BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
sprezyny plus rozporka e28
Autor Wiadomo
Łukasz82 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 25 Maj 2005
Skd: Włocławek
Wysany: 2006-02-10, 15:20   sprezyny plus rozporka e28

Witam,
Chcialbym nieco obnizyc moja e28 (m20b20), chcialbym do tego celu uzyc sprezyn, najlepiej takich ktore moga pracowac ze standardowymi amortyzatorami, wazne jest dla mnie obnizenie i to, zeby nie zepsuc zachowania na drodze.
Jakie sa firmy takcih sprezyn i czy wogole jest to mozliwe, aha i czy sa jakies firmowe rozporki do e28????
Czy z tylu mozna zalozyc dolna rozporke????

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-02-10, 15:37   

o tylnej, dolnej rozpórce nie słyszałem... ale nie słyszałem o wielu rzeczach :wink: - w ogóle nie wiem zbyt wiele o rozpórkach do E28, ale na pewno są, bo do wszystkiego są, tyle, że to kwestia ceny

a co do sprężyn, to zależy ile kasy chcesz na to przeznaczyć - jeśli to nie będzie znaczne obniżenie, to możesz zostać przy seryjnych amorkach, a jak chcesz obniżyć bardziej, to powinieneś wymienić także amortyzatory, bo te Ci zaraz siądą

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2006-02-10, 15:54   

Miałem rozpórki przednią i tylną z polerowanego aluminium, lecz pomimo zapewnień sprzedawcy nie były to rozpórki firmy Wiechers, a takie właśnie miały być. Sprężyny kupowałem Jamex -40mm i do tego amorki Bilstein B6. Na tym zestawie auto prowadziło się bardzo dobrze, można było nim naprawdę szybko pokonywać zakręty i w sumie nie zrobiła się taczka także polecam taki set.

e36 318ti compact szrotex

Łukasz82 

Wysany: 2006-02-10, 16:15   

no wlasnie.... wlasnia trafilem na jakas firme ktora oferuje "niemieckie" polerowane rozporki, ale ani slowa o firmie, i maja rowniez w ofercie sprezyny "jamex", tyle, ze pisza ze ona maja zastosowanie do normalnych amorow??? prawda czy mit??
Zalezy mi przede wszystkim na wygladzie, bo e28 z silnikiem m20b20 nie da sie szybko pojezdzic.

Sosen 
BORN TO DRIVE

Wysany: 2006-02-10, 16:31   

Jak kupiłem moją e28 to miała z przodu sprężyny Apex, ale nie wiem o ile dokładnie obniżały (podejrzewam że około 60mm, bo jak założyłem Jamexy to poszła sporo w górę), jednak nie dało się tym jeździć na seryjnych amorkach, waliła miską o asfalt nawet na normalnej drodze, po prostu amorki nie dawały rady niestety i przód dobijał. Na zimówkach nie dobijało tak tragicznie, ale już zmiana na 205/50/15 spowodowała duże zmiany.
Wyglądała tak na oponach zimowych 175/80R14:

Łukasz82 

Wysany: 2006-02-10, 16:41   

;) ))
O cos takiego mi chodzi, ja jezdze na 15, nie chcial bym wymieniac amorkow, bo pare miesiecy temu kupilem nowe sachsy;////
Co robic??
o ile tyl siedzi w miare nisko, znaczy krawedz kola jest rowna z krawedzia blotnika o tyle z przodu to terenowka...

Sosen 
BORN TO DRIVE

Wysany: 2006-02-10, 16:52   

No właśnie wiem o co Ci chodzi, ale to wynika z kształtu błotnika, zauważ jaki jest kształt przedniego i tylnego, w tylnym wnęka na koło jest taka jakby spłaszczona i dlatego koło jest bardziej schowane, a w przedni jest bardziej okrągły i przy takich samych sprężynach przednie koło zawsze będzie bardziej oddalone od błotnika niż z tyłu, mam nadzieje w miarę jasno to napisałem i skumasz o co chodzi.

Łukasz82 

Wysany: 2006-02-10, 19:12   

tak kumam, poza tym przednie nadkola sa wyzej zarysowane na blotnikach...
Reasumujac..., rozumiem, ze przod trzeba bardziej obnizyc??? nie chcial bym osiagnac efektu duzego fiata, znaczy przod gleba, tyl kosmos.
I kolejne pytanie, czy sa jakies psrezyny obnizajace przy ktorych moglbym zostac ze standardowymi amorami??

Sosen 
BORN TO DRIVE

Wysany: 2006-02-10, 19:23   

Generalnie uważam, że do niższych sprężyn trzeba zakładać amorki o innej charakterystyce pracy, jednak przyjęte jest że do -30mm można latać na seryjnych. Poszukaj sprężyn o zbliżonym obniżeniu i tyle.

Łukasz82 

Wysany: 2006-02-10, 20:06   

Wielkie dzieki za infi, zaczynam szkuac sprezyn. Jesli znacie jakies firmy ktorym warto sie przyjzec to prosze o info i oczywiscie w druga strone, jesli sa jakies firmy krzaki do ktorych nie wearto si zblizac to rownez prosze o info.
Dzieki i pozdrawiam.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: