BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Za mało gazu wchodzi do butli
Autor Wiadomo
damiano_e30 
GERMAN STYLE

Pomg: 1 raz
Doczy: 27 Sty 2006
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2006-03-05, 14:13   Za mało gazu wchodzi do butli

Witam
Mam problem z instalacją gazoliny w mojej e30. Otóż mam butle o pojemności 30L i zawsze wchodziło do niej około 26 litrów gaziku a od jakiegoś czasu odbija przy każdym tankowaniu już przy 16 litrach. Domyślam sie że wine za to ponosi zawór który znajduje się na butli. Chciałbym sie dowiedzieć czy da rade coś tam wyregulować (jest tam taka śrubka) czy bede musiał kupić nowy zawór ?

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-03-05, 14:31   

a tankujesz juz na calkiem pusto? poza tym pamietaj ze w zimie 1 litr gazu to troche wiecej niz latem...

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Wysany: 2006-03-05, 14:35   

Tankuje zawsze na całkiem pustą butle i zawsze wchodzi tylko 16L. Wiem że zimą gaz ma inne proporcje ale chyba nie na tyle żeby wchodzło o 10L mniej ?

--==maly==-- 

Pomg: 7 razy
Doczy: 29 Mar 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2006-03-05, 14:56   

Ilość gazu jaka ma wchodziś w butle reguluje się poprzez ustawienie odpowiednio wielkiej bańki powietrza o której wielkość zmniejszy się ilość tankowanego gazu. Np butla 30L wchodzi 24L ale jeżeli tankowaleś na niepewnych stacjach mogli napełnić twoją butle częściowo wodą bo to się zdaża i dlatego wchodzi teraz tylko 16L lub zawór wymaga wymiany. Pojedź do gazownika to Ci pomoże sam nic z tym nie zrobisz.

Jakub316 

Doczy: 16 Pa 2004
Skd: Halinów
Wysany: 2006-03-05, 16:17   

Mozna wyregulować, jednak trzeba wyciagnąć zawór. Lepiej nie robić tego samemu. Zasada odbijania zaworu to coś w rodzaju spłuczki w WC( jest pływak i takie tam). Jesli podnieszesz go wyżej wtedy bedzie ci wiecej gaziwa wchodziło do zbiornika. 10 minut roboty dla gaziarza

BMWkowal 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 05 Mar 2006
Skd: Polska
Wysany: 2006-03-05, 17:13   

Witam. Jakub 316 ma rację. Ilość gazu jaką zatankujesz reguluje się podgięciem pływaka. Jednak sam tego lepiej nie rób, tylko jedż do warsztatu. Żeby wyjąć wielozawór musisz wyjeżdzić gaz do zera. Jeśli kiedyś wchodziło ci więcej gazu niż teraz, to może świadczyć, że pływak się przestawił, np. od drgań.

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Wysany: 2006-03-08, 08:44   

Temat opanowany. Wyjąłem zawór i podgiąłem troche pływak. Przy tankowaniu weszło 24 litry gazoliny i jeszcze nie odbiło. Nareszcie nie musze odwiedzać stacji co 100km :)

burgund 

Doczy: 28 Lis 2005
Skd: Bielsko
Wysany: 2006-03-08, 12:11   

Ostatnio miałem przeciwną sytuacje tzn butle mam 60l i normalnie wchodzi mi ok 42l gazu. Aż tu przy ostatnim tankowaniu weszło 54l :!: a butla przed tankowaniem nie była całkiem pusta. Zaznaczan że tankowałem na innej stacji niż zawsze choć też na Shellu. Myslicie że może to byc wina uszkodzonego zaworu czy ustawien na danej stacji? Czy cos takiego może być niebezpieczne?

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Wysany: 2006-03-08, 13:00   

42 litry to coś mało jak na butle 60L. Do takiej butli powinno spokojnie wchodzić z 55 litrów.
A nawet jak wejdzie troche więcej to nie jest to niebezpieczne. Zawór wytrzyma bez problemu nieco większe ciśnienie nie mówiąc już o butli, która ma ogromny zapas wytrzymałości. Słyszałem nawet że niektórzy wyjmują pływak z butli żeby wchodziło więcej gaziku.

kamil.k 
złota ronczka

Pomg: 29 razy
Doczy: 09 Gru 2005
Skd: piotrków trybunalski
Wysany: 2006-03-08, 21:27   

zauwazylem ze na dystrybutorach shella pisze ze nabijaja 80%

Labrador 

Doczy: 30 Kwi 2005
Skd: Katowice
Wysany: 2006-03-08, 22:02   

Witam mi do 45 litrowej butli wchodzi 44-45 litrów ,ale tylko wtedy jesli tankuje na pustą butle ,jesli dotankowuje to zawór odbije wcześniej mimo iż pływak jest podkrzywiony żeby więcej wchodziło.Tankowanie nie jest niebezpiecznej do takiej maxymalnej pojemości zbiornika ,po pierwsze i tak jesli akurat mam wieksza trase do pokonania to wystarczy ze przejade 50km i juz ubywa ze zbiornika te 6 litrów.Po drugie te 20% bezpieczeństwa ktore się teoretycznie powinno miec na butli to jest wartość potrzebna przy maksymalnych niekorzystnych warunkach temperaturowych ,czyli np tankujemy przy -20 i następnie wjeżdzamy do ogrzewanego garażu do +20.A raczej w codziennej exploatacji warunki takie się nie zdarzają.To akurat były słowa experta od gazu.Poza tym zborniki mają tak ogromną wytrzymałość że wytrzymają bezpośredni pożar samochodu i wtedy tez nie maja prawa wybuchnąć.

