produkt firmyy innoprats z Niemiec.Jest {biiiiip}!! ma dwa kolory podwietlana - niebieski lub zielony,brat ma w E39 wyglada pieknie
Co najwazniejsze cyfry sa oryginalne!!!