..........Witam !Nic oraz pewnośc ,że Ci sie nie zagotuje w ekstremalnych warunkach (rajd , wyścig).............W moim "drugim "sprzęcie" mam Castrol SRF ( ok.200 zł/litr)....na torze daje radę........Pozdrawiam - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Ale będzie jeszcze coś.......!!!
Wysany: 2007-07-19, 01:20 Re: CZY JEST SENS ZASTĘPOWAĆ PŁYN HAM. DOT4 PŁYNEM DOT 5.1??
J E L I T O napisa/a:
Pytanie jak w temacie. Kupiłem sportowe tarcze i klocki , myślę nad wymianą płynu DOT 4 płynem DOT 5.1. Co zyskam na tym zabiegu?
Wręcz przeciwnie - możesz nawet bardzo wiele stracić.
Jak już kiedyś pisałem na tym forum DOT 5.1 wcale nie jest lepszy od DOT 4 !
A nawet jest gorszy.
Najważniejszym parametrem płynu hamulcowego jest jego temperatura wrzenia - im wyższa tym lepiej !
Przykład :
Płyn hamulcowy MOTUL DOT 5.1 - temperatura wrzenia - 270°C - (cena detaliczna za 0,5 l. 34,- zł. brutto)
Płyn hamulcowy MOTUL (RBF 600) DOT 4 - temperatura wrzenia - 312°C - (cena detaliczna za 0,5 l. 50,- zł. brutto)
Oczywiście temperatura wrzenia maleje w miarę eksploatacji.
Mnie kiedyś (na torze testowym Fiata w Tychach przy temp. zewnętrznej ok. 0°C) zabrakło właśnie tych 30 - 40°C ...
5.1 Specjalnie zaprojektowany do systemów ABS. Lepkość (820 centypauzów w -40°C) niższa niż w płynach hamulcowych klasy DOT 4 i DOT 3 umożliwia łatwiejszy przepływ płynu w mikrozaworach systemów ABS.
dot 5.1 ma wyzsza temp wrzenia od dot 4... roznice podane przez HARTGE dotycza producentow...
ja leje dot 5.1 taki w zloto czarnej puszce (litra ok 25pln) bo wychodzi najtaniej i ma najlepsze parametry...
dot 5.1 jest mieszalny z dot 4 wiec nie ma problemu z wymiana dot 4 na dot 5.1...
jedyny minnus to ze 5.1 jest bardziej higroskopijny (pije bardzie wode ) i szybciej sie starzeje i traci parametry... ale jak ktos wymienia plyn co 2 lata to jest OK
dot 5.1 ma wyzsza temp wrzenia od dot 4... roznice podane przez HARTGE dotycza producentow...
ja leje dot 5.1 taki w zloto czarnej puszce (litra ok 25pln) bo wychodzi najtaniej i ma najlepsze parametry...
Najlepsze to znaczy jakie
jaqub napisa/a:
dot 5.1 jest mieszalny z dot 4 wiec nie ma problemu z wymiana dot 4 na dot 5.1...
jedyny minnus to ze 5.1 jest bardziej higroskopijny (pije bardzie wode ) i szybciej sie starzeje i traci parametry... ale jak ktos wymienia plyn co 2 lata to jest OK
Jest OK na drodze ale na wyścigu czy rajdzie napewno nie
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2008-04-03, 13:36
W wyborze płynu hamulcowego nie liczy się marka ani model auta (sa wyjątki ale je pomińmy) tylko głównie warunki jego eksploatacji!
Bujasz się po ulicach, auto to wózek na zakupy lub typowy dupowóz i nie uśmiecha Ci sie wymiana płynu co 2 lata lub czesciej to zalej DOT4 dobrego producenta i wszystko (poczytaj sobie na stronach producentów który jakie ma parametry i wybierz jakiś złoty środek, dobry a niedrogi)
Lubisz czasem wyskoczyć na tor, track day, pojeżdżawkę, a może ciskasz po mieście i co chwila hamujesz ze sporej prędkości itp. Zalej furę lepszym płynem typu MOTUL RBF 660.
A jak furą ganiasz tylko na zawody i spowrotem i jedynym czynnikiem jaki Cię interesuje to nie cena czy higroskopijność tylko punkty wrzenia to kupuj Castrola SRF albo inny z górnej półki.
Z własnego doświadczenia:
Poprzednią swoja beemkę, czarnulkę, e30 320tkę zalałem ferodo racing 5,1, nic nie zaczęło przeciekać, na pierwszy rzut oka nic się ne zmieniło w wyczuciu hamulca i hamowaniu, było OK ... potem przyszła pora na tor ... i byłem niesamowicie zaskoczony, że wraz z nagrzewaniem hamulców droga pedału nie zwiększała się! wręcz przeciwnie ... pedał stawał sie twardy i super czuły, genialnie się jeździło! ... zrobiłęm ok 60km na torze kielce śmigając po owalu w tą i spowrotem i przypaliłem troszkę tarcze (orginał ATE + orginał kocki TEXTAR), ale nic się nie dymiło, nie sikało, nie kipiało...
smasher: a masz jakies doswiadczenie jesli chodzi o przewody hamulcowe bo ja wciaz mam za slabe hamulce i zastanawiam sie czy nie poszukac winowajcy wlasnie w przewodach (juz stare) ..
_________________ prowadzisz pizzerie
masz kogos znajomego ktory prowadzi
wg mnie roznica w cenie dot 4 i dot 5.1 jest tak minimalna (ja po jakis rabatach za prawie litr dot 5.1 placilem ok 30pln o ile dobrze pamietam) ze chyba warto zalac dot 5.1, wystarczy gdzies sie spieszyc bardziej na trasie, pojechac w gory (nie piszcie o hamowaniu tylko silnikiem)... poza tym dot 5.1 jest lepszy (zalecany) dla ABS'u i pokrewnych systemow bezpieczenstwa...
Podepne sie do tematu, czy poniższy przypadek spowodowany był płynem ? jeśli tak to który konkretnie wlać, nie chodzi mi o teoretyczne parametry tylko kto na jakim sie nie zawiódł
A więc pojechałem na serpentyny polatać bokami, zjeźdzając postanowiłem przestestować heble i po kilku mocnych dohamowaniach z prędkości 120-140 zabrakło mi hamulca, troche było ale taka gąbka sie zrobiła, po jakimś czasie spokojnej jazdy hamowanie wróciło ale ogólnie blady wróciłem bo przy 140km/h przed typowym serpentynowym zakrętem zabrakło mi hamulca, uratowałem sie silnikiem ale jak wiadomo ze szperą mogło to sie skończyć barierkami bo tył mnie wyprzedzał przy hamowaniu silnikiem.
Tak czy tak tarcze mam nawiercane zimmerman i klocki ebc green więc winny jest chyba tylko płym, wlany jest Textar DOT 4, jest w miare nowy bo zmieniałem miesiąc temu
Myśle o czymś takim jak MOTUL RBF600 lub nawet RBF660, ewentualnie EBC z podniesiona temperaturą wrzenia do 310 stopni, jest też ATE Racing ale nie znam dokładnych parametrów tego płynu.
A moze czas pomyslec o przepisach drogowych Fakt roznica w cenie plynow jest nie wielka ale powiem szczerze ze zawsze jak kupie auto to wyieniam plyn i zawsze leje Ate dot 4 badz jaguar dot4 i nie zdarzylo mi sie zagotowach chebli do normalnej jazdy na pewno nie ma co szalec i lac bog wie czego.
_________________ bylo:
e-28 M535i
e-36 325, 318is Coupe
e-30 325e drift spc
e-39 525 TDS
A jest:
e-30 328i Cabrio
e-36 323i
e-30 318 is
Gepard Garage.Swapy mechanika.503-112-639
tak jak napisał gepard
jakiś czas temu testowaliśmy cały dzień nowego jaguara XF 4.2 SC 420km wyjeździliśmy dwa zbiorniki hamowanie z 250 do 40 i dalej slalom na pełnej pi...e opór katowaliśmy tak aby co popsuć (nie udało sie) i hamulce nie zawiodły płyn Jaguara dot 4 tarcze i klocki Brembo 360mm średnicy i producent nie zaleca innych płynów