BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
podpora wału w e30 pomocy
Autor Wiadomo
Luxsus_Michał 
Poszukaj zanim napiszesz !!!
tylko bokiem

Doczy: 06 Lis 2006
Skd: Poznań
Wysany: 2007-07-24, 19:36   podpora wału w e30 pomocy

Witam posiadam e30 3.0 strikte do driftu i mam bardzo duży problem z podporą wału mianowicie:

padła mi juz 3cia podpora a dokładnie zmieliłem gume która w niej jest -niewiem czym to jest spowodowane :

-czy słabą jakością samej gumy
-czy tym ze przy pełnym katowaniu bokiem po 100 -150km ta guma musi sie zmielić
-a moze coś mam z wałem żle wywazony czy cuś??

macie jakiś pomysł na pancerny zamiennik nie musi być to "wygodne" ma poprostu działać bo boje sie ze rozleci mi sie na zawodach i po zabawie :(

z tego co sprawdzałem to poliuretanów niema (powerflex)

moze wywalić gume i zrobić jakby metalowy kołnierz do łozyska -niewiem jak wtedy z wibracjami

moze ktoś zna firme która robi elementy z poliuretanu

Sosen a czy Ty masz ten sam problem w swojej drift'machinie

Pozdrawiam Michał

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2007-07-24, 19:39   

Może masz niewyważony wał? skracałeś go jakoś? czy to jest oryginalny wał? jak go rozłączysz to na tych dwóch częściach są białe kropki, muszą być w jednej linii, wtedy wał jest wyważony.

E30 + E91

Luxsus_Michał 
tylko bokiem

Wysany: 2007-07-24, 19:46   

niby wszystko jest si jezeli chodzi o wywazenie ale sam juz niewiem -był robiony pod m54 -jak mozna dokładnie sprawdzić czy jest idealnie wywazony gdzie sie udać??

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2007-07-24, 19:55   

Luxsus_Michał napisa/a:
niby wszystko jest si jezeli chodzi o wywazenie ale sam juz niewiem -był robiony pod m54 -jak mozna dokładnie sprawdzić czy jest idealnie wywazony gdzie sie udać??

a żadnego bicia czy wibracji podczas jazdy nie ma? Znajomy kiedyś robił w jakiejś firmie wał na zamówienie, od razu go wyważyli, ale gdzie taką firmę można znaleźć to nie mam pojęcia.

E30 + E91

globi 

Pomg: 5 razy
Doczy: 04 Lip 2006
Skd: Trójmiasto
Wysany: 2007-07-24, 23:48   

może jak pierwszy raz go wyciągnąłeś to nie skręciłeś jak był w oryginale albo ktoś kto go ostatnio wyciągał masz 3.0 to może skrzynia nie jest równolegle do podpory albo jest trochę przekrzywiona guma cały czas pracuje i sie szybciej zużywa :D

Bóg Mnie Wybrał !!

Miki 

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Kwi 2004
Skd: z kreskówki ;)
Wysany: 2007-07-25, 09:51   

a w jakim stanie masz łacznik elastyczny miedzy skrzynia a walem? u mnie 2podpory polecialy zanim nie wymienilem tej gumy podpory lemofrodera wytrzymaly ok 500km roznej jazdy

Luxsus_Michał 
tylko bokiem

Wysany: 2007-07-25, 12:04   

oo właśnie ten łącznik zamierzam teraz wymienić bo juz wygląda cięko -moze to pomoze??

a jak myślicie co moze sie stać jak przyspawam łozysko z obudową w podporze wąłu jest sens czy mi sie coś rozlecie w pizdu ??

Pozdrawiam

Miki 

Wysany: 2007-07-25, 14:46   

jak tak czesto zminiales juz podpore to moze nie skreciles walu tak jak byc powinien i moze dlatego rozwala Ci podpore?

Norbi 

Doczy: 20 Lut 2007
Skd: Płock
Wysany: 2007-07-25, 17:48   

Miki napisa/a:
a w jakim stanie masz łacznik elastyczny miedzy skrzynia a walem? u mnie 2podpory polecialy zanim nie wymienilem tej gumy podpory lemofrodera wytrzymaly ok 500km roznej jazdy

Stawiam na ta gume u mie bylo tak samo najpierw guma ktos jej nie wymienil kUpilem auto. Pozniej podpora a na koncu przy karterze skrzyni te 3 "łopatki" które wychodza ze skrzyni

zietas 

Doczy: 20 Kwi 2006
Skd: inowroclaw
Wysany: 2007-07-25, 20:39   

cwiczylem to kiedys w swoim touringu,przedewszystkim nowy lacznik i podpora (polecam FEBI)potem oczywicie prawidlowy montaz,czyli zadnej sily przy wkladaniu badz wyciaganiu walu ,na wieloklin w tym samym miejscu co byl przed demontazem,wieloklin delikatnie smarem(np grafitowy),skrecamy najpierw do skrzyni,potem podpora,na koncu naretka wieloklinu(oczywiscie na plaskim,kanal badz podnosnik ale najazdowy)i musi byc git,aha poduszki pod skrzynia musza byc twarde(czesto miekkie od wyciekow oleju z skrzyni)to chyba tyle i pozdrawiam

Luxsus_Michał 
tylko bokiem

Wysany: 2007-07-25, 21:37   

bardzo dziękuje za wszystkie rady zobaczymy wymienie te wszystkie gumy polatam i dam znać czy sie trzyma :D czy nie :cry:

Pozdrawiam Michał

slizg 

Doczy: 26 Lis 2006
Skd: dwasześć
Wysany: 2007-07-31, 12:48   

Ciezka sprawa z tą podporą - mi juz brakuje pomysłów!
byłem drugi raz w Bielsku na wyważaniu wału! okazało sie ze elastyczny przegub przy skrzyni który kupilem doslownie miesiac temu (zamiennik JURID) dosłownie popękał i rozlecial sie od środka!
- pierwszy i ostatni raz kupilem zamiennik
wymienilem na nowy oryginal z ASO, i dalej slychac, bardziej czuc od podpoory takie tryk(od 2500obr/min na II biegu i przy ostrym bucie na Ibiegu od 4000- takie dłuzsze tryyyk)
najgorsze jest to ze juz chyba niema co wymieniac: ostatnio wymienilem poduszke dyfra Lemforder, podpore wału Lemforder, tuleja centrujaca wału Febi, poduszki skrzyni i silnika Febi, silentblocki belki Febi, i wszystko zmontowane przez tych speców od wałów :lol: :help: - i dalej slychac, czuc od foteli takie tryyk
Mial ktos kiedys taki problem? :help:
87' e28 544i Nordschleife... 8:50s

Miki 

Wysany: 2007-07-31, 15:49   

u mnie takie doslownie walenie w podloge gdzies opod fotelami bylo slychac jak rozleciala sie podpora ale po wymianie podpory , pozniej drugiej i w koncu lacznika wszystko jaknarazie jest ok

Gr390R 

Doczy: 07 Gru 2006
Skd: Nysa
Wysany: 2007-07-31, 21:53   

u kuzyna właąniw pry mocnym przyśpieszaniu na 1 do 4500-5000obr ocierało cięgło zmiany biegów o ten właśnie łącznik elastyczny nie wiem czemu ale właśnie po wymianie tak się działo... troszeczke go nagieliśmy i po problemie :wink:

slizg 

Doczy: 26 Lis 2006
Skd: dwasześć
Wysany: 2007-08-07, 00:15   

hmmm
a jest mozliwosc ze jest to wina sprzegla?
bo dalem tarcze sprzegla do okucia i teraz jak sprzegło sie zagrzeje to czuć szarpanie, szczegolnie jak cofam, ale na zimnym sprzegle jest wszystko gładko-
stukanie, wibracje z podpory czuć na zimnym jak i na rozgrzanym sprzegle
:?
87' e28 544i Nordschleife... 8:50s
Ostatnio zmieniony przez slizg 2007-08-07, 00:24, w caoci zmieniany 1 raz  

Tymon 

Doczy: 26 Lip 2006
Skd: Śląsk-Mikołów
Wysany: 2007-09-05, 12:56   

Panowie wyprowadźcie mnei z błedu jak się mylę:

Podpora to pozycja nr 10 tak :?:
No a łącznik elastyczny to 2 tak :?:

Pozdrawiam

Adi 
urzędas

Pomg: 14 razy
Doczy: 30 Sie 2005
Skd: Hindenburg OS
Wysany: 2007-09-05, 13:04   

Tymon napisa/a:
Podpora to pozycja nr 10 tak
No a łącznik elastyczny to 2 tak

Tak jest Tymek :)

zielony potworek, mała czarna dziewiętnastka i zielona z plecakiem

Tymon 

Doczy: 26 Lip 2006
Skd: Śląsk-Mikołów
Wysany: 2007-09-05, 18:04   

Adi napisa/a:
Tymon napisa/a:
Podpora to pozycja nr 10 tak
No a łącznik elastyczny to 2 tak

Tak jest Tymek :)

Dzięki Byku :spoko:

Arturek 

Doczy: 19 Maj 2007
Skd: Płock
Wysany: 2007-09-08, 07:49   

sam walczyłem z podpora i łacznikiem metalowo-gumowym, jedno jest pewne jedno jest zalezne od drugiego i jesli jedna z tych czesci jest wadliwa to druga sie rozlatuje, dzwieki o ktorych mowisz moga dobiegac z łożyska oporowego, ktore jednak niema wypływu na wibracje, byc moze dawałes tarcze do okucia ... a ciekawe czy ci ja wywazyli, bo to moze spowodowac wibracje, sam wiem ile jest roboty z wyjeciem skrzyni, ale kesli masz wywazony wał, podpore i łacznik w świetnym stanie to zostaje ci tarcza i docisk, ktory moze nie równo łapac i wywoływac wibracje na wał, wątpie bys na luzno skrecił wał, ale cuda sie zdarzaja

Na wibracje na wale działaja nastepujace rzecz
- sprzegło + docisk
- skrzynia po przejsciach
- podpora i łacznik

volf 

Doczy: 27 Maj 2007
Skd: Szczecinek
Wysany: 2007-09-08, 11:29   

Arturek napisa/a:
Na wibracje na wale działaja nastepujace rzecz
- sprzegło + docisk
- skrzynia po przejsciach
- podpora i łacznik

No i oczywiście sam wał, np. gdy do zmiany podpory umocowałeś wał w imadle za mocno ścisnąłeś i masz po "zawodach",ponieważ w środku jest pusty i można go odkształcić. Przerabialiśmy to u Sherifffa. A Sosen nie ma żadnych problemów z podporą wału( a trochę lata bokiem :D )

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: