Wysany: 2006-08-07, 18:11 problem z przekaznikiem pompy [e30]
jest problem...
otozwynika z malych pomiarow...ze przekaznik nie dziala jak powinien...
niestety nie mam zadnego na podmianke...a nowy w intercarsie to wydatek ok 350zł
bmw e30 rok 1984 model 323i
ma tylko 1 przekaznik pod ta czarna przykrywka na lewym nadkolu
BOSCH 0 280 230 001
probowalem podlaczyc zwykly przekaznik...auto odpalilo...tylko ze cos jest nie tak...bo pompa zaczyna chodzic juz po przekreceniu stacyjki...i sie nie wylacza...tylko caly czas chodzi...
prawdopodobnie przekaznik Bosch`a jest "impulsowy"...a ten co zastosowalem nie...
pozatym BOSCH jest wielki...i ma duzo za duzo "nozek"
ktorych nie moge rozgrysc...bez schematow...
niestety wszystkie dostepne schematy tycza sie motronicow i to po `90 roku
Faktycznie , jeżeli wziąłes inny przekaźnik to najczęściej ma on inne wyprowadzenie styków jak przeekaźnik Boscha. Inaczej jest wyprowadzona cewka i styki i pewnie dlatego pompa zaczęła Ci pracowac po przekręceniu kluczyka w stacyjce..........Styki są następujące: 85 i 86 - cewka przekaźnika , 87 - odpływ ( np . zasilanie pompy ), 30 - zasilanie przekaxnika ( najczęściej (+) z akumulatora . Te oznaczenia obowiązuja dla wszelkich przekaźników niezależnie od firmy..........PZDR - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Ale będzie jeszcze coś.......!!!
to wiem...tyle ze moj przekaznik ma troszke inaczej
jest tak jak piszesz 30 "+" bezposrednio z aku, sa dwa 87 (w tym jeden ma literke B-jeden idzie na pompe a drugi bodajze na wtryski) jest 15 (+ po stacyjce), 31 (do masy) i te rozgryzlem
sa jeszcze takie oznaczenia ktorych juz nie moge rozgrysc: "1" i "50"
jedynka ma kolor kabla zielony (tak jak "15")
"50" jest brązowy przewod
nie ma nikt rozrysowanego "przekaznika" tego typu
albo
calego schematu instalacji dla silnika m20 z lat `83-`86
Witaj !! Sprawdź czy przypadkiem tego schematu nie ma w NIEZBĘDNIKU TECHNICZNYM ??? Założę sie ,że tam jest -PZDR - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Witam !! Skoro tam nie ma, to schemat powinno Ci sie udac ściągnąć ze strony http://www.diakom.ru
Ja stamtąd mam schematy BMW 325e z 1987 r Pozdrawiam - henry
PS. W razie czego spróbuję Ci te swoje schematy przesłac
_________________ HENIEK
Klubowicz
po rusku nie czaje
za mlody jestem
znalazlem schemat z ksiazki haynesa
jutro oblookam czy mi pomoze...
albo przekaznik..albo komp padl
[ Dodano: Sro Sie 09, 2006 5:44 pm ]
czy ktos z okolic torunia ma moze pozyczyc na 10 min doslownie na podmianke taki przekaznik BOSCH 0 280 230 001 badz komp Le-Jetronic BOSCH 0 280 001 301
zebym mogl przynajmniej wykluczyc jedne z tych urzadzen