BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[e30]Tuleja Wahacza
Autor Wiadomo
patryk w-wa 

Doczy: 13 Lis 2005
Skd: Stolica
Wysany: 2006-02-24, 23:21   [e30]Tuleja Wahacza

Witam mam problem co moze byc przyczyną tego ze wahacz ciągnie tulejki do zewnatrz widac na zdjeciu obydwie tuleje ciagnie do zewnatrz w sumie by mi to nie przeszkadzało ale na koleinach jest tragedia.

ZDJĘCIE TULEJKI KLIKNĄĆ!!!
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2010-05-02, 23:50, w caoci zmieniany 1 raz  

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2006-02-25, 08:27   

zleustawiona geomertia zawieszenia, proponuje zaczac od ustawienia zbierznosci.
pozdrawiam.

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2006-02-25, 12:47   

Jeżeli te tuleje obie tak wyglądają i obie są przyparte do tego guziolka na zewnętrznej stronie to wszystko jest wporzadku i niema co szukac dziury w calym.Tak ma być.

Jeszcze jedno czy te fotki byly robione na podniesionym aucie czy na kołach.

patryk w-wa 

Doczy: 13 Lis 2005
Skd: Stolica
Wysany: 2006-02-25, 12:58   

Autko stało na kolach ale wydaje mi sie ze te tulejki sa zle powinny byc oparte ale nie w ta strone tzn one powinny chyba byc podparte o ta strone z ktorej jest wiecej gumy.

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2006-02-25, 13:04   

No w zasadzie tak lecz jeśli z obu stron jest tak samo to ..... no nie wiem ale jest jakaś siła pchająca koła do przoduwięc odziałuje na wachacz przepychając go i dlatego te tuejki tak są oparte natomiast podczas chamowania napewno oprą się od wewnetrznej.

Vindevil 
Syn motopompy!

Pomg: 9 razy
Doczy: 21 Gru 2004
Skd: Częstochowa
Wysany: 2006-02-25, 14:54   

Te tuleje tak właśnie wyglądają. Jeśli samochód myszkuje po koleinach to jest złe ciśnienie w ogumoeniu lub zła geometria.
Ale jeśli są pozrywane to do wymiany.

el-viz 

Pomg: 1 raz
Doczy: 15 Lis 2005
Skd: z nikąd
Wysany: 2006-02-25, 17:39   

......................................

madcar 

Doczy: 22 Maj 2005
Skd: Toruń
Wysany: 2007-05-20, 23:56   

podlacze sie do tego ematu...bo po co zakladac nowy...

mam pytanie...

czy wg was roznia sie tuleje tego samego producenta (BOGE) oprocz numeru seryjnego...i tego ze w opisie maja jedne dopisek "dla pojazdow z klimatyzacja"...
choc wg real oem jest takie rozroznienie ale juz numery artykulu sa takie same...
chodzi o e30 323i coupe

czy moge zamontowac np jedna tuleje "dla klimy" a druga "bez klimy" (obie beda BOGE) ??
:help:

byl sobie e21 320 `79...
a jest e30 323i `84 i jeszcze PF126p 600ccm `77
no i jeszcze jest e21 320 w trakcie "renowacji" :P

Dantte26 
Siła Drzemie wBeemie

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Cze 2008
Skd: DGR
Wysany: 2010-05-02, 20:43   

Witam. Odgrzeje kotleta...nie tak dawno zmieniłem koła w swojej e30...nieznacznie zmniejszyło się et z 24 na et20, szerokość gumy wzrosła ze 195 na 215 każda i odczuwam pływanie na koleinach...podejżewam że tuleje wachaczy nie dają rady gdyż rozstaw kół delikatnie się zwiększył a i szerokość gumy także swoje robi...i tu pytanie... otóż rozglądałem się za tulejami typu m3 i znalazłem coś takiego:
http://moto.allegro.pl/it...3_oryginal.html
i takiego:
http://moto.allegro.pl/it...6_m3_meyle.html
i pojęcia nie mam które wybrać...pomóżcie...co gwarantuje każda z nich i jakie ma zastosowanie w moim przypadku...
MOJE WIERNE e30: http://beemka-klub.pl/for...p=319297#319297

/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2010-05-02, 21:09   

Pierwszy raz widzę takie tulejki z pierwszego linka. Z tulejkami z drugiego linka miałem już do czynienia, wszystko jest fajnie tylko że przez acentryczne ułożenie otworu zmienia się trochę geometria zawieszenia, koło idzie trochę do przodu, przy szerokich oponach i małym et opona może obcierać ci o plastiki. Te tuleje z pierwszego linka mają tę przewagę że geometria koła się nie zmieni, pewnie nawet nie trzeba będzie ustawiać zbieżności, myślę że warto dołożyć do tych droższych. Zaoszczędzisz na zbieżności i nie będziesz miał problemu z wysuniętym do przodu kołem.

E30 + E91

Stammek86 

Pomg: 30 razy
Doczy: 21 Sty 2007
Skd: Poznań
Wysany: 2010-05-03, 01:28   

zwroć uwage ze jak sa normalne tuleje to jak auto stoi na kolach to są one tak "naciagniete" w strone progu ze jest praktycznie tak sam jak na tych acentrycznych z drugiego linka.Wiec teoretycznie na tych centrycznych z pierwszego linka kolo moze sie cofnąć do tyłu.
U siebie mam te drugie czyli acentryczne...kolo delikatnie poszlo do przodu ale jest to prawie nie zauwazalne a auto prowadzi sie zdecydowanie lepiej na tych tulejach acentrycznych.

Ja bym mial kupować kolejny raz to bez zastanowienia kupie acentryczne.

Dantte26 
Siła Drzemie wBeemie

Wysany: 2010-05-03, 11:48   

jeśli dobrze myślę to na tych acentycznych tulejach koło jak mówicie pójdzie do przodu, ale wydaje mi się jeszcze że delikatnie zmniejszy się rozstaw kół i może zmniejszyć zwiększony przez inne et felgi rozstaw kół, czyż nie?? czy jest to raczej nie realne...niby dużo nie trzeba ok. 4 mm na strone...

[ Dodano: 2010-05-03, 12:00 ]
muszę zobaczyć jak wygląda u mnie położenie koncuwki wahacza w tulei...czytałem z resztą ostatnio jakiś temacik z tym problemem związany...jednak wydaje mi się że prawidłowo ustawiony wahacz powinien być na środku tulei a poduszki gumy dookoła mają niwelować drgania i zmiany kątów wyprzedzenia bądź cofnięcia koła...ta produkci bmw wygląda nieco solidniej...

[ Dodano: 2010-05-03, 12:06 ]
Cypisek napisa/a:
przy szerokich oponach i małym et opona może obcierać

rozumiem że masz na myśli et15 i mniej...??

[ Dodano: 2010-05-03, 12:18 ]
Stammek86 napisa/a:
teoretycznie na tych centrycznych z pierwszego linka kolo moze sie cofnąć do tyłu.

no niby tak jest, ale... w przypadku oryginalnych tulei podczas jazdy, opory toczenia koła, do tego w koleinie lub dziurze lub podczas hamowania, koło ulega cofnięciu i zmianie zbieżności koła przez co mam nie za wesołe prowadzenie...podczas jazdy wydaje mi się że wahacz jest centralnie ustawiony w tulei...
Ostatnio zmieniony przez Dantte26 2010-05-03, 12:22, w caoci zmieniany 1 raz  

Stammek86 

Pomg: 30 razy
Doczy: 21 Sty 2007
Skd: Poznań
Wysany: 2010-05-03, 15:27   

moze to dziwnie zabrzmi ale ja po zalozeniu acentrycznych tulei nie ustawialem zbierznosci i wszystko jest ok,opon nie zdziera itd.A prowadzi sie super :D

co do obcierania opon to ja mam u siebie z przodu glebę ok. -80 i kolo 9x17 z et10 i daleko tam jeszcze jest do tego zeby cos ocierało.No chyba ze opona bedzie jakiś balon to moze faktycznie obcierać...u mnie jest 205/40/17.

Dantte26 
Siła Drzemie wBeemie

Wysany: 2010-05-04, 00:39   

Stammek86 napisa/a:
co do obcierania opon to ja mam u siebie z przodu glebę ok. -80 i kolo 9x17 z et10 i daleko tam jeszcze jest do tego zeby cos ocierało.No chyba ze opona bedzie jakiś balon to moze faktycznie obcierać...u mnie jest 205/40/17.

To niezłą glebę i kółeczka zapodałeś... 8-) u mnie jest standard 4 x 7,5"x16" na gumach 215/40 także balona nie ma za sytego...na czasie gleba ale delikatna -40...i myślę że obcierać nigdzie nie powinno...nie interesuje mnie w którym miejscu tuleja ma otwór tylko to aby poprawić prowadzenie się autka na koleinach którymi niestety codziennie muszę się poruszać...co się jeszcze okazało miałem niższe ciśnienie w jednej z przednich opon...uzupełniłem lufta i jest zdecydowanie lepiej, ale nadal układ kierowniczy wydaje mi się zbyt wiotki...jeśli zdecydowałeś się na acentryczne i wszystko gra jak piszesz, to ja raczej także się na nie zdecyduję...zawsze to pare groszy w kieszeni na ewentualną korektę zbieżności, chyba że faktycznie nie będzie konieczna...dzięki bardzo za pomoc, bo już nie raz zjeżył mi się włos na głowie, gdy czułem jak to autko steruje mną a nie odwrotnie... :? pozdro... :beer:
MOJE WIERNE e30: http://beemka-klub.pl/for...p=319297#319297

/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///

Wanat 

Pomg: 8 razy
Doczy: 21 Lut 2007
Skd: CK
Wysany: 2010-05-04, 23:41   

Ja tak samo polecam Ci te Meyle acentryczne, na allegro są za 67zł za parę. Tylko u mnie (e36) trzeba było po tym zabiegu ustawić zbieżność. Pozdrawiam.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: