Wysany: 2006-10-07, 20:38 nagrzany chodzi nierówno i trzęsie
1,8IS M42 `92 LPG po odpalaniu chodzi ładnie jak sie porządnie nagrzeje na jałowym biegu chodzi nierówno, trzęsie 750-800RPM, też przy ok 3tys obr/m zaczyn być słychać rzęcholący łańcuch (wymieniany z napinaczem 10tys km temu to jakaś podróba za 150zł znów sie wyciągnoł)
Sprawdziłem elektryke prawie wszystko: u elektryka podmieniłem przepływkę, krokowca, cewki, czujniki wału, gen impulsów, wym świece. ModiC-iem sprawdziliśmy Motronic-a TPS, Lambde czujki temp pokazują prawidłowo (80st C)
Czy możliwe że dzieje się to przez złe ustawienie łańcucha? Mógły się górne koła przestawić np przy strzale LPG ? Bo widziałem IS-a z bardziej wyrąbanym rozrządem który chodził równo...
powiem też że po zgaszeniu czasem sobie odbije i tylko na LPG ma taką czkawkę.
i nie zawsze tak było zrobiłem na LPG ze 20tkm i było OK. Silnik na High RPM chodzi cacy, może troche słaby ale tłumacze sobie że to może przez latka... Problem z nierównym chodzeniem na wolnych obrotach występuje zarówno na LPG jak i na benzynie identycznie.
Help bo jestem załamany tyle juz nakombinowałem i wywaliłęm kasy że mam ochotę go spalić ale jest taki śliczny ....
rozrzad w is to rzecz swieta. bez podstaw nie pojedziesz dalej ! najpierw przestan jezdzic na gazie .potem do niego wrocisz . odlacz aku i zobacz jak sie ustawi jak bedzie bez zarzutu na bezynie to potem powalczysz na gazie zobacz co z zaworem taktujacym .to poczatek .on potrafi troche namieszac .
wymontować LPG?? na gazie i na benzynie robi tak samo a zrobiłem 20tys na LPG bez problemu, aku było odłączane czujniki i elektryka Bosh Motronika 1,7 sprawdzana na MoDiC-u, TPS i przepływka regulowana. Może ktoś miał taki problem czy silnik mechanicznie może być jakoś przeregulowany, uszkodzony ? nie sprawdzałem ciśnienia w cylindrach, oleju nie bierze na obroty do odcięcia zapłonu sie wkręca ładnie
LPG to podstawowa instalacja żadna sekwencja i żadna regulacja śrób węża czy parownika nie ma wpływu na bieg jałowy, reguluje go krokowy, i problem jest tylko jak silnik jest nagrzany mocno.... i też tylko wtedy zaczyna rechoczeć łańcuch rozrządu (czyli ok 3tRPM) powyżej 3,5t RPM cichnie
mówiąc o zaworze taktującym masz na myśli generator impulsów ?http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BE51&mospid=47425&btnr=11_0156&hg=11&fg=10 z nr12 czy co ? wszystko co elektryczne sprawdzone
Masz nie wymontowywac gazu tylko go nie wlanczac ! cykl benzynowy musi zaczac sie od zupelnie zimnego silnika nie mozesz sobie przelanczac gaz benzyna gaz zostaw na benzynie i pojezdzij dwa dni . sonda orginal ? kable bez przebic ? Walki ustawione co do milimetra ? i jeszcze cos plyn nie bywa ogrzewanie dziala odrazu bo to moze byc poczatek konca uszczelki ale jak tego nie widze i nie slysze to zabawiam sie we wroszke .
Miałem podobne objawy w M40. Tylko że u mnie słabo chodził do 2tys obr zarówno na gazie jak i na benzynie. Szukałem juz wszędzie, nawet głowice juz chciałem zmieniac. A co sie okazało? Wydmuchana uszczelka pod kolektorem ssacym.
Zrób taką próbę: Kup gaz w pojemniku(taki do zapalniczek) i rozpyl go w okolicy kolektora, jak obroty skoczą to juz bedziesz wiedział co robic .
_________________ Raz się żyje, a co to za życie bez BEEMKI...
hej,
w is'ie nie masz wplywu na to czy zawory sa ciasne czy nie...
posluchaj Zbycha i posprawdzaj uklad dolotowy... moze brac lewe powietrze....
pod kolektorem ssacym sa jeszcze przewody do ogrzewania przepustnicy(takie male gumowe trojniki), u mnie one byly zmurszale, bral lewe powietrze i nierowno chodzil...
_________________ do Waskiej lampy trzeba dorosnac...
BERCIK - RIP
Siemanko ja ostatnio zaobserwowałem taki sam objaw u mnie (1,8 M40).
Tylko ze ja szłem bardziej z podejrzeniami w strone niesprawnego KATA.
Bo u mnie ten objaw zdarza sie niezbyt czesto. I to jest tylko chwilowe. czasami denerwujace ale po przejechaniu kilku metrów objaw mija.
ps. A jak sie nazywa ta gumowa rura idaca od przepływomierza do kolektora, bo zaobserwowałem ze przy jednym ze zmarszczen jest pekniecie bardzo prawdopodobne ze tamtedy bierze jakies lewe powietrze czasami.
POZDR
Wysany: 2006-10-20, 22:24
jak masz pękniętą rurę, to w ogóle nie ma o czym mówić - na pewno ssie tamtędy - silniki BMW lubią dużo powietrza i mają niezłe ssanie - jak odpalisz silnik i zdejmiesz przepływkę, to zobaczysz jak ssie
na dobry początek zalep to czymkolwiek konkretnym i sprawdź - jeśli objaw ustanie, to wymieńrurę i po kłopocie
Tak też zrobiłem =) zakleiłem dobrze izolacja jednak czasami mi sie zdarza ze lekko zaszarpie. Musze zakupic nowa rure. Jakos mi tak zlecialo od zeszlej zimy =) ale chyba najwyższy czas =)
pozdro
gumę miałem wymienianą, kolektor dolotowy i wylotowy rozbierałem.. zdjołem pokrywe zaworów , łańcuch luźny między wałkami wisi jak stara szmata (2cm luzu), wsadziłem podkładke pod śrubę napinacza bo ten już dalej nie może wyjść , za tydzień rozbiore rozrząd i zoacze co sie tam stało że taki łańcuch luźny jest,... napinacz i łańcuch był nówka...
kurcze nie wierze koła wałków się poprzestawiały, wyrelugowałem jest lepiej i chodzi prawie idealnie, tylko łańcuch trzeba zmienić.