Takei krotkie pytanko Panowie: ile robicie kilometrow miedzy wymiana olju w skrzyni i dyfrze? jaki olej polecacie do skrzyni? mam chyba "normalna" nie ta sportowa... weim ze o oleju do dyfra juz byla napisywanka ale o skrzyni to chyba nie...
Przedewszystkim olej do skrzyni musi byś syntetyczny, inaczej w zime mocujesz się z lewarkiem.
W dyfrze może być też syntetyk, ale nie koniecznie, ja mam mineral.
Co do terminów co ile się wymienia, to co około 3 lata, ale nie wiem co ile jeśli chodzi o przebiegi. Więc też się z chęcią tego dowiem. Ale wydaje mi się, że co około 20 tys. km.
PS.
Ja zalewam CASTROLEM
LUKAS NIE NABIJAJ TAK POSTÓW NIE MOZESZ WYEDYTOWAC SWOJEGO POSTA >>> ALBO POMYSL PRZED TYM JAK NAPISZESZ ABY POD SPODEM NIE BYLO TAKIEGO "PS" OK
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
na to nie licz , ja mam zalane mineralnego Mobila do skrzyni i do mostu - nic nie huczy, jezdzi sie przyjemnie (osobiscie nie odczulem zadnej roznicy po wymianie oleju w skrzyni poza wspomnianym przez Lukasa o wiele latwiejszym wbijaniu biegow zima - mam mineral w skrzyni i chodzi superplynnie, wydaje mi sie ze nie zalezy to od klasy oleju ale od jego ''swiezosci''.)
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-07-13, 17:43
zalecana wymiana oleju w dyfrze co 60tys. km
zalecana wymiana oleju w skrzyni ... jak nie masz pewności że był wymieniany, to wymień, ale BMW zastrzega dożywotnią pracę na pierwszym oleju ... jeśli silniczek ma ponad 150tys. km nabite to wymień
Polecane firmy ... Castrol, Mobil, Motul
P.S. Jeśli chodzi o praktyczna częstotliwość wymian oleju, to jest ona uzależniona od stylu jazdy ... Jeśli używasz swojego śmigiełka agresywnie i uczestniczysz w rajdach popularnych to zaleca sie 2 razy częstszą wymianę olejów. Jeśli jeździsz spokojnie i czasami lubisz depnąć to wymień oleje i zapomnij