Wysany: 2006-12-29, 19:54 Który Bilstein lepszy? [mod edit]
Witam. Mam nadzieję że wybrałem właściwy dział na moje pytanie. Otóż chcem kupić amortyzatory. Jedyny słuszny jak dla mnie wybór to Bilstein, oczywiście na grubym tłoczysku. Waham sie jednak który model wybrać: B6 czy B8? Auto używam do jazdy na co dzień, nie zamierzam też drastycznie obniżac zawieszenia. Ale moim poprzednim autem sporo jeździłem na kjs i tym też planuję. B4 na którym jeżdżę obecnie jest stanowczo za miękkie. Auto zachowuje się jak Tytanic. Kwestia ceny jest mało istotna bo różnica między tymi modelami to parę złotych na komplecie. Boje sie że B6 może być zbyt miękkie, a B8 zbyt twarde. Będę wdzięczny za opinie osób użytkujących te amorki. Przy wyrażaniu opinii proszę o dodanie z jakimi sprężynami współpracują. Chodzi mi konkretnie o stopień obniżenia. Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam. Paweł.
to nie dzial amortyzatorow - przenosze na techniczny
Ostatnio zmieniony przez slawo 2006-12-29, 21:16, w caoci zmieniany 2 razy
ostatnio prowadziłem ciekawa rozmowe telefoniczna z LUKASEM bo okazało sie że mam amorki Bilstein B6 i tez bede je wkladal do swojej e30-tki ...
Z tego co dowiadywał sie LUKAS to kupujac nówke B6 do grubej goleni mozna je przerobic na B8 w ramach ustawienia amortyzatorów ktore jest wliczone w cene zakupu ... wiec jesli cena B8 jest wyższa to niema co przepłacac ... LUKAS dowiadywał sie w Zarpolu ... zreszta sam sie zaraz pewnie wypowie ...
Bisteina B6 przy zakupie moga tez ustawic do wspolpracy z posiadanym zawieszeniem ... niekoniecznie nizszym o 20mm tak jak to jest w przypadku M-techa
Dwa dni mam b6 + sprężyny siakieś fest twarde i trochę niższe...
Przerąbane! albo są tak ustawione, albo same w sobie takie twarde... przodek nie nurkuje wogóle przy hamowaniu, a dziure i nierówność to każdą czuć na maksa. na zakrętach super!
Witam. Już zdążyłem sie zorientować w temacie i wiem że różnica miedzy B6 i B8 polega w zasadzie na innych ustawieniach. Ja osobiście mam możliwość zakupu w tej samej cenie. Dlatego kupienie B6 i późniejsza przeróbka mija sie z celem. Zasugeruję się więc opinią sarny1. Jeździł na oby typach i według niego lepiej sprawuje sie B8. Sprężyny zostawiam standardowe gdyż nie chcem obniżać zawieszenia.
To i ja sie podłacze pod temat - e32 mam teraz gwint K&W chce B6 + h&r.
Co jak i ma ktos fajne znizki na NÓWKI sprezynki???Prosze o kontak na PW.
_________________ Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Witam. Właśnie mam w swoich rękach nowe amorki. Kupiłem jednak B6. I tutaj mam do Was kolejne pytanie. Otóż tylne nie maja osłon przeciwpyłowych. Wydaje mi sie to troche dziwne. W przednich wkładach jest wszystko do montażu, a tylne przyszły bez osłon. Czy u Was też tak było? Zastanawiam sie czy nie dopasować jakiś osłon. Czekam na jakieś rady. Wydaje mi się że jeżeli założe takie gołe to mocno spadnie ich trwałośc.
Pomg: 3 razy Doczy: 18 Pa 2004 Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2007-01-05, 12:28
ja zamontowalem oryginalne oslony takie ktore mialem na starych amorkach. pamietaj o dodaniu jakiegos niewielkiego odboju. oslony oryginalne maja go juz w sobie.
Ja tam bym wybrał B8 - mialem nówki u siebie - normalnie do jazdy codziennej.
Uwielbiałem nią jeździć, czuć asfalt i każdy jego uszczerbek.
B8 + weitec - to prawda - ciężko było ugiąć auto,
Pozatym B6 z default'u nie są przeznaczone do obniżanych sprężyn.
Jak bym dziś robił e30 to bym znów wybrał B8 + niższe sprężyny.
pozdro
Witam ponownie. Zamontowałem dziś amorki w wersji B6. Jestem już po pierwszych jazdach. Wrażenia bardzo pozytywne. O to mniej więcej mi chodziło. Duża stabilność a do taczki jeszcze daleko. Mam niestety zastrzeżenia do tylnych amortyzatorów. Nie wiem, może to wina nadwozia kombi, ale są za miękkie. Przód ok, ale tył tylko troche twardszy od B4. Pojeżdżę jeszcze trochę i poobserwuję. Może to tylko takie wrażenie. Ale prawdopodobnie tył zmienie na B8. Jeżeli ktoś byłby zainteresowany to odsprzedam tylne B6 za 250zł/szt. Na razie maja przejechane niecałe 100km.
Miękko jest w pionie. Otwieram klapę, naciskam i zawieszenie ugina się o 2-3cm. Pewnie ktoś powie że winne są sprężyny, ale z przodu też mam seryjne i tam ręką ugnie najwyżej 5mm. W czasie jazdy tyłu praktycznie nie czuć. Idealnie płynie. Wydawałoby się że jest wręcz idealnie. Całkim dobra stabilność i komfort zarazem. Ale przy dużych prędkościach robi się trochę niestabilnie. Do przodu nie mam zastrzeżeń. Pracuje zgodnie z oczekiwaniami.