BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Problem ze skrzynia
Autor Wiadomo
Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2004-10-11, 18:17   Problem ze skrzynia

Czesc
Mam dziwny problem ze skrzynia biegow jesli samochod dluzej postoi (wczesniej to bylo po calym dniu stania, teraz wystarczy po nocy). Po ruszeniu wzrucam dwojke i zdarza sie jej czasem wyskoczyc, jesli chce ja wbic jeszcze raz to slychac glosny zgrzyt (sprzeglo wcisniete w podloge), musze wrzucic trojke albo jedynke i spowrotem dwojke, wtedy jest ok. Drazek przesuwa sie z oporem, wlasciwie to juz po ok 1/4 normalnego skoku wyczuwalne jest cos takiego jakby wszedl bieg.Jesli nie przesune dzwigni dalej to po paru metrach wyskoczy. Da sie pociagnac dalej ale z wyraznym oporem, kojarzy mi sie to z wrzucaniem jedynki w maluchu po postoju na mrozie :D chociaz moze nie az tak mocno - cos jakby hamowalo dzwignie (kto mial kaszla ten wie o co chodzi). Kilka razy zdazylo sie ze bieg wyskoczyl nawet przy pociagnieciu do konca.Nie wiem czy to ma zwiazek z temperatura, ale teraz kiedy rano temperatura zaczela spadac w okolice 5-6 stopni to sie wyraznie nasililo. To zjawisko wystepuje tylko przy pierwszym wrzuceniu dwojki po odpaleniu, wystarczy raz przewachlowac biegami i potem nic sie nie dzieje, moze tylko przy szybkiej zmianie biegow dwojka lekko chaczy, i mam wrazenie jakby potrzeba bylo troche wiecej czasu na zmiane biegu, ale nie jest tragicznie.
Olej w skrzyni polsyntetyk Castrol, nie sprawdzalem teraz poziomu, ale w sierpniu byl tylko troche ponizej normy. Zalalem swiezego oleju ale nie pomoglo. Spotkal sie ktos z czyms takim?
Aha, samochod to E30 320 z 90 roku

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2004-10-11, 18:52   

1. a jaki konkretnie masz ten olej - do skrzyń? (może pytanie wyda się głupie);
2. nie warto dolewać - lepiej wymienić cały - choćby z tego względu, że nawet jak olej, który masz w środku jest w mairę oki, to zawierać może opiłki, a koszt nie jest wielki;
3. nie zauważyłeś wycieków - u mnie na przykład poprzedni właściciel podczas wymiany musiał chyba uszkodzić korek spustowy - i się mi skrzynia poci wokól tego korka.

a że to akurat dwójka - mogła się trochę przytrzeć

sprawdź poziom (nawet palcem), potem odpowiedz sobię na ww pytania i w razie czego pisz co dalej..

Bruner 

Wysany: 2004-10-11, 19:32   

Cytat:
1. a jaki konkretnie masz ten olej - do skrzyń? (może pytanie wyda się głupie);

Castrol EP80 SAE 80, na pewno do skrzyn, ale juz nie jestem pewien czy syntetyk czy nie. Nie mam go w tej chwili pod reka, jutro albo po jutrze bede mogl napisac wiecej.
Cytat:
2. nie warto dolewać - lepiej wymienić cały - choćby z tego względu, że nawet jak olej, który masz w środku jest w mairę oki, to zawierać może opiłki, a koszt nie jest wielki;

Jak tylko bede mial okazje zeby wjechac na kanal to zmienie, niestety nie mam garazu. :( ale moze jutro podjade na podnosnik. Pamietam ze jak wykrecilem korek to bylo na nim troche opilkow, ale nie jakies wielki ilosci
Cytat:
3. nie zauważyłeś wycieków - u mnie na przykład poprzedni właściciel podczas wymiany musiał chyba uszkodzić korek spustowy - i się mi skrzynia poci wokól tego korka.

Ze skrzyni nie zauwazylem wyciekow. Co prawda troche oleju brakowalo i zdazylo mi sie kilka razy przytrzec podwoziem na "policjantach" itp, ale nie widze jakis sladow na parkingu. Jedynie z miski troche kapie. Jak tylko bede mial okazje wejsc pod samochod to sie dokladnie przyjze i odrazu wleje swiezego oleju.

Pawel-e30 

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Kwi 2004
Skd: Wawa-Grochów
Wysany: 2004-10-11, 20:20   

Z tego co piszesz to masz syntetyk :lol:

Anonymous
Go
Wysany: 2004-10-12, 08:23   

tez mam podobny problem tylko u mnie zdarzylo sie to z 3 razy to ktos mi powiedzial ze to synchronizator ale zrobienie tego to powazny koszt (okolo 360 za sztuke a potrzeba 6+robota)

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2004-10-12, 08:30   

... a skrzynię możesz za +-400 PLNów :?

Bruner 

Wysany: 2004-10-12, 19:10   

Na jaki klucz jest sruba do spuszczania i wlewania oleju w skrzyni? Z tego co pamietam to chyba jakis duzy imbus ale jaki? Bo nie mam imbusow i musze klucz z roboty pozyczyc a nie dadza mi kompletu, pozatym nie wiem czy maja takie duze

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: