BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
dziwne rzeczy z elektryka w E30
Autor Wiadomo
oskar112 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Pomg: 1 raz
Doczy: 14 Lut 2006
Skd: Kraków/Radom
Wysany: 2006-02-14, 15:05   dziwne rzeczy z elektryka w E30

Witam, na wstepnie przepraszam za nowy temat ale nie znalazlem nic co mogloby mnie dotyczyc. No to tak, kupilem w sobote autko i bylo wszystko pieknie slicznie, w niedziele wieczorem auto nie chcialo zgasnac:/ kluczyk w reku, kontrolki(olej i akumulator) sie pala a silnik pracuje, po ponownym wlozeniu kluczyka i przekreceniu na II stopien kontrolki na desce gasna a zapala sie check i kontrolki od swiatel stop. Auto zgasil;em na biegu, odlaczylem akumulator bo pomyslalem ze komp musi sie zresetowac. Po podlacvzeniu komputera nic sie nie zmienilo poza tym ze doszla kontrolka od oleju(na komputerze)
Nastepnego dnia rano sprawdzilem stacyjke - jest ok, kostka takze. Pogrzebalem jeszcze przy przekaznikach, znalazlem jeden po ktorego wyjeciu samochod normalnie gasnie z kluczyka, nie wiem nawet od czego ten przekaznik jest. Dzis sie okazalo ze bez tego przekaznika nie dziala dmuchawa. Dojechalem z Radomia do Warszawy, bylo wszystko ok, w koncu przestala dzialac dmuchawa, wskaznik paliwa, temperatury, obrotomierz i ekonomizer, bez wzgledu na to czy ten przekaznik jest czy go nie ma :x nie wiem co mam zrobic, w co rece wlozyc itd. to jest moje pierwsze BMW i nic nie przychodzi mi do glowy jakie moga byc przyczyny takiego zachowania.

jezeli ktos ma jakis pomysl to bardzo prosze o pomoc, a jezeli nie to gdzie w Warszawie jest jakis sumienny elektryk

P.S.
jezeli mielibyscie jakies rady, to prosze tlumaczyc mi jak przyslowiowej krowie na granicy :P bo nie odnajduje sie jeszcze pod maska BMW

z gory dziekuje i pozdrawiam

willi 335 

Doczy: 15 Sty 2006
Skd: Swinoujście
Wysany: 2006-02-14, 15:43   

Cześć stary, wspólczuje masz tam ostro popieprzone z tą elektryką, na moje oko to jakis fachowiec podlączyl Ci komputer bezpośrednio pod akumulator. Po pierwsze musisz ustalic który to przekażnik, dojdziesz do tego po schematach które Ci wysle jak podasz mi adres poczty do godz 17 , a jak nie to jutro. Druga sprawa to wtyczka silnika, znajduje sie po lewj stronie, niedaleko zbiorniczka na plyn hamulcowy. Ściągnij gumowe oslony zarówno górnej jak i dolnej wtyczki i poszukaj patentów typu pocięte, poklejone, polutowane kable. Szczególnie zwróc uwage na przewód nr 12, przyjrzyj sie wtyczkom tam są takie male cyferki. Powodzenia

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2006-02-14, 16:40   

Raczej zajrzyj pod kierownicę na wiązkę i w pudełku bezpieczników. Było lub jest gdzieś zwarcie spowodowane przegrzanymi przewodami od jakiegoś urządzenia. Mogło to być zwarcie w zwykłej żarówce i spowodowało stopienie przewodów.A w samochodzie nie czuć przypalonych przewodów lub w komorze silnika ?? ?

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2006-02-14, 16:53   

Moim zdaniem jest to wina złychj świec.

Jeśli masz gaz to obstawiam tylko świece. Jeśli nie masz gazu to dodatkowo któryś wtryskiwacz może Ci lać.

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2006-02-14, 21:18   

Lukas piłeś coś? :shock: o czym ty do chłopaka rozmawiasz?

Oskar pisałeś że sprawdziłęś kostkę ? która? białą prostokątną czy tę okrągłą kostkę po przeciwnej stronie stacyjki? czasmi jak w tej okrągłej pęknie spręzyna to pieprzy się raz nie możesz zapalić albo później zgasić pozatym coś ty za przekaźnik wyciągnął ze skrzynki bezpieczników? wciąż działa silnik a dlaczego miałby nie działać przekaźniki pompy paliwa i zapłonu są w czerogarówkach po dosłoną na podszybiu lub w sześciogarówkach na nadkolu obok przepływki ....chyba od świateł jedynie mogłeś wyciągnąć lub od dmuchawy... albo faktycznie prąd idzie z pominięciem skrzynki bezpieczników, tylko piszesz że raz gasisz na biegu raz z kluczyka?
A po opadnięciu zegarów podświetlenie zegarów działa? może tylko bezpiecznik padł? palą się zielone diody na desce po przekręceniu kluczyka czy świeci się czerwona po wyjęciu kluczyka ze stacyjki? Np. wystarczy wyjąć jeden bezpiecznik by nie zapalała się inspekcja jak sprzedający (handlarz) nie umie jej skasować podejrzewam że ten ktoś chciał ukryć jakąś awarie i podpioł coś do czegoś za duże natężenie pradu lub zbyt mocno obciążony obwód i teraz się zesrało...
Z tym co mówisz ciężko cosik wywnioskować na odległość
albo pierdoła czyni zwarcie albo chamskie obejście masz zrobione przez np. przekaźnik świateł czy dmuchawy lub wycieraczek... lepiej do elektryka bo tak na chybił trafił to wątpię by można było pomóc.
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2006-02-14, 21:27, w caoci zmieniany 1 raz  

oskar112 

Wysany: 2006-02-14, 21:24   

przedstawie wam kolejne zaobserwowane zjawisko

jak juz wspomnialem dzis nie mam wskaznikow(paliwo, temp wody, obr. i ekonomizer) a takze kontrolek pod zegarami(reczny, olej, aku) no i dmuchawy ale teraz jest najwiekszy myk w tym wszystkim bo jak przekrece stacyjke na III pozycje czyli rozruch to przez moment dziala dmuchawa, wskazniki i kontrolki pod zegarami. juz sam nie wiem o co biega :? chyba rzeczywiscie mi elektryk pozostaje, teraz prosilbym forumowiczow z wawy o podanie mi namiaru na jakiegos konkretnego

apropos przekaznika to teraz jest wlozony i auto normalnie gasnie

cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2006-02-16, 11:49   

z licznikiem to prosta sprawa padly aku podtrzymujace pamiec z inspekcji...one dzialaja buforowo z zasilaniem wskaznikow deski, czas i koszt zrobienia deski to 30 min i 8zl. tzn pomoge ci co do deski przynajmniej bo wiedze ze masz niezle klopoty:(( wykrec deske rozdzielcza rozkrec ja i tam znajdziesz na 90% akmulatorki 1,2v w postaci zwyklych paluszkow wylutyj je i wstaw nowe moga byc o najmniejszej pojemnosci dostepnej w sklepie( nawet lepiej orginal ma ok 100Mah ) wymienisz je deska powinna odrzyc:)) a nastepne czy ty masz diesla czy benzyne??? bo o to nikt nie zapytal:)))i nie napisales

[ Dodano: Czw Lut 16, 2006 11:55 am ]
widze 325i w avatrze sory:PP hmm pewnie stacyjka albo kostka, ale predzej stacyjka...moze ktos ma rozpiske pinow na stacyjce??? wykrecic przemierzyc ja i bedzie wiadomo. znajomy mial to w mercu. sprawdz to zanim rozbebeszysz pol auta. albo jak moasz znajomego co ma takie bzdury czy ktos z forum niedaleko ciebie chandluje czesciami wziasc stacyjke na podmiane.. jak auto chodzilo i raz gasnie raz nie z kluczyka to nie bedzie jakis dziki obwód pradu bo by tak caly czas bylo.....a co do przekaznika to mogl byc zwykly zbieg okolicznosci ze wtedy gas akurat!!!a i jeszcze jedno sprawdz wszystkie bezpieczniki i przekazniki, powyciagaj pomierz je, to sa sposoby ktore cie nic nie beda kosztowaly zajmnie ci to 40 min a juz mozesz pare elementow wyeliminowac:PP

oskar112 

Wysany: 2006-02-16, 14:40   

jutro uderzam do elektryka, zobaczymy cos powie

jak dla mnie to cos sie w skrzynce bezpiecznikowej popieprzylo albo jakas masa uciekla. bede cos wiedzial to napisze, moze sie komus na przyszlosc przyda

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: