BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Dziwne wycie z tyłu E30,po wyjechaniu od mechanika.
Autor Wiadomo
Prosiak 

Doczy: 30 Lip 2006
Skd: Kraków/Witkowo
Wysany: 2007-03-15, 12:52   Dziwne wycie z tyłu E30,po wyjechaniu od mechanika.

Witam.Moze tytuł dałem troche dziwny ale mam pytanie.Moje beemka (E30 touring 1600 1993r) stała u mechanika jakis czas,około 2 miesiecy,nie potrzebowałem jej bo byłem na słuzbowym wyjezdzie wiec mechanik powoli sobie ją robił.Ale do brzegu,mechanik wymienił olej w mocie,poduszke przy moscie,wymienił i wyregulował hamulce z tyłu,zrobił konserwacje podwozia,wymienił gume przy prawym tylnim kole (ona chyba ochrania krzyzak,czy cós) i po tych wszystkich operacjach odebrałem niunie,i co??? Wyjezdzam od niego powolutko (po prostej) i wszystko ok,ale skręcam a tu dziwny szum :shock: Szum ten pojawia sie nawet jak ledwo ruszę ale tylko od momentu rozpoczęcia skręcania.Pojechałem na trase zrobic profesjonalny test na łożyska (rozpędzić sie i robiąc łuki sprawdzić czy szumi).No i cos delikatnie szumi,ale ten szum najbardziej słychać jak jadę wolno lub średnio wolno po mieśćie.Dodam ze po prostej nic nie słychać.Wróciłem do mechanika,zabrałem go na przejażdzkę po parkingu,zapinam 1ke,ruszam,zaczynam skręcać,on słyszy szum i stwierdza ze to łożyska,a szumią w zakrętach bo koła dostają obciążenie (ale przy 20km/h ?? )
I teraz mam pytanie,oddając auto do tego mechanika nic nie szumiało,czy łożyska mogły tak paść po dłuższym postoju :shock: Zawsze myślałem ze jak padły łożyska to będzie to słychać przy większej h a nie już po ruszeniu.Czy może to wyć most?
Sorry ze sie rozpisałem ale chciałem opisac wszystko co mogło miec wpływ na to zjawisko.
Pzdr.Prosiak :wink:

Bartek_P

Pomg: 1 raz
Doczy: 17 Lis 2005
Skd: Poznań(okolice)
Wysany: 2007-03-15, 21:17   

Jak zawieche ruszał to mogła się zbieżność przestawić

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2007-03-15, 21:22   

moze troche piachu mu "sie syplo" przy skladaniu...

speed 
Michał

Pomg: 2 razy
Doczy: 17 Pa 2005
Skd: K/R/A/K/Ó/W
Wysany: 2007-03-16, 08:52   

Prosiak, podjedz kiedys do mnie obadamy sprawe :)

Every man dies... But not every man really lives...

Prosiak 

Wysany: 2007-03-16, 08:58   

"Prosiak, podjedz kiedys do mnie obadamy sprawe :) "

Cze.Wysłałem do ciebie wiadomosc na PW.

Breyton 

Doczy: 06 Mar 2007
Skd: Z toru
Wysany: 2007-03-16, 22:05   

Napisałeś, że wymieniał olej w moście. Sprawdź ile jest tego oleju i co tam Ci wlał. Bo jeśli to szumi tylko przy skręcie to może to pochodzić od obrotów satelit w koszu. Jak jedziesz prosto satelity stoją nieruchomo na sworzniu a obraca się cały kosz. A jak tylko zaczynasz skręcać to satelity zaczynają się obracać. Może jak jedziesz szybciej to już tego nie słychać. Ja bym szukał czegoś w dyfrze. Łożyska raczej nie

www.lowride.pl

Prosiak 

Wysany: 2007-03-17, 19:56   

dzieki,bede szukał w dyfrze.Byłem u mechanika dzis jeszcze raz,powiedziałem ze przyprowadze mu beemke jeszcze raz i niech szuka o co chodzi.Zapłaciłem to ma byc dobrze,czyż nie tak? :roll:

[ Dodano: 2007-04-21, 16:15 ]
witam ponownie.Dalej mam ten problem.Dzisiaj podniosłem cały tył beemki i przy kreceniu jednym kołem nic nie buczy i drugie koło tez sie kręci.Natomiast jezeli kręce jednym kołem a drugie jest zatrzymane (kumpel trzyma ;/ ) to pojawia sie buczenie i trzeba przyłozyc sporo siły aby kręcic kołem.Na dyfrze mam blaszke z oznaczeniem S 4.27.Czy winą tego buczenia moze byc np. zły olej?Czy rozbierac dyfer i sprawdzac czy juz sie konczy?

[ Dodano: 2007-04-28, 08:00 ]
....no i zmieniłem olej na SAF-XJ i jest bardzo dobrze.Wszystko ucichło.Mechanik zalał jakis chu.... olej i nawet nie sprawdził jaki mam dyfer.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: