BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Zrób to sam: SZYCIE PODKLEJANIE ORAZ CZYSZCZENIE SKÓRY
Autor Wiadomość
BARABUS 
WHEEL MODIFICATION

Wysłany: 2007-06-08, 08:04   Zrób to sam: SZYCIE PODKLEJANIE ORAZ CZYSZCZENIE SKÓRY

Witam, temat poświęcony szyciu i klejeniu skóry :D

KLEJENIE

Na początek musimy rozebrać fotel, zaczynamy od tylniej osłony Z tyłu siedzenia znajdują sie u dołu dwie śrubki na śrubokręt krzyżakowy... musimy je odkręcić. Następnie pociągamy osłonę do góry, powodując wypięcie haczyków. Następnie musimy odczepić od siedzenia naprawiany fragment skóry. Wystarczy odgiąć delikatnie haczyki i ściągnąć skórę.

Kolejnym zabiegiem jest klejenie pękniętej skóry. Ja do sklejenia użyłem innej skóry oraz kleju BUTAPREM z uwagi na jego elastyczność. Wycinamy sobie odpowiednią łatkę, zaokrąglamy narożniku (chodzi tu o to by narożnik się nie odciskał) . Następnie odtłuszczamy obie powierzchnie i nakładamy klej również na obie powierzchnie. Odczekujemy minutkę aż klej zacznie schnąć i przykładamy łatkę do klejonego fragmentu. Teraz nalezy dobrze to ścisnąć, najlepiej przyłożyć z obu stron drewniane klapki i ścisnąć śrubą stolarska :)

A ta to wygląda po sklejeniu. Już dalej nie będzie sie darło :lol:

SZYCIE
Siedzenie rozkładamy tak jak wcześniej. Tak wygląda przed szyciem

Przed przystąpieniem do szycia należy nasmarować dobrze twardą skórę, najlepiej kremem NIVEA, wszyscy wiedzą jak on dobrze wpływa na skórę :roll:

Po nakremowaniu i zmiękczeniu skóry odwracamy ja na drugą strone

Po tych zabiegach zabieramy sie za szycie. Nie szyjemy na tzw okrętkę bo nam się skóra pomarszczy. Najlepiej szyć bokiem... zobaczcie na foto, no i najlepiej przeszywać przez otwory po starej nitce. Wtedy 100% nic nie będzie widać. Ja szyłem białą nicią bo czarna m się skończyła, ale to nie problem bo po skończeniu szycia zaczerniłem ją pastą do butów i nic nie widać. Nić musi być mocna !

A oto efekt końcowy 8)

Myślę że pomogłem trochę , więc chłopaki igły w ręce i szyjemy :lol:
Ostatnio zmieniony przez slawo 2008-12-05, 13:40, w całości zmieniany 2 razy  

Alberrrcik 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2008-07-04, 17:08   

Tak korzystając z istniejącego już tematu chciałem zapytać o środki do pielęgnacji skór. Nie mam praktycznie żadnego doświadczenia z takimi wnętrzami, dopiero zaczynam eksploatować takie autko.
Ostatnio zmieniony przez Alberrrcik 2008-07-04, 17:16, w całości zmieniany 1 raz  

528_driver 
Kierownik Karuzeli

Wysłany: 2008-11-14, 18:00   

Alberrrcik napisał/a:
Tak korzystając z istniejącego już tematu chciałem zapytać o środki do pielęgnacji skór. Nie mam praktycznie żadnego doświadczenia z takimi wnętrzami, dopiero zaczynam eksploatować takie autko.

Polecam servis,srodki maja rewelacyjne i ceny super przystepne.

MAJSU 

Wysłany: 2008-12-05, 13:14   

Jako że właśnie zakończyłem konserwację skórki do mojego Rekina to chciałem się podzielić z forumowiczami moim doświadczeniem ;)

Do mycia polecam Perwool do prania ręcznego rozcieńczony z wodą z której ubijamy pianę do czyszczenia skór. Ja do szorowania użyłem szczoteczki do zębów o twardości medium, tak żeby nie uszkodzić skóry - przydaje się ona do dokładnego wyciągnięcia brudu ze zmarszczek, zakamarków oraz szwów. Do większych powierzchni można użyć takich normalnych szczoteczek do rąk bo tą do zębów można się nieźle napocić szorując fotele :P

Po wstępnym szorowaniu brudną pianę ściągamy jakąś chłonną zwilżoną szmatką którą co chwilę płuczemy żeby ponownie nie wcierać brudu i wycieramy do sucha papierowymi ręcznikami tak żeby skóra się nie przemoczyła ! Następnego dnia jak skóry wyschną wcieramy w nie jakiś nawilżający specyfik, ja użyłem Leather Cream Anti-Stain Colurless/without grease firmy KIWI który najlepiej nakładać ręką wcierając go w skórę... Fajnie sobie pomacać te wszystkie krągłości hyhy :hyhy: Pamiętajcie żeby nasmarować wszytskie miejsca gdzie skóry się ze sobą stykają np. siedzisko-boczek dzięku temu skóry przestaną skrzypieć ;) Czekamy jakieś 20 min aż krem się wchłonie i następnie nakładamy jakiś preparat który nałoży warstwę ochronną na nasze czyste i mięciutkie skórki :] Chciałem uzyskać wygląd jak najbardziej zbliżony do oryginalnego matu bo nie lubię świecących plastików i skór :dobani: Szukałem i czytałem dużo na ten temat i wybrałem w rezultacie Gold Class Rich Leather firmy Meguiar`s. Znowu czekamy jakieś 20 min tyle że tym razem wycieramy wszystko jakąś miekką szmatką do sucha i po to żeby zebrać ewentualny nadmiar pasty. Przyznam że wybór Meguiarsa to był to strzał w 10 :hurra: Skóry nabierają po nim lekkiego matu z taką jakby perłową poświatą która pięknie wygląda na jasnych skórach. Na fotkach trochę widać ten efekt... ;)

Efekt moich prac na 23 letnich fotelach:

Ostatnio zmieniony przez MAJSU 2009-02-21, 10:07, w całości zmieniany 1 raz  

wojtek londyn 

Wysłany: 2009-01-19, 01:25   czyszczenie skor

czesc koledzy....polecam do czyszczenia skor najtanszy tonik,balsam,do czyszczenia makijazu dla kobiet,,,,metoda sprawdzona i najlepiej czysci skory w kolorze bananowym....naprawde polecam...

528_driver 
Kierownik Karuzeli

Wysłany: 2010-04-27, 18:50   

Witam,zakupilem ostatnio siwa skore do swojej e46....niestety wygladala jak wyjeta ze smietnika.Probowalem wszystkich znanych mi srodkow i lipex.....dzis natknelem sie na {biiiiip} wynalazek i zdziwilem sie jak sobie poradzil,a mianowicie Mydlo na plamy Dr.Beckmanna - jest poprostu z.ajebiste.Polecam do jasnych skor

dodziobownik 

Wysłany: 2010-05-11, 01:03   

Witam ja mam pytanie apropo skóry.. ale takiej którą chcę dopiero zamontować. Oryginalnie mam zielonkawy welur rocznik 88.
A mianowicie chodzi mi czy wymienić tylko fotele i kanapę ...?? :oops:

Domyślam się że i drzwi ale co z "sufitem"?? i miejscem pod nogami tzn. pod dywanikami.. które też mam welurowe..........
:help:

Odpowiedz do tematu