W zwiaku z narastajacymi pytaniami o rady, naprawy i wiadomosci
na temat silników Diesla montowanych w BMW pozwole sobie poprowadzic
kącik dla entuzjastow diesli , td-eków i i tds.
postaram sie udzielic jak najbardziej fachowej wiedzy podpartej na wszelakich
materiałach ( ktore nie sa dostepne dla wszyskich)ktorymi podpieram sie w mojej pracy.
w miare wolnego czasu bede zamieszczał dokumentacje zdjeciową z opisami
co gdzie i jak zrobic
nie odmowie pomocy także innym.
troche humoru nie zaszkodzi:
Wszystkie pipki leca na chipki
no to ja mam pytanie na początek....
potrzebuję auto do jazdy po mieście, czasami w trasy. Tryb jazdy spokojny, koniecznie automat, buda e39. I teraz: TDS czy d
co lepiej zniesie polskie warunki??
witam
zadales dobre pytanie
trzeba rozwazyc wszystke za i przeciw tds czy td common rail
1 paliwo jakosc polskich paliw prosio pomste do nieba - tds lepiej to zniesie i w razie czego naprawa tansza niz common rail
2 zalezy i kasy na autko przeznaczasz tds montowany byl do 2000
m57 pojemnosc 2500 od 1999 a m57 poj.3000 od 1998
3 utrzymanie auta jezeli chodzi o czesci typu filtr powietrza paliwa i tym podobne rzeczy tds jest tanszy np m57 o pojemnosci 2500 -potrzebuje 8,5 l oleju do silnika tds 7.2
4 tds naprwia w kazdym Dobrym warsztacie - common rail tylko serwis brak czesci ze wzgledu na cene i znikoma czesc rzeczy "w podrobce" znowu punkt dla tda
[ Dodano: 2007-05-07, 02:31 ]
mam klopoty ze snem wiec lekacja 1 ( wrzucilo nie tam gdzie trzeba)
odpowietrzanie układu paliwowego wg instrucji Bmw
opis z programu TIS wersja 3/2007
slajd 1 obrazek 1
odpinamy przewód paliwowy przy filtrze paliwa. przewod ten prowadzi ze zbiornika paliwa.
obrazek 2
wpinamy sie z przewodem , ktory ma zawor odpowietrzajacy ( latwo zamemu zrobic)
slajd 2obrazek 1
musimy dostac sie do przekaznika pompy paliwa i wyjac go
obrazek 2
w miejsce przekaznika wpinamy hmmm zworke ( to zwyly wlacznik i dwa przewody)
podlanczamy do pinow 30 i 87 wlanczamy zaplon i zwierany piny przekaznika i 1 faza odpowietrzania usuniecie powietrza z przewodow gotowe
slajd 3 obrazek 1
po usunieciu powietrza z przewodów podlanczamy z powrotem przewod paliwowy do filtra
obrazek 2
zabieramy sie do odpowietrzenia pompy wtryskowwej . w tym celu luzujemy srube o dwa pelne obroty nastepnie znowu zwieramy "nasz " przekaznik i czekamy az ze sruby poplynie powietrze . gdy juz usuniemy powietrze zakrecamy srube momentem 25 Nm
slajd 4
luzujemy przewody wysokiego cisnienia i po uprzednim zamontowaniu przekaznika ,wlanczamy zaplon a nastepnie uruchamimy rozrusznik do momentu ukazania sie paliwa z przewodow. Jak pokaze sei paliwo dokrecamy z powrotem przewody i probujemy uruchomic auto.
proste
a tak na marginesie to jest proste jak budowa cepa heheheh
Pomg: 1 raz Doczy: 17 Lis 2005 Skd: Poznań(okolice)
Wysany: 2007-05-07, 16:52
To ja tez mam pytanko.
Śmierdzi mi ropą w aucie jak trochę ostrzej pojeźdźe.
Sprawdzałem wszystkie przewody paliwowe i wszędzie jest sucho.
Przy pompie wtryskowej też jest sucho.
Juz nie wiem gdzie szukać wycieku
_________________ Żadna usterka usunięta zgodnie z technologią, niema prawa się powtórzyć przez następne 7 lat
mariusz szkocja [Usunity]
Wysany: 2007-05-07, 17:44
siemka
jezeli wszystko sprawdzilles i jest sucho to jeszcze jest jedno miejsce gdzie
prawdopodobnie nie zagladales .
pod tylna kanapa jest pokrywa a pod pokrywa jest dosjcie do pompy paliwa .
dostan sie tam i sprawdz przewody i ewentualne wycieki.
sprwdz takze wlew paliwa od stony bagaznika . moze byc problem z przewodem odpowietrzajacym zbiornik paliwa
To jak już jesteśmy przy baku to mam takie pytanko ... Jak pojeżdże troche i chce zatankować to przy odkręcaniu korka fuka mi powietrzem (tylko nie wiem czy je zasysa czy wypuszcza) . Co to może oznaczać i czy jest to niebezpieczne dla silnika
Pozdrawiam
_________________ Tizianrot 324d E30 ==> była
Teraz kierowca czerwonej iSki
Jaworzno LanS SQUAD
Wysany: 2007-05-07, 17:54
siemka
robi sie podcisnienie w miare ubywajacego paliwa
zasysa powietrze. korek wlewu paliw jest do wymiany jak masz jakis inny to zamontuj i sprawdz do nastepnego tankowania
robi sie podcisnienie w miare ubywajacego paliwa
zasysa powietrze. korek wlewu paliw jest do wymiany jak masz jakis inny to zamontuj i sprawdz do nastepnego tankowania
No to by się zgadzało bo korek jest od wersji z central zamkiem a ja takiego nie posiadam
Ale mam rozumieć że nie jest to groźne dla silnika
Jaworzno LanS SQUAD
Wysany: 2007-05-07, 18:05
siemka
nie jest to grożne ale jak zrobisie wieksze podcisnienie to pompa paliwa moze nie dac rady pompowac paliwa ale to skrajne przypaki i moze dochodzic do zapowietrzania ukladu paliwoweo
nie jest to grożne ale jak zrobisie wieksze podcisnienie to pompa paliwa moze nie dac rady pompowac paliwa ale to skrajne przypaki i moze dochodzic do zapowietrzania ukladu paliwoweo
I to też by się zgadzało bo był taki czas że rano kręciłem już prawie do rozładowania akumlatora a on nie chciał palić i pewnego dnia zajrzałem pod maske , patrze a tam ropka cofnięta w przewodzie między pompą a filtrem ... Podpompowałem i zapalił prawie odrazu (pisze prawie bo on ogólnie ma problemy z paleniem bo pompa jest kaput ) ... W takim razie szukam dobrego korka
Dzięki za pomoc
Mariusz a co w przypadku pompowania powietrza do baku? Co prawda problem nie dotyczy tds-a (mialem tak w ecie) ale podepne sie pod temat Po odkreceniu korka powietrze z baku wyraznie dmuchalo, jesli nie otworzylem klapki we wlewie to nawet przez kilkanascie sekund, strumien powietrza mozna bylo wyczuc reka a jesli nakapalem benzyna ale bez otwarcia klapki to dosc mocno chlapalo. Przy otwarciu klapki bylo slychac glosny dzwiek wydmuchiwanego przez rure powietrza, cos jak po otwarciu puszki coca coli tylko glosniej. Temperatura chyba nic do tego nie miala, to bylo slychac zarowno latem jak i zima, w poludninie na ostrym sloncu i w srodku nocy. Do dzis nie mam pojecia co to bylo
oki nie ma probleprawdopodobne regulator cisienia paliwa byl nieszczelny i i dmuchalo powietrze do listwy paliwoweja dalej powrotem do zbiornika . mogla to byc bardzo niewielka nieszczelnoc i prawdopodobnie ciezka do zdiagnozowania ale mialem kilka takich przypadkow ze po wymianie regulatora wszystko ustapilo
[ Dodano: 2007-05-07, 18:57 ]
alojz napisa/a:
pisaelm ci na gg 8)
oto ten nr siedem ostatnich
BW86796
A C O DO ZAWIESZENIE TO JEST SAMOPOZIOMUJACE
przejzalem fiszki z e39 i tak niewiele da sie zrobic z przekladka na zwykle zawieszenie. za duzo kasy bedzie ci e to kosztowało. chyba bedzie taniej naprawic to co jest
tds naprwia w kazdym Dobrym warsztacie - common rail tylko serwis brak czesci ze wzgledu na cene i znikoma czesc rzeczy "w podrobce" znowu punkt dla tda
tak naprawią tak samo jak wszystko inne ... ale jak mechnik widzi tdsa przed warsztatem ... to modli się zeby nie robić w nim silnika...
hehe to zapraszam do mojej pompy wtryskowej
miales wkleic artykul na temta owej pompy
jak sie sprawy maja z moja częścia
i pytanko
slyszalem ze da sie "podreanimowac" pompe jakims sposobem elektrycznym tzn jakis kabelek wpina sie go tu i tam i pompa jeszcze daje znaki zycia hehehe prawda to ? niezamiezam tak robic bynajmniej pytam poniewaz koleszka taki ma to zamontowane hehe i teraz tak sie stalo ze pompa powiedzila STOP i wymiana nieunikniona
co to daje te kable i podlanczanie jesli wiesz o czym pisze i jak to sie ma do tego jak wymienie pompe na nowa to moze to odrazu wyj.... na kosz czy czeba cos poprawic i wrocic do stanu fabrycznego
Pozdrawiam
Wysany: 2007-05-10, 23:36
siemka
sorki za spoznienie ale mialem problemy sprzetowe komputer odmowil posluszenstwa jutro nadrobie zaleglosci w natepnym odcinku "zrob to sam"
slyszalem ze da sie "podreanimowac" pompe jakims sposobem elektrycznym tzn jakis kabelek wpina sie go tu i tam i pompa jeszcze daje znaki zycia hehehe prawda to
Pewnie chodzi o zalaczanie swiec zarowych na rozgrzanym silniku. Jesli silnik jest cieply to swiece nie grzeja, co przy "rozrzucie" niesprawnej pompy moze powodowac problemy z rozruchem. Po zalaczeniu swiec silnik latwiej odpala. Takie uklady mozna kupic np na allegro, jesli pompa dopiero zaczyna umierac to moze pomoc, ale to tylko sposob na odwleczenie jej nieuniknionego remontu.
no wlasnie a po wymianie pompy wyje.... te kable zamontowac nowa i bedzie grało czy tzreba cos kombinowac zeby wrocic do stanu fabrycznego chodzi o ingerowanie w te swiece
mod. prosze nie uzywac niecenzuralnych slow.
Ostatnio zmieniony przez sarna1 2007-05-17, 22:56, w caoci zmieniany 1 raz