Czy jest ktoś w temacie jak w tani sposób zrobić patent by nakręcić się mniej kierownicą? Mam dosyć szczerze powiem, ponieważ na głębokich slalomach przy prędkości nie mogę nadążyć i wykorzystać potencjału samochodu.
Czy jest ktoś w temacie jak w tani sposób zrobić patent by nakręcić się mniej kierownicą? Mam dosyć szczerze powiem, ponieważ na głębokich slalomach przy prędkości nie mogę nadążyć i wykorzystać potencjału samochodu.
jesli auto tylko do sportu to OKa a jesli tez do normalnej jazdy to zapomnij... compactem e36 ze sportowym maglem (takim ze od oporu do oporu jest 1 obrot czy 1.5ra nie pamietam bo to dawno bylo) nie da sie jezdzic normalnie w trasie z wiekszymy V bo auto lata na dziurach jak glupie po calej drodze... sa jakies sportowe wersje nie wiem czy da sie to zrobic jakos samemu/przerobic...
inny sposób to zrobic trzy kółka zebate na klumnie i za pomoca tych kółek zmienic przełożenie :)na razie nei mam czasu zajrzec do swojego magla zeby zobaczyc co w nim mozna namodzic ale tez mnei wkurza krecenie kierownica
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
Poza tym takie rozwiązanie może być niebezpieczne lub mało trwałe. Siły nacisku w przekładni zwiększyłyby się z powodu większego oporu na drążkach. Bałbym się jeździć bo jeszcze coś się w maglownicy zatnie, zetnie, pęknie lub połamie i wtedy...
Poza tym takie rozwiązanie może być niebezpieczne lub mało trwałe. Siły nacisku w przekładni zwiększyłyby się z powodu większego oporu na drążkach. Bałbym się jeździć bo jeszcze coś się w maglownicy zatnie, zetnie, pęknie lub połamie i wtedy...
skoro tak to szukaj sportowej.. jesli bedzie pasowac od compacta lub e36 to w zasadzie po klopocie... malo kto normalny chce na tym jezdzic zwlaszcza u Nas bo jest to po prostu niemozliwe...
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2007-02-06, 23:17
bodajże ukł. kierowniczy z e36 był montowany od 91 roku równiez w touringach e30 ... swoją drogą układ kierowniczy ze wspomaganiem z e36 jest ZNACZNIE lepiej wyważony i wyczuwalny od tego z e30...
tak jak pisze smash, w Krakowie znajomy Kruka pokazywal mi wlasnie taki patent czyli układ z E36 w E30 (dodam, ze facet zajmuje się budowa rajdowek nie pamietam nazwiska) sporo mowil o zaletach duzo lepsza reakcja i mniej obrotow malo skomplikowany montaz
kazda magiel z e36 ma mniejsze przelozenie?
tak samo z compactem?
Mi tez magiel w e30 tak srednio podchodzi, mimo ze mam calutki przod wymieniony to nadal jest taka lekko gumowata..
ktos kto zakladal moglby powiedziec czy duzo z tym babrania sie. I czy na przyklad wspomaganie trzeba wymieniac czy moze zostac stare
Trzeba przerobić krzyżak kolumny kierowniczej i dorobić specjalny dystans . Mam gdzieś instrukcję jak to zrobić krok po kroku . Mogę poszukać jeśli ktoś zechce . Od oporu do oporu są jakieś 3 obroty .
http://www.fotosik.pl/pok...383ec97430.html
Trochę kiepskie zdjęcie, ale coś tam widać. To jest magiel od compacta i trzeba było skrócić ten łącznik między maglem a kolumną, ten co idzie od krzyżaka, na tym zdjęciu jeszcze wisi sobie luźno w orginalnym rozmiarze.
Aha, z tego wszystkiego zapomniałem policzyć ile teraz ma obrotów hehe
pozdrawiam
Sosen
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
Łukasz
janek - jakbys znalazl na pewno by sie przydala.
ze skracaniem widze ze wieksza operacja, trzeba bedzie zostawic beemke na co najmniej dzien, poczekam do lata
ale jak 3 obroty, od oporu do oporu to byloby idealnie. W kazdym e36 tak jest? czy szukac specjalnie od compacta? No i jak z tym wspomaganiem?
ale 1.5 od oporu do oporu to kurcze malo. Genialnie sie musi jezdzic z czyms takim.. Idealne na tor.
No pięknie... motor miałem chyba ze dwa miechy poza autem a temat dopiero teraz...
Jak z kosztami? Ile poszczególne elementy, ew. przeróbki kosztują...?
ja nie kumam...
po co "sportowe" przełorzenie...???
do szybkiego pokonywania np. "slalomu" faktycznie przydałoy się "wrażliwsze" ale do "szybkich" łuków to raczej "standard" leprzy...
... a tak poza tym to przełożenia reguluje się w sporcie... w zależności od potrzeb...
ja nie kumam...
do szybkiego pokonywania np. "slalomu" faktycznie przydałoy się "wrażliwsze" ale do "szybkich" łuków to raczej "standard" leprzy...
... a tak poza tym to przełożenia reguluje się w sporcie... w zależności od potrzeb...
a powiedz jak się to reguluje, no powiedz!!
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
Łukasz
ja nie kumam...
a powiedz jak się to reguluje, no powiedz!!
zmieniaja cały magiel i tyle
_________________ Jak Ci powiedzą ze lejesz wode to powiedz ze temat jest jak rzeka
jaqub, bez przesady w formule maja mniejsze przełożenie i daja rade ja poltora obr mialem w maluchu i to reazme w powiekszonym skretem kol.
tak ale tam jest idealny tor... sprobuj z czyms takim na wiekszych felgach, niskoprofilowkach szerokich i twardej glebie zrobic kawalek trasy po naszym kraju... mnie bawilo jak dziewczyna jechala moja e36 z malutka kierownica (chyba 32cm) na 17stkach i zawieszeniem skreconym na twardo szkoda ze nie widzieliscie jak walczy w koleinach z autkiem....
Na co dzień jeżdżę kompaktem, jest różnica ale reweli nie ma bo kierownica ciężej chodzi. Tyle że moje wrażenie jest na pewno pogorszone o ciężką kierownicę z poduszką z wyślizganym chwytem. Nie ma jak to mtech 1 w e30 . Kiedyś kupiłem sobie do CC nową kierę OMP Velocita zamsz. Muszę powiedzieć że wtedy samochód zaczął jeździć sam, a wypadnięcie kierownicy z rąk się praktycznie nie zdarzało. Rewela niesamowita tyle że drogo. Do tej pory dawałem radę więc chyba dam spokój i postaram się więcej trenować... Może też przekombinuję ułożenie kierownicy żeby kolumnę obniżyć trochę w dół i przybliżyć ją tym samym do siebie. A czemu akurat compact? W innych e36 jest inna przekładnia?