BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Hamulce w e36 325i
Autor Wiadomo
sezam 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 24 Lis 2005
Skd: Zielona Gora
Wysany: 2005-12-18, 09:23   Hamulce w e36 325i

Witam wszystkich

Jestem posiadaczem e36 325i i chcialbym do niej wlozyc hamulce od e36 M3 Evo.
Moje pytanie w zwiazku z tym, czy beda pasowac heble M3 do 325? Jesli tak, to czy wystarczy wymienic same tarcze i zaciski? Czy moze bedzie trzeba wymienic jeszcze cos wiecej?
I jeszcze mam jedno pytanie, czy ktos sie moze orientuje jaka srednice maja przednie tarcze w M3? W 325 sa 280 mm. Auto mam na 17takch i z tego co wiem to do takich kol wejdzie tarcza max 330 mm.

Pozdrawiam
i zycze Wesolych Swiat :-)

cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2005-12-18, 10:17   

wtam
z tego co mi wiaomo to jest troche gróbsza akcja evo ma sporo wieksze tarcze (nie wiem czy nie wlasnie 330z przodu) wiec mniej niz 17 cali(i to nie kazde ) nie wejdzie rozni sie z tego co wiem mocowanie tarczy (wieksza piasta) mocowaniem zacisku (wymiana mcpersona i wachaczy) to co do przodu z tylu podobni trzeba wymienic wachacze. jak to podliczysz robi sie calkiem pokazny koszt biorac dostepnosc i ceny czesci wersji evo. ciekawy efekt co do hamowania da wymiana i wyczyszczenie calego ukladu dobre klocki (textar flub hmm zapomnialem nazwy GREEN cos tam:PP np) i zastosowanie dobrych tarcz (ATS POWERDISC lub TEXTAR)przy takim polonczeniu autko juz zaczyna dobrze chamowac. nie daj sie naciagnac na tarcze BREMBO jest to padaka a tym bardziej na zadne mega sportowe czy sportowe klocki feodo

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2005-12-18, 12:44   

17stki powinny Ci bezxproblemu wejsc na tarcze od M3 (bo M3 wychodzilo na 17stkach)...
moim zdaniem troche szkoda kaski na taka przekladke... bo nie wystarcza Ci same tarcze i klocki tylko trzeba bedzie (najprawdopodobniej) wymienic to co kolega wczesniej wymienil...
Ja szczerze Ci polece wymiane seryjnych tarcz na EBC turbogroove (wentylowane, nacinane, nawiercane) i klockow na GREENSTUFF lub REDSTUFF (tez ebc). Do normalnej jazdy lepsze sa greenstuffy ze wzgledu na temp dzialania (czerwone trzeba nagrzac, zimne nie hamuja)... Jak chcesz to na pw moge Ci wyslac namiary na importera EBC z Krakowa ktory ma b. dobre ceny (duzo lepsze niz w sklepach).

cypis0 

Doczy: 30 Pa 2005
Skd: gliwice
Wysany: 2005-12-18, 13:52   

dokladnie popieram przedmówce ja napisalem wersje tansza (textar lub ats) i padla ta nazwa o która mi chodzil klocki greenstuff . zestawik calkiem konkretny z tymi tarczami cena trochee wieksza ale czytalem testy motorbildu i jakiegos czasopisma brytyjskiego i wypadlo rewelacyjnie (chyba nawet wygralo) wiec zainwestujesz podobna kase (moze mniej nawet) a jakosc hebli bedzie naprawde zajefajna

jaqub 

Wysany: 2005-12-18, 15:01   

ja za komplet na przednia os zaplacilem niecaly 1 tys pln... a poprawa jest ogromna, niebawem skoncza mi sie klocki z tylu (zwykle i tarcze tez juz pierwsza mlodosc maja za soba) i tez zinwestuje w ebc... i oczywiscie nie zapomnij o wymianie plynu hamulcowego na np. DOT 5.1 (w pelni mieszalny z DOT 4 a z wyzsza temp wrzenia)...

sezam 

Wysany: 2005-12-19, 05:04   

Dzieki bardzo za porady.
W tym wypadku bede musial jeszcze nad tym pomyslec. Ktos mi poprostu oferowal sprzedaz tarcz i zaciskow od M3, stad moje zainteresowanie. Wyglada na to ze to mi jednak nie wystarczy wiec chyba bede musial sobie na razie odpuscic.
Tez slyszalem juz ze EBC maja bardzo dobre produkty, wiec moze faktycznie sie nad tym zasanowie, choc nie ukrywam, ze zalezaloby mi na tym, aby tarcze byly wieksze, a najlepiej zeby wypelnialy cala felge :-)
Firma VTG na przyklad, oferowala mi hamulce od M3 za ok. 3000 - 4000 PLN. Wydaje mi sie, ze to tez jeszcze nie jest taka zla cena, jezeli ja porownac na przyklad do Big Brake Kit'u na wszystkie 4 kola StopTech'a (http://www.stoptech.com/satisfied_customers/e36.shtml), za ktory sobie zycza 4000 Euro. Puki co to dla mnie abstrakcja, heh.
Tak czy inaczej, dzieki bardzo za podpowiedzi.

Pozdrawiam wszystkich.

luk325 

Pomg: 5 razy
Doczy: 08 Pa 2004
Skd: Tarnobrzeg
Wysany: 2005-12-19, 11:44   

Witam, ja mam zestawim hamulcow( tarcze + zaciski + klocki) do m3 e36 ( NIE EVO)na obie osie. pasowalem go prowizorycznie na przednia os i otwory na sruby pasuja zarowno zaciskow jak i tarczy.

sezam jesli cie interesuje taki zestaw to daj znac sprzedam ci go za polowe tej ceny co podales.

Odpowiadajac na twoje pytanie to hample wejda pod fele 17stki (nawet pod 16sti ale od bmw 5)a srednica przednich tarcz to 315mm a tylnych 312mm.

jaqub 

Wysany: 2005-12-19, 14:48   

wiem o co Ci chodzi sezam :) smisznie wygladaja tarcze seryjne w 17stkach :) jak zalozylem zestawik EBC to wszyscy mnie wypytywali o hamulce (co to takiego itd bo maja rowki i dziurki)... ale odpowiem Ci szczerze ze jesli nie masz zamiaru robic auta na 300PS i wiecej to jesli chodzi o wydajnosc hamowania to sportowe zestawy (np proponowany EBC) 100% Ci wystarczy bo z heblami od Mki to pozniej bedziesz troche wiecej bulil za kocki i tarcze (ja przy instalacji pakietu od Mki nie wkladal bym uzywanych tarcz tylko od razu nowki). Myslales o zmianie przewodow na stalowy oplot?

sezam 

Wysany: 2005-12-19, 18:58   

Czyli mam rozumiec, ze jednak nie bede musial wymieniac zawieszenia do takich hamulcow? Hmmm... Mysle ze jestem zainteresowany luk325 Twoim zestawem, ale to sie odezwe na PW.

Mam tez zamiar podniesc moc do okolo wlasnie 300 kucy, dlatego tez chce lepsze hamulce (turbo kit albo supercharger kit). Tylko nie od razu, bo nie mam kasy zeby sobie wszystko zalozyc za jednym razem.
Zaczynam od hamulcow, potem dyferek ze szpera oczywiscie no i sprzegielko (nie wiem jeszcze tylko jakie :-( )
Mozesz mi jeszcze jaqub napisac cos o tym stalowym oplocie przewodow?? Domyslam sie o co chodzi ale nie wiem tak do konca. Ile takie cos moze kosztowac i co wlasciwie potrzeba??

jaqub 

Wysany: 2005-12-19, 22:18   

co do kosztow to roznie w zaleznosci od samych przewodow i tego kto to Ci bedzie montowal... wszystkie przewody zamienia sie na takie w oplocie... najlepiej odzalowac grosza i pojechac do dobrej firmy (takiej co ma doswiadczenie a nie tylko wysokie ceny). Zaleta jest to ze przy wysokiej temperaturze plynu nie beda sie przewody rozszerzac powodujac zmniejszenie cisnienia w ukladzie a przez to zmniejszajac wydajnosc i "precyzje hamowania" (czucie pedalu hamulca)... jesli bedziesz wstawial zaciski od M3 to lepiej kup same zaciski a tarcze i klocki kup nowe (dowiedz sie ile kosztuja sportowe np. z EBC) bo wydaje mi ze ceny za UZYWANE zaciski +tarcze i klocki sa ciut wygorowane...

luk325 

Wysany: 2005-12-20, 00:51   

jaqub napisa/a:
... jesli bedziesz wstawial zaciski od M3 to lepiej kup same zaciski a tarcze i klocki kup nowe (dowiedz sie ile kosztuja sportowe np. z EBC) bo wydaje mi ze ceny za UZYWANE zaciski +tarcze i klocki sa ciut wygorowane...

jak jestes taki znachor to sprawdz ceny tarcz do m3 a potem pisz. sam zaplaciles 1tys pln za zestaw na przod wiec nie pisz glupot. a roznica miedzy tarcza 315mmm a 280mm jest znaczna.

a tak pozatym to dorzucam kpl nowych ori klockow. caly zestaw jest z 98r produkcji.

A tak pozatym to nie wiem dlaczego narzucasz komus co ma zrobic . jesli ty zalozylen kit ebc to nie znaczy ze kazdy ma tez go zalozyc.

luk325 

Wysany: 2005-12-20, 00:52   

jaqub napisa/a:
... jesli bedziesz wstawial zaciski od M3 to lepiej kup same zaciski a tarcze i klocki kup nowe (dowiedz sie ile kosztuja sportowe np. z EBC) bo wydaje mi ze ceny za UZYWANE zaciski +tarcze i klocki sa ciut wygorowane...

jak jestes taki znachor to sprawdz ceny tarcz do m3 a potem pisz. sam zaplaciles 1tys pln za zestaw na przod wiec nie pisz glupot. a roznica miedzy tarcza 315mmm a 280mm jest znaczna.

a tak pozatym to dorzucam kpl nowych ori klockow. caly zestaw jest z 98r produkcji.

A tak pozatym to nie wiem dlaczego narzucasz komus co ma zrobic . jesli ty zalozylen kit ebc to nie znaczy ze kazdy ma tez go zalozyc.

jaqub 

Wysany: 2005-12-20, 11:01   

luk325 wyluzuj deko...... nic nikomu nie narzucam a ze akurat masz do obchniecia caly zestaw to chyba proste ze Cie interesuje zeby wzial go z tarczami bo same uzywane tarcze to sobie bedziesz mogl na polce postawic...

SPRAWDZILEM CENY DO M3 E36:
-komplet tarcz turbo groove na przod (went, nacinane, nawiercane) 800pln (osiemset)
-klocki greenstuff 290pln komplet ale do M3 zalecane sa REDSTUFF za 400pln komplet....

NO COMENT........

luk325 

Wysany: 2005-12-22, 11:40   

jaqub napisa/a:

-komplet tarcz turbo groove na przod (went, nacinane, nawiercane) 800pln (osiemset)
-klocki greenstuff 290pln komplet ale do M3 zalecane sa REDSTUFF za 400pln komplet....

NO COMENT........

to teraz dowiedz sie ile kosztuja ori tarcze do m3 i porownaj ich ksztalt i cene znachrze internetowy.

jaqub 

Wysany: 2005-12-22, 18:17   

luk325 napisa/a:
jaqub napisa/a:

NO COMENT........

to teraz dowiedz sie ile kosztuja ori tarcze do m3 i porownaj ich ksztalt i cene znachrze internetowy.

?? ?
skoro za 800pln mozna kupic nowe sportowe (duzo bardziej wydajne tarcze) to po co kupowac orginalne...
z mojego doswiadczenia to tarcze orginalne od sportowych nie roznia sie wielkoscia ani gruboscia tylko jedynie nacieciami i nawierceniami (i najprawdopodobniej twardoscia.. bo sa dostosowane do twardszych klockow)... Wiem bo dokladnie ogladalem firmowe tarcze w serwisie i porownywalem je z tymi ktore zakladalem (mechanicy tez)...

luk325 

Wysany: 2005-12-22, 20:40   

jesli mowisz o zwyklych tarczach to sie zgadzam. ale ja mowilem o tarczach ori z e36 m3.
1 nie sadze zeby sportowe ebc byly zrobione z lepszego materialu niz ori m3 .
2. inaczej wuglada ori m3 i sportowa np .ebc ( inaczej jest skonstruowana).

Ale OK kazdy robi jak woli. Koniec tematu!

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: