BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E30] Automatyczny włącznik świateł
Autor Wiadomo
Jakub316 

Pomg: 1 raz
Doczy: 16 Pa 2004
Skd: Halinów
Wysany: 2007-04-27, 17:50   [E30] Automatyczny włącznik świateł

Witam, chciałbym zamontować u siebie automatyczny włącznik świateł. Światła załączałyby się po odpaleniu silnika.
Przekaźnik na przykład taki jak tu: http://www.allegro.pl/ite...o_jest_to_.html

I teraz pytanie: Do włącznika świateł dochodzi 10 kabelków, jakbyście mogli stwierdzić do czego jest każdy z nich, znacznie ułatwiłoby to montaż. A może już ktoś z Was to zakładał??

Kable we wtyczce dochodzącej do wyłącznika świateł:
1) szaro-biały
2) szaro-czarny
3) zielono-żółty
4) szaro-niebieski
5) czarno-brązowy
6) brązowy
7) szaro-zielony
8 ) szaro-żółty
9) brązowo-biały
10) szaro-czerwony

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2007-04-27, 20:17   

Ciężko tak powiedzieć który do czego idzie, 10 kabelków to dość sporo, w moim włączniku jest 6 kabelków 4 idą do świateł a 2 to + i masa. Włącznik mam na obudowie, u ciebie pewnie do włącznika idą 2 kabelki. to daje 8, a te 2 wolne to nie mam zielonego pojęcia. Najlepiej skontaktuj się ze sprzedającym, powinien ci powiedzieć który idzie do czego.

E30 + E91

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2007-04-27, 21:11   

nie będziesz mógł zostawić auta na światłach pozycyjnych

Grzesiek 

Pomg: 8 razy
Doczy: 25 Lut 2007
Skd: Rudnik nad Sanem
Wysany: 2007-04-27, 21:21   

PioterW napisa/a:

dlaczego przeciez przekaznk bedzie zalanczal sie dopiero po przekreceniu kluczyka

Jakub316 

Pomg: 1 raz
Doczy: 16 Pa 2004
Skd: Halinów
Wysany: 2007-04-28, 00:43   

Cytat:

Ale PIOTERW, ten jest z przełącznikiem ze można niby wyłączyć to "ustrojstwo", także byłbym zainteresowany montażem.
Może ktoś posiada schemat instalacji, gdzie jest włącznik świateł ( ja swoją z książki "sam naprawiam" zgubiłem gdzieś, także du.a.
A tak na marginesie, mandat trochę kosztuje za brak świateł, a ten cały pseudo układ - tzw. grosze...

frantic 

Pomg: 8 razy
Doczy: 11 Gru 2006
Skd: Kraków
Wysany: 2007-04-28, 00:49   

będę coś takiego zakładał do siebie to zrobie fotostory do E30, bo myślę że się przyda taki materiał na forum

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2007-04-28, 08:10   

Jakub316 napisa/a:
Cytat:

Ale PIOTERW, ten jest z przełącznikiem ze można niby wyłączyć to "ustrojstwo", także byłbym zainteresowany montażem.
Może ktoś posiada schemat instalacji, gdzie jest włącznik świateł ( ja swoją z książki "sam naprawiam" zgubiłem gdzieś, także du.a.
A tak na marginesie, mandat trochę kosztuje za brak świateł, a ten cały pseudo układ - tzw. grosze...

Ja dzisiaj zabieram się za instalację tego ustrojstwa. Tylko że wykombinowałem trochę inaczej z tym przełącznikiem, myślę że mój sposób jest dobry. Mianowicie:

Mam stary włącznik tylnego światła przeciwmgielnego (pojedyńczy), użyję go jako włącznika / wyłącznika na kablu zasilającym. Nie będzie trzeba "nurkować" żeby wyłączyć to przełącznikiem, wmontuję go w konsolę środkową pomiędzy balancem a ogrzewaniem tylnej szyby. Bedzie dawał to samo co ten wyłącznik a jednocześnie będzie zawsze pod ręką bo ten włącznik nie zawsze jest potrzebny.

Zrobię fotorelację może się komuś przyda!

[ Dodano: 2007-04-29, 09:07 ]
Jak założyć automatyczny włącznik świateł? Wczoraj walczyłem z tematem cały dzień i wygrałem! :jupi:

Przed rozpoczęciem pracy polecam odłączenie akumulatora lub wyciągnięcie bezpieczników nr 13, 14, 21, 22, 23.

Demontujemy fabryczny włącznik z deski. Wychodzi z niego 10 pinów

Po podpięciu kostki mamy analogicznie 10 kabelków

1. szaro czarny
2. brązowy
4. brązowo - czarny
5. szaro - biały
6. brązowo - biały
7. zielono - szary
8. żółto szary
10. niebiesko - szary
11. żółto - zielony
12. szaro - czarny

światła pozycyjne sterowane są +

mijania, halogeny, podświetlenie wnętrza (zegary przyciski) sterowane są -

Bierzemy nóż albo jakiś ściągać do izolacji i na wysokości kilku cm nad kostką

ściągamy kilka mm izolacji z kabelków:

5. szaro - biały
8. żółto - szary
10. niebiesko - szary
11. żółto - zielony
12. czarno - szary

Teraz bierzemy automatyczny włącznik świateł.

Z większości włączników wychodzi 6-8 kabelków

6 jeżeli przełącznik lato/zima jest wbudowany 8 jeżeli jest na kabelku.

Ja oprócz włącznika na obudowie zastosowałem dla własnej wygody włącznik tylnego światła przeciwmgielnego jako włącznik automatu, umieściłem go na konsoli środkowej nad radiem.

Ściągamy izolację z kabelków wychodzących z włącznika.

Na schemacie mamy 4 kabelki które trzeba podłączyć pod włącznik:
2x brązowe 2x niebieskie

niebieskie będą dla świateł pozycyjnych (sterowane +)
brązowe będą dla świateł mijania (sterowane -)

Teraz tak: bierzemy niebieski kabelek wychodzący z automatycznego włącznika i łączymy go z 12. czarno - szarym (lutujemy zakręcamy izolujemy)

Bierzemy drugi niebieski kabelek i łączymy go z 5. szaro - białym i 8. żółto - szarym

Mamy już światła pozycyjne.

Teraz bierzemy brązowy kabelek z automatycznego wyłącznika i łączymy go z 11. żółto - zielonym oraz 10. niebiesko - szarym (niebiesko szary odpowiada za podświetlanie wnętrza tablicy rejestracyjnej, zegarów)

Drugi brązowy kabelek łączymy z kablem masowym automatycznego włącznika (białym) i przykręcamy do masy samochodu ( koło kolumny kierowniczej po lewej stronie są do tego idealne śrubki)

Został nam jeden kabelek zasilający automatycznego włącznika. podłączamy go pod stacyjkę. Znalazłem + w wiązce na kolumnie kierowniczej. Grubszy jasnozielony kabelek. Nacinamy łączymy izolujemy.

Wszystko powinno działać! jak będzie problem ze światłami mijania trzeba zamienić brązowe przewody z włącznika automatycznego.

Kolory w automatycznych włącznikach mogą się różnić od podanych przeze mnie, ale zasada działania włącznika jest taka sama, trzeba po prostu dopasować kolory do swoich potrzeb.

Z moich obserwacji załączenie się świateł było uzależnione od tego jak bardzo wyładowany był akumulator. od 3 do 8 sekund po odpaleniu.

Powodzenia! :beer:

E30 + E91

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: