Wysany: 2006-12-28, 19:38 Rozmiar śrub do kół E30.
Witam.Moze moje pytanie jest dziwne ale potrzebuje rozmiar lub wymiar (nie wiem jaka jest róznica) śrub do felg 14tek stalowych do BMW E30 316 touring 1993r.Pytam poniewaz mam 15tki aluminiowe BBSy i byłem w zakładzie chcąc załozyc zimowe 14tki stalowe ,a facet mi powiedział zebym se kupił inne sruby odpowiednie do felg stalowych.I takie jest oto moje pytanie....
Pzdr i szczęsliwego Nowego Roku!!!
Prosiak
ja tez nie wiem o co mu loko ale mówi ze do stalówek sruba musi miec inny łeb bo na tych srubach od alu to w stalówkach wyrabiają sie otwory,tak mówi mechanior
Prosiak
leza u mnie w pudelku trzy komplety srub z roznych aut: reno bmw i opel o tym samym gwincie i dlugosci, nawet leb na klucz maja identyczny. sruby od reno i opla napewno nie sa do alu a nieroznia sie niczym procz napisow od srub bmw. jako ze siedze teraz w firmie to je sobieteraz porownalem : stozek jest IDENTYCZNY
Pomg: 7 razy Doczy: 09 Kwi 2006 Skd: Chybie/Bielsko-Biała
Wysany: 2006-12-28, 20:06
Ten mechanoir miał racje, bo dla stalówek i alu powinny być inne śruby. Różnią się stożkami i długością, dla alu dłuższe. Ale są wyjątki jak pisałem wyżej.
_________________ KUPIĘ KOŚĆ KODUJĄCĄ OBC II DO m20b25
hej,
niektore alusy rzeczywiscie potrzebuja innych srub niz stalowki....
spotkalem sie z taka sytuacja w fordzie.... ale w BMW nie...
mam alusy 15" i jak zakladalem zapas 14" stal to przykrecalem na te same sruby...
moze chodzilo mu o to, ze do stali powinny byc krotsze... (taki problem byl np. w golfach II)
ale jesli masz ori bbs'y 15" to n ie powinno byc problemu ze srubami, powinny pasowac...
_________________ do Waskiej lampy trzeba dorosnac...
BERCIK - RIP
mam oryginalne bbsy ale tak jak napisał Kemot ten mechanior mówił własnie cos o innych stozkach do alu i stalówek.
Załozy Prosiak te sruby co ma i zobaczy co bedzie
Pzdr.Prosiak
PS. jakby ktos cos jeszcze wiedział to prosze pisac,bede wdzieczny.Prosiak
...Temat "przerabiałem"......Mówiąc o różnych śrubach do aluminiowych i stalowych felg, kapciarz mół mieć na mysli tylko różną długość śrub. I z tym sie zgodzę....Natomiast jeśli śruba ma stożek ( bo sa i półkoliste łby śrub do kół )to jest on identyczny dla stalowej felgi i aluminiowej. Ciekawostka : kąt stożka wynosi dokładnie 60 stopni i Broń Boże dorabiac np. śruby z innym kątem.............. Gwint w BMW to M12 x 1,5.......PZDR - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Ale będzie jeszcze coś.......!!!
Dlugosci srub dla stalowek i alusow moga byc rozne, w pierwszej beemce po zmianie alusow na stalowki przed zima okazalo sie ze sruby sa za dlugie i chacza o cos we wnetrzu bebna, i musialem kupic krotsze sruby wlasnie do stalowek. Te same felgi na krotkich srubach ledwo sie trzymaly, sruba lapala tylko na paru zwojach na samym koncu. Nie pamietam dokladnie ale te od alusow sa chyba dluzsze o jakies 0.5 cm. Fabryczne 14-stki (zarowno BBS-y jak i te paskudne plaskie, nie pamietam co to) maja takie same sruby jak zwykle stalowki. W kazdym lepszym sklepie z czesciami dostaniesz bez problemu takie sruby, nie musisz znac parametrow, mowisz ze do BMW do felg stalowych albo aluminiowych i tyle.
Miałem stalówki 14" oryginalne, kupiłem oryginalne BBS-y i powiem ze wkręcajać sruby do stalowek czułem sie pewniej jakoś krotkie wydaja sie oryginalne sruby gdy przykrecam alu. chodzi o to ze w stalowki wiecej sruby wchodzi w otwór. Już się zastanawiałem zeby nie kupić dłuższych do BBS-ów bo miałem obawy zeby koło mnie nie wyprzedziło. Ale jesli piszecie ze Ok
_________________ ...nieważne dokąd jedziesz,ważne ze bokiem...