BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Wymiana sworznia zewnętrznego przedniego wahacza ??
Autor Wiadomo
BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Pomg: 14 razy
Doczy: 10 Sty 2006
Skd: o/Poznań
Wysany: 2006-02-22, 10:49   Wymiana sworznia zewnętrznego przedniego wahacza ??

Witam, mam problem, mam strasznie wyrąbane sworznie... mocne stuki, podniosłem auto i się wystraszyłem :(

Pytania mam dwa.
1. Czy warto kupić zamennik ?? ? A jak nie to ile kosztuje oryginał ?
2. Jak to wygląda z montarzem i demontarzem, czy jestem wstanie sam to zrobić w swoim garażu (mam kanał itd ) , czy jest do tego potrzebna prasa ?? ?

Pozdro

-------->>>> WWW.BARABUS.PL <<<<---------

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2006-02-22, 11:48   

możesz wymienić samemu ale ... Do zdjecia potrzebny Ci będzie sciągacz bo młotem to nie ma sensu bo jeszcze sobie wahacz skrzywisz. Ten sworzeń montuje się na wcisk na wieloklinie. Co do montażu to jeśli wahacz jest na aucie moga być problemy ale i tu przydaje się odpowiednie narzedzie któe go wciśnie na miejsce bez bólu. Jeśli dysponujesz odpowiednim zapleczem narzedziowym to mozesz zrobić to samemu, a jesli nie to najlepiej udaj się do jakiegoś warsztatu. Sądze że koszt wymiany noie powinien wynieśc więcej jak 60zł :wink:
aha i mam taki na sprzedaż, Lemfordera, za 45zł więc jeśli chcesz to mogę Ci go wysłać. Jest paragon z Intercarsu, osłona, opakowanie i nakrętka oczywiscie. zajrzyj do SPRZEDAM - tam jest fotka

Pozdro :wink:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)
Ostatnio zmieniony przez SmasherE30 2006-02-22, 12:12, w caoci zmieniany 2 razy  

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-02-22, 11:53   

wyjmij samemu wahacz, jedz do mechanika ktory ma prase,niech wycisnie stary i wcisnie nowy, zamontuj spowrotem. koszt robocizny nie przekroczy 40 zyla na obie strony. pozdro

--==maly==-- 

Pomg: 7 razy
Doczy: 29 Mar 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-02-22, 11:54   

Ja u siebie ostatnio wymieniałem sworzeń środkowy. Męczyłem się z nim na prasie i nie chciał wyjść. Zawiozłem do znajomego mechanika i jak on stwierdził "to potrzebuje uderzenia" i w 5 minut podkładając odpowiednie oringi pod spód wybił ten sworzeń a ja na prasie z godzine walczyłem i podgrzewałem itd. Generalnie powiem Ci,że to nie taka prosta sprawa. Ja za podróbe zapłaciłem 65zł w orginele sworzeń środkowy nie występuje jedynie jako cały wachacz. Ale ten sworzeń co Ty chcesz wymieniać jest do dostanie ceny nie znam. Przy okazji polecam obejrzeć pozostałe elementy czyli sworzeń środkowy i tuleje wachacza. (tuleja wachacza febi na allegro 35zł ja za orginał w serwisie zapłaciłem 55zł mowa o E36)

BOGGY E36
[Usunity]

Wysany: 2006-02-22, 14:31   

Jak już zdejmiesz wachacz to wymień swożeń środkowy (jak padł zewnętrzny to i środkowy pewnie niedługo padnie) bo po co dwa razy ściągać,i tuleję tą pływającą z tyłu,
Taka moja rada.

BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Pomg: 14 razy
Doczy: 10 Sty 2006
Skd: o/Poznań
Wysany: 2006-02-22, 14:38   

oj troche na to wybule :? na same części z 300 zł :!: Myśle tu o LEMFORDERZE luf FEBI 8)
2 x sworzeń zewnętrzny
2 x sworzeń wewnętrzny
2 x łącznik stabilizatora
2 x tuleja wahacza

... za wymiane wezmę się sam, coś wymyśle, a jak nie dam rady to mam znajomego ślusarza ... ma odpowiednie maszyny do takich operacji :mrgreen:

trzeba szybko kołować kase zanim to negatywnie się odbije na pozostałych częściach,,, zauwazyłem również że np: jak mocno skręce w lewo to samochód podczas jazdy znosi mi w lewo, jak skręce w prawo to znosi w prawona prostej.... naprawde mocno się wydeptało, a myślałem że to cos z ukł. kierowniczym bo strasznie mi ostatnio coś pukało ... i pojawił sie lekki luz, myslałem że to końcówki drążków... a jednak nie :|

-------->>>> WWW.BARABUS.PL <<<<---------

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: