witam, chcialbym wymienic tylne bebny na tarcze hamulcowe w e30 318i M10. czy jest to obojetne od jakiej wersji silnikowej beda tarcze, czy musze szukac od konkretnej wersji? moze ktos ma do zbycia potrzebne elemnty? potrzebuje tez jednej tylnej sprezyny do normalnego zawieszenia bez gleby.
Nie ma znaczenia od jakiej wersji ,kupujesz wahacz z tarczami i montujesz go w miejsce wahacza z bębnemi, wążyki dwa zmieniasz no i linka ręćznego inna, pompa może być ta sama chociaż jak masz dojście załóż tą co była po roku 87. jest podobno jakaś lepsza, ja bynajmniej różnicy nie odczułem więc zmieniać nie musisz jak nie masz
jak niema??
to załóż lordzie od 320 sedana Laughing Laughing Laughing
Tarcze występowały w wersjach 325, coupe, sedan,
w iesach oraz we wszystkich touringach
Bardzo mądry kolego nokermanie tarcze występowały nawet w wersjach 316 i 318, były to wersje z ABS-em i wtedy były tarcze, również w 320 z abs były tarcze.
Chodziło mi o to że niezależnie czy tarczy były w 316i z abs czy w 325 bez abs wszyskie były takie same. Dla jasnosci numer LUCAS-a DF1561 można sprawdzić w katalogu jak ktoś ma dojście.
Na przyszłość jak czegoś nie jestes pewny to nie pisz o tym
dziekowa za pomoc i rady.wiec operacja jest prawie plug&play. troche nie zrozumialem tylko jednej kwesti: przewody hamulcowe tez nalezy wymienic?
pompe mam chyba po 87r. bo moja 318i jest z `88r, ale motor ma jeszcze M10.
pozdro i raz jeszcze dziekowa
skrzypek
MARTINEZ [Usunity]
Wysany: 2006-10-14, 05:41
linki od recznego zakonczone sa jakby wałkiem (na koncu linki zagbieciony wałęk) a od tarcz petelka i linka od tarcz jest dłusza.
pozdro
skrzypek moze wkleisz kilka fotek z prac nad swoim autem?
Przewody są łączone gdzieś na wahaczu, nie jestem pewny ale do tarcz idzie chyba gumowy przewód a bębeny mają do cylinderka miedziany, moge sie mylić bo jak narazie mam wiedze tylko teoretyczną jak będziesz zmianiał wahacze to przy okazji do tych co będziesz wkładał włóż nowe tulejki bo wszyscy zapominają że te tulejki też należy wymieniać bo 90% e30- jeździ na tych tulejkach które włożyli jeszcze w fabryce (np. moja w tym tygodniu będe wymieniał 8) )
@martinez, do wymiany wahaczy trzeba zdejmowac tylna belke, czy obejdzie sie bez tego?
zdjecia lada chwila sie ukaza
pozdro,
ps. slyszalem, ze juz wyrosles... ciekawe czy tak bedziesz gadal jak prace beda skonczone ale rozumiem Cie, bo domyslam sie, ze masz teraz inne priorytety przy okazji raz jeszcze gratuluje i pozdro dla calej rodzinki
ale jak zdejmiesz masz dostep do wszystkich elementów gumowych i latwo je wymienic.
ja zdejmowałem i wszystko poszło ładnie sprawnie i przy okazji mogłem dobrze oblukac z kazdej strony.