Witam. Mam problem w zakresie od 60 do 80 km/h zaczyna mi sie telepać samochód. Przy niższych i wyższych prędkościach tego niema. Niewiem co to jest opony i felgi sprawdziłem i sa oki. Samochód to e 34 525 90 rok. Pozdrawiam.
ScOOti [Usunity]
Wysany: 2004-07-12, 16:52
moze byc to uszkodzona podpora walu napedowego i przy tych predkosciach wpada w wibracje, tak samo moze byc rozwalony przegub walu napedowego.
Prosimy o uwazne czytanie - w I poscie jest napisane ze kola sprawdzone.
white_e34 Go
Wysany: 2004-07-13, 23:00
witam dokladniej opisz telepanie przod czy tyl ja w e-34 wymienilem na darmo pol zawieszenia na przodzie i nic przyczyna lezala w prawidlowym wywazeniy kol
Anonymous Go
Wysany: 2004-07-14, 01:29
bardziej tył (tak bliżej środaka samochodu) ale tylko w granicach 65-80 kilometrów na godzine jak jest szybciej niż 80 jest oki jak wolniej też.
Może zadam głupie pytanie ale w którym to jest miejscu i jak wygląda i jaki jest ewentualny koszt wymiany albo naprawy.
ScOOti [Usunity]
Wysany: 2004-07-14, 10:20
jest to na srodku samochodu pod spodem pomiedzy wydechem a karoseria masz oslone termiczna a nadnia masz wal napedowy i tam jest podpora walu. Jest to cos okraglego w nim lozysko i przez to przechodzi wal napedowy w tym miejscu laczy sie.
jest to na srodku samochodu pod spodem pomiedzy wydechem a karoseria masz oslone termiczna a nadnia masz wal napedowy i tam jest podpora walu. Jest to cos okraglego w nim lozysko i przez to przechodzi wal napedowy w tym miejscu laczy sie.
lozysko zatopione w gumie - i jak guma powie dosc to wal sobie lata na wszystkie strony walac o podloge itp...
u mnie rzuca tez przy hamowaniu a tarcze mam noweczki teraz postaram sie zrobic podpore jakos na poczatku miesiaca i dam znac do tego wymienie krzyzaki i wywaze wal ciekawe ile to pomoze.
ScOOti [Usunity]
Wysany: 2004-07-14, 20:45
jak rzuca przy hamowaniu to moze wachacze masz cos nie halo.
Moze hmmm drazki walniete? Raczej wal do hamownaia nic nie ma
Zaciski po regeneracji nic nie sciaga przy ostrym hamowaniu poprzednie tarcze mialem krzywe wiec te uwierzcie sa proste w wahaczach wszystkie laczniki ostatnio sprawdzalem i sa dobre zreszta po zakupie tylnie po obu stronach wymienilem bo na szarpakach wyszlo ze sa do :cenzura: ostatni zreszta wbilem sie na darmowy przeglad i tez szarpaczki niunka przeszla i nic nie stwierdzili. Jedyne co mam jeszcze w przednim zawieszeniu do zrobienia to mam popekane oslonki na koncowce drazka kierowniczego (dokladnei tego srodkowego) oraz lekki luz(ale naprawde lekki) prawego lozyska. Ale z tym czekam az bede musial to robic bo kaske laduje w bardziej potrzebne zeczy. Natomiast z aprzyczyne bicia podczas hamowania uwazam krzywe felgi bo nie wygladaly najlepiej na wywazarce. Natomiast wal naopierdziela strasznei o podloge a nakrzyzaczkach wyczuwalny jest luz. Orjentuje sie moze we sprawie cen krzyzakow i podpory a i lacznika gumowego ze skrzynia?? Przypomne autko e28 535. Co do wywazenia walu w Zabkach kolo warszawy jest zaklad ktory zajmuje sie wywarzaniem walu na samochodzie operacja kosztuje bodajze 90zl i slyszalem same pozytywne opinnie. Dokladny adres moge podac jak by ktos byl zainteresowany.
krzyzaki i lacznik gumowy mozesz znalezc w dobrych cenach na szrotach bo nowe troche kosztuja, co do podpory to cena bedzie ok 160-180 pln - ta kup nowa - bedzie pewna
Anonymous Go
Wysany: 2004-07-15, 01:39
niewiem dostałem sie sie do podpory wału niewiem jak sprawdzić czy jest oki czy nie ale jak ruszam wałem to luzów na łożysku niema ale guma jest cholernie miekka i sie mocno ugina.
Anonymous Go
Wysany: 2004-07-15, 09:14 podpora wału...
Podpora kosztuje około 150zł
Jeżeli już ten temat został poruszony, to moze ja opisze swoje kłopoty z podporą i tym gumowym elementem, może się komuś przyda...
Objawy wskazywały na podporę wału wymieniłem, przy okazji również tą gumę łączącą skrzynie z wałem i poduszki pod tylną belką, złożyłem zrobiłem coś około 500 kilometrów i to samo od nowa
okazało się że winna jest tarcza sprzęgła ale podczas jazdy nic na to nie wskazywało, auto przyśpieszało, ślizgało się po asfalcie bez najmniejszych kłopotów
po wymianie sprzęgła i ponownie podpory + tej gumy problem zniknoł...
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-07-15, 22:24
ma, ma ... u mnie jak się nagrzeje, to tak wali, że np. na wstecznym silnik prawie gaśnie od wstrząsów., musze unikać tak znacznego nagrzewania, a to oznacza niestrzelanie ze sprzęgła przez 10 minut pod rząd, lub nie jeżdżenie na trasy dłuższe jak 100km
Titto ... wymieniłes samą tarczę czy i docisk? Czy ktoś się orientuje ile kosztuje orginalny docisk??
Smasher a nie zastanawiałeś się że to co ci tak drga to najprawdopodobniej jest wina sprężynek w tarczy co są za drgania odpowiedzialne, któraś z nich poprostu pękła ja bym na twoim miejscu to wymienił dużo roboty przeciesz żeby skrzynie zrzucić nuiema