Mój mały czarny Diabełek 323Ti compact

niktun 

Doczy: 19 Lis 2004
Skd: warszawka
Wysany: 2006-03-08, 22:22   

Witam
:roll: no nie zupełnie
damiano_e30 napisa/a:
Do takiej butli powinno spokojnie wchodzić z 55 litrów.
A nawet jak wejdzie troche więcej to nie jest to niebezpieczne. Zawór wytrzyma bez problemu nieco większe ciśnienie nie mówiąc już o butli, która ma ogromny zapas wytrzymałości. Słyszałem nawet że niektórzy wyjmują pływak z butli żeby wchodziło więcej gaziku.

więc dla spokojności duszy dozuce swoje kamyczki:
z ilością jaka powinna wchodzić do butli sprawa jest prosta, jest to 80% pojemności "wodnej" butli, czyli dla 60 = 48, ja mam 55 i po wyjezdzeniu do końca wchodzi mi 44, czasem z małym hakiem - ok. 0,5 litra wiecej. Zdarza sie że czasem zawór nie odbije i wtedy wejdzie więcej, pływak sie może przywiesić itp., zdażyło mi sie tak ze 3 razy przez ponad 2 lata więc nie ruszam, ale...
:!: :!: nie podchodzcie tak beztrosko to nadmiernego tankowania, z głową panowie. Jak już zawór jest podregulowany to najlepiej tankować na max. przed trasą a nie po.
Co by nie mówić to butla ma swoja wytrzymałość, a taką sytuację braliście pod uwagę:
:arrow: butla 60l. zatankowana na 57l., zbirnik na stacji jest na zewnątrz (nie w glebie) temperatura ok. -15° (to ostanimi czasy zaden rekord), a po tankowaniu krutka jazda do garażu - ogrzewanego (np. + 18°) i robi sie nie ciekawie.
pozdr

[ Dodano: Sro Mar 08, 2006 10:30 pm ]
8) ...hmm no troche sie spozniłem, i podobnie wyszło, ale ja jednak z troską żeby sie co niektórzy nie zapomnieli.
aktualnie butle powinny być wyposazone w zawór bezpieczeństwa który po ośiągnieci odpowiednio wysokiego ciśnienia upuszcza gaz,
wszystki życze żeby nie muslieli z przekonywać o jego istnieniu i wytrzymałości swoich butli :wink:
jeszcze raz pozdro

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2006-03-08, 22:32   

niktun napisa/a:
Witam
:roll: no nie zupełnie
damiano_e30 napisa/a:
Do takiej butli powinno spokojnie wchodzić z 55 litrów.

więc dla spokojności duszy dozuce swoje kamyczki:
z ilością jaka powinna wchodzić do butli sprawa jest prosta, jest to 80% pojemności "wodnej" butli, czyli dla 60 = 48, ja mam 55 i po wyjezdzeniu do końca wchodzi mi 44, czasem z małym hakiem - ok. 0,5 litra wiecej. Zdarza sie że czasem zawór nie odbije i wtedy wejdzie więcej, pływak sie może przywiesić itp., zdażyło mi sie tak ze 3 razy przez ponad 2 lata więc nie ruszam, ale...
:!: :!: nie podchodzcie tak beztrosko to nadmiernego tankowania, z głową panowie. Jak już zawór jest podregulowany to najlepiej tankować na max. przed trasą a nie po.
Co by nie mówić to butla ma swoja wytrzymałość, a taką sytuację braliście pod uwagę:
:arrow: butla 60l. zatankowana na 57l., zbirnik na stacji jest na zewnątrz (nie w glebie) temperatura ok. -15° (to ostanimi czasy zaden rekord), a po tankowaniu krutka jazda do garażu - ogrzewanego (np. + 18°) i robi sie nie ciekawie.
pozdr

wiesz jaka wytrzymalosc ma zbiornik? jakbys do 60tki zalal 70 litrow o temp -15 i wjechal do garazu +18 to nic by nie bylo... nie chce mi sie szukac ale akurat butla jest najmocniejszym elementem systemu i wytrzymuje bardzo wysokie cisnienia ktore sa wielokrotnoscia tego co podales w przykladzie!!!

niktun 

Doczy: 19 Lis 2004
Skd: warszawka
Wysany: 2006-03-08, 22:57   

:P tak, tak wiem
Cytat:
jakbys do 60tki zalal 70 litrow
ekstremalny przypadek, zbiornik zwieksza swoją objetość (puchnie) o te ok. 17-20% a potem jest rozrywany - mowa o próbie rozrywania.

standardowe ciśnienie w zbiorniku w naszych warunkach to max. ok. 1000kPa.
ciśnienie rozerwania zaczyna sie praktycznie od 12000kPa - nie szukaj

i zbiornik bez problemu wytrzymuje przykładową sytuację, ale życie jest życiem i jak ktoś ma pecha i przy nieszczesliwym zbiegu okoliczności trafi mu sie wada materiałowa zbiornika to jego pech

AVE

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2006-03-08, 23:02   

zawór tez może puścić - gdyby nie było żadnego zagrożenia, to nikt by raczej nie tworzył poduszki powietrznej w butli:?

Labrador 

Doczy: 30 Kwi 2005
Skd: Katowice
Wysany: 2006-03-09, 00:58   

no a dla bezpieczeństwa nigdy nie tankuje butli do 100% jej pojemności jeśli zamierzam jechać do garażu ,jedynie przed dłuższą trasą

Mój mały czarny Diabełek 323Ti compact

damiano_e30 
GERMAN STYLE

Wysany: 2006-03-09, 07:56   

Ja nie mam w garażu więc myśle że moge spokojnie buzować 30 literków do mojej butli i nic mi nie powinno rozerwać.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: