Wysany: 2006-01-10, 12:01 Problem z ładowaniem aku
mam niecodzienny problem, podczas zapalania sam. zapala się zielona lampka rozruchu (zielona strzałka w prawo) i tak sobie świeci około 10-15 km, gdy się swieci nie działają wycieraczki i opuszczanie szybek, po przejechaniu 10 km i zgaszeniu sam. aku jest rozładowany.
Dotyczy tylko gdy jest mróz, podczas ostatnich ciepłych dni nie było problemu.
osobiście stawiam na regulator napięcia na altku, pomocy!!!
BMW 524 TD, 1991,
podepnij sobie miernik pod aku i bedziesz wiedzial wszystko..
ja mam u siebie tak ze musze depnac powyzej 2.5 tys obrotow zeby zalapal i wtedy dopiero mi laduje ok 14V, bo jak nie depne to mi w ogole nie laduje, zacznij od tego..
a jak nie to to wymien regulator, albo podepnij od kogos alternator na chwile, wyjecie i wlozenie alternatora to przynajmniej w e30 z 30 min, moze troche wiecej..
Napiecie jest poprawne.
Sprawdz moze szczotki alternatora - może są zużyte i sie zacinają albo dostało się tam troche wody i zamarza a jak silnik pochodzi to puszcza wtedy?
/pozdrówka
123rafaello123 [Usunity]
Wysany: 2006-01-11, 19:43
no to po wizycie u mechanika - mechnik mówi że na 99% to regulator napięcia, po rozkręceniu reg. nap. zamiast mieć zlaną masę plastyczną (twardą) tam była "plastelina"-
niestety zakupiony reg. nie pasuje, może pomożecie gdzie mogę dostać taki reg. - bezszczotkowy - w aluminiowej obudowie.
alternator - VALEO -
Pozdrawiam
[ Dodano: 2006-02-12, 09:31 ]
dostałem (po długich a ciężkich) alternator, po wymianie samego regulatora nap. dup(a) dalej to samo, poddaję się nie wiem co robić, pozostała mi wymiana alternatora, może jakaś dioda padła???