BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
m20b20 pompa wody
Autor Wiadomo
Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2005-12-15, 23:12   m20b20 pompa wody

Siema. Zbyt długo chyba cieszyłem się bezproblemową jazdą moim potworkiem... Dziś jadąc sobie spokojnie coś nagle zaczęło strasznie piszczeć. Okazało się, że piszczy pasek napędzający alternator. Według mnie padła pompa wody :evil: (alternator da się jakoś pokręcić ale pompa nie chce dać się ruszyć). Pytania moje są takie:
1. w momencie jak zaczeło piszczeć zapaliły się kontrolki od ładowania (to rozumiem) i kontr. hamulca recznego oraz kontrolka płynu hamulcowego na desce. Czy to ma jakiś związek z alternatorem?
2. czy pasek napędzający alternator pędzi po czymś jeszcze oprócz pompy wody? Było ciemno więc nic nie mogłem zobaczyć.
3. pompa wody - da się rozebrać, zregenerować, czy lepiej kupić nową? (podobno są jakieś dwa rodzaje, bez wykręcania i sprawdzania numerów mogę kupić taką jaką da mi sprzedawca do mojego m20b20 z 88r czy akurat wtedy stosowali obydwie?)
4. dużo roboty jest przy wymianie pompy?
Z góry dzięki z odpowiedzi.
Pozdro!

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-12-16, 02:39   

pompa wody jest jedna, nowa kosztuje max. 150zł i tylko taką kup, nie żadną używkę albo co tam innego ...
odłączasz aku, zlewasz płyn, ułatwiasz sobie dostęp wywalając chłodnicę, demontujesz wiatrak, koło pasowe i niezbędne osłony i elementy, odkręcasz pompę i spowrotem :wink:
co do kontrolek to może specjalnie taka choinka żeby kierowca widział że zniknęło ładowanie :roll:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

madcar 

Doczy: 22 Maj 2005
Skd: Toruń
Wysany: 2005-12-16, 09:00   

z te go co wiem...to pompy sa dwa rodzaje..roznia sie tym..ze jedna ma dodatkowy krociec...te z dodatkowym byly coprawda stosowane we wczesniejszych modelach...ale zawsze ktos moze ci wcisnac...mi wcisnieto wlasnie te pompe bez tego krocca...i mowiono ze na 100% pasuje...mechnaik nawet probowal dorobic trojnik..ale okazalo sie ze u mnie w 323i jest jednak zbyt ciasno...i trza bylo zakupic nowa pompe z tym dodatkowym kroccem :evil:
takze przyjrzyj sie pompie...nawet jak zamontowana jest to widac ile od niej wezy odchodzi..i bedziesz wiedzial juz jak bedziesz kupowal :wink:

byl sobie e21 320 `79...
a jest e30 323i `84 i jeszcze PF126p 600ccm `77
no i jeszcze jest e21 320 w trakcie "renowacji" :P

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2005-12-16, 09:48   

Dokładnie, też to przerabiałem, udało mi się nawet dospawać ten trójnik odcięty ze starej pompy, ale było bardzo ciasno żeby ją zamontować (przeszkadza kopułka) także kup taką jaka ma być.

e36 318ti compact szrotex

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2005-12-16, 12:04   

z wymiana nie ma zle, tak jak mowil smasher, kilka srubek i pompa na wierzchu...
mnie od zejscia na dol do autka, do wyjecia jej na wierzch zajelo troche ponad godzinke, a robilem to po raz 1 wiec no problem :)
teraz tylko montuje i mam nadzieje ze bedzie giciu..pozdrowionka, pompa tak jak pisalem w innym temacie 100zl nowka sztuka

mgr inż. Jędrek ;)

Mauser 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Maj 2006
Skd: Mysłowice
Wysany: 2006-07-10, 23:04   

Jaką pompę wybieracie? Jaka konkretna firma?

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: