BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
DIAGNOSTYKA M50 POTRZEBNA POMOC
Autor Wiadomo
oprych525i 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 15 Kwi 2007
Skd: Nasielsk
Wysany: 2007-07-25, 14:16   DIAGNOSTYKA M50 POTRZEBNA POMOC

Mam taki problem , auto e34 m50b25 vanos sekwencja KME .

Auto kuleje na PB , glownie jak jest zimny , dodaje gazu auto nieidzie odpuszcze wkreca sie do 2500 i znowu stoi znow odpuszcze i tak co pewien czas sie dlawi ( potrafi nawet troche postrzelac w filtr przy pelnym wdepnieciu gazu, ale zadko sie zdaza ), zabogata mieszanka? (przepływka), :|

na cieplym silniku jest duzo lepiej ale tez sie przycina , cos jakby cewka . Na szambie jak juz sie przelaczu (od temperatury i obrotów) jest wszystko ok. spalanie normalne.

Sonda jakis czas temu nowa bo padla , swiece co 12 tys zmieniane NGK , filtr paliwa tez .
Pompa paliwa ok
Szukam dobrego diagnosty od tego silnika w okolicach warszawy tak do 70km ,
Chyba ze macie jakis pomysł , uwagi .

wiem ze bylo ale nigdzie niema odpowiedzi konkretnej na moj objaw. :(

Bede wdzieczny za jakies wskazowki :prosze:

[ Dodano: 2007-07-25, 14:18 ]
od 16 do 20 bede w okolicach zakopanego i gdzies w tych dniach w krakowie wiec jak by sie ktos znalazl w tych okolichach chetny do pomocy , moglbym podjechac.

[ Dodano: 2007-07-25, 22:13 ]
Niedowiary ze jest tutaj tylu forumowiczow i nikt niepotrafi nic doradzic.

Biorac pod uwage ze temat byl poruszany chyba na kazdym z mozliwych forum i dotej pory nigdzie niema rozwiazania tematu.

Czy ktos moze chociaz wskaze pozadny warsztat ? , chce tylko wiedziec co sie dzieje.

Panowie postarajcie sie wykazać

Z gory dziekuje fanom :)

tomcat944 
mental ill

Pomg: 9 razy
Doczy: 28 Cze 2006
Skd: zielona gora
Wysany: 2007-07-26, 09:11   

hej,
sprawdz podlaczenie sondy, czy nie ma gdzies przerw na kablach lub wtyczce...
no i najprawdopodobniej bedzie to sonda mimo, ze wymieniales niedawno...
sprawdz u gazownikow czy nie masz zbyt ubogiej mieszanki... bo jesli jest za ubogo i kupiles sonde uniwersalna to padnie pi-X-oko po miesiacu lub dwoch...

wiec ja stawiam na sonde.... jak bedziesz kupowac nowa to wez jakas dobra np NGK...

P.S. ponoc jest roznica w sondach 4 przewodowych, jakas masa na zewnatrz - masa do srodka... nie wiem do konca...

MarcinPioneer 

Doczy: 09 Sty 2007
Skd: Sokołów Podlaski
Wysany: 2007-07-26, 10:07   

A według mnie podłączyć pod komputer i wykasować błędy, które robią się podczas jazdy na gazie tj. wtryskiwacze, sonda lambda. Do mnie do zakładu przyjeżdżają różnym samochodami z takimi objawami i to pomaga. Oczywiście były i BMW z takim przypadkiem.

samson 

Doczy: 03 Cze 2006
Skd: Żabia Wola
Wysany: 2007-07-26, 11:05   

Udeżaj do Baura i Madeja w Wawie przy Al. Krakowskiej. Tel. 661 496 167. Odratowali moją E30 gdzie przypadek był dosyć ciężki. Teraz na serwis czeka E34 też z dziwnymi objawami :)

oprych525i 

Wysany: 2007-07-26, 11:57   

1. sonda wymieniona na orginal bmw , wiec mysle ze jest ok ale sprawdze czy chodzi upewnie sie ,mieszanka moze byc rzeczywiscie zbyt uboga .

tylko sonda z tego co mysle to pracuje dopiero po rozgrzaniu silnika az sie podgrzeje , zreszta jak mi padla to auto zaczelo palic po 22 litru lpg zamiast obecnych po miescie 13-15.

2. bledy raz kasowalem niewiele pomoglo , agdzie mozna podjechac na komp w wawie bo jak bylem jakis czas temu to zdarl zemnie 130zł pewien zaklad.

3. u baura bylem i niestety nic niepomogli lub niemieli czasu niewypowiadam sie.

dzieki za pomoc sprawdze te uwagi zobaczymy co jest dam znac

[ Dodano: 2007-07-26, 12:39 ]
Przypomnialo mi sie u Baura chlapaki powiedzieli co i sam zauwazylem , po odlaczeniu przeplywki niewidac zmiany w peacy silnika stwierdzili ze raczej przelywka ale niejestem pewny bo z niektorych wypowiedzi jak czytalem , to wcale nieoznacza niesprawnej przeplywki .
Jak to do konca jest z ta przeplywka , pwinien lekko silniczek spasc z obrotow czy nie , czy pododaniu gazu powinien zgsnac moze ktos to sprawdzic.

Niestety nikt w poblizu niema takie przeplywki moze ktos z wawy jest chetny nachwile podmienic przeplywke.

MarcinPioneer 

Wysany: 2007-07-26, 12:53   

U nas podłączenie pod MEGA MACS kosztuje 40zł, jeśli się usterki wykasują. Można tez tam sprawdzić parametry pracy silnika: sonda i inne. Ostatnio wgrałem najnowsze oprogramowanie do MACSA i już w starszych BMW można kasować inspekcje, we wcześniejszym programie tego nie można było,było napisane tylko jak samemu skasować poprzez zwarcie przewodów.

oprych525i 

Wysany: 2007-07-26, 13:50   

Czyli sprawnosc przeplywki tez u ciebie sprawdze? , moze macie oscyloskop zeby sprawdzic cewki.

[ Dodano: 2007-07-26, 13:54 ]
Nierozumiem ze nikt niemoze mi podac dobrego warsztatu z kompem w wawie

MarcinPioneer 

Wysany: 2007-07-26, 14:37   

Rozmawiałem z elektrykiem i powiedział, że powinno się dać posprawdzać, macs ma oscyloskop, ale jak Ci chodzi na gazie to raczej cewki odpadają.

oprych525i 

Wysany: 2007-07-26, 15:53   

To moze same te polaczenia cewka swieca (fajki) , dzieki za zainteresowanie

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2007-07-27, 21:27   

a moze czujnik polozenia walka rorzadu? u mnie tak kiedys mulilo m50b20... ale prawda jest taka ze jesli na kompie (prawdziwym dobrym) sa bledy wykasuje sie je i po ponownym odpaleniu nie ma bledow to wszystko OKa.. jesli jakies bledy caly czas wyskakuja to wiesz co trzeba wymienic... gdybanie co by to moglo byc jest bez celowe... M50tki maja kompy wlasnie po to zeby nie gdybac i wymieniac czesci tylko te co trzeba :spoko:

oprych525i 

Wysany: 2007-07-28, 16:36   

Masz racje tylko tak jak pisalem ,ze ja wlasnie szukam takiego warsztatu ktory ma (dobrego kompa ,odpowiedniego) i jedyne co mi zostalo to chyba ASO , bo niestety jak dotej pory niespotkalem dobrego warsztatu oprocz aso .
takie gdybanie jest bez sensu zamieniac kombinowac czesci wymienic pol auta to kazdy moze tylko ja chce to zrobic w jakis rozsadny sposob.

Teraz w tym tygodniu mam zamiar polatac troche po warsztatach .
Czy wystarczy komp ktory obsluguje osprzet Boscha
Bo natakim bylem ale gosc skasowal bledy pojezdzilem niebylo zadnych bledow i tyle . Problem zniknol ale nie calkiem a ostatnio tzn prze jakies 6 miechoew narastal , a ze jezdze na lpg to tak jak wszyscy mowia co sie przejmujesz pb - a ja sie przejmuje i auto ma chodzic jak powinno.

[ Dodano: 2007-08-02, 09:18 ]
Witam kolejne dzni walki z Pb , w warsztacie jeszcze niebylem niestety praca narazie niepozwala.

Natomiast sprawdzilem przeplywke dzieki Martinezowi za co serdecznie dziekuje , po zmianie przeplywki efekt podobny na poczatku autko muli ale juz po paru odcinkach auto wkreca sie jak szalone .
Wiec zakladam swoja i efekt ten sam jak auto cieple i dobrze przetargane na pb to sie wkreca czasem sie przytnie przy 3500 obr/min , 4500 obr/min roznie , ale przelacze na LPG troche pojezdze wracam znow przelaczam na Pb i auto po wcisnieciu gazu mimo ze jest rozgrzane muli i niewchodzi na obroty ;/
Odpuszcze znow ciut popaluje i jest ok.

Wniosek/przypuszczenie: wtryskie sa zasyfiale i sie zapiekaja brudzo jak tylko nie chodzi na pb , czy pompa paliwa.

Auto ma rowne obroty biegu jalowego , zwydechu natomiast slychac nierowna prace silnika , tak jakby nieprzepalal . ;/

Panowie jakies pomysly :(

[ Dodano: 2007-08-02, 09:23 ]
Witam kolejne dzni walki z Pb , w warsztacie jeszcze niebylem niestety praca narazie niepozwala.

Natomiast sprawdzilem przeplywke dzieki Martinezowi za co serdecznie dziekuje , po zmianie przeplywki efekt podobny na poczatku autko muli ale juz po paru odcinkach auto wkreca sie jak szalone .
Wiec zakladam swoja i efekt ten sam jak auto cieple i dobrze przetargane na pb to sie wkreca czasem sie przytnie przy 3500 obr/min , 4500 obr/min roznie , ale przelacze na LPG troche pojezdze wracam znow przelaczam na Pb i auto po wcisnieciu gazu mimo ze jest rozgrzane muli i niewchodzi na obroty
Odpuszcze znow ciut popaluje i jest ok.

Wniosek/przypuszczenie: wtryskie sa zasyfiale i sie zapiekaja brudzo jak tylko nie chodzi na pb , czy pompa paliwa.

Auto ma rowne obroty biegu jalowego , zwydechu natomiast slychac nierowna prace silnika , tak jakby nieprzepalal .

Panowie jakies pomysly

[ Dodano: 2007-08-02, 10:08 ]
Panowie jakies pomysly :)

MARTINEZ
[Usunity]

Wysany: 2007-08-02, 21:03   

wtryski?
kiepskie paliwo?
zamulona?

czaja 

Doczy: 24 Lis 2004
Skd: Bydgoszcz
Wysany: 2007-08-03, 23:38   

słcyhac wypadanie zapłonów? Sprawdz na początek stan fajek pomiedzy cewką a świecą, ja wymieniłem wszystkie na nowe, stare były do niczego. Obejżyj też dokładnie cewki , to słaby punkt m50tek niestety.

robertbmw 

Doczy: 23 Lip 2007
Skd: Kilkenny, Irlandia
Wysany: 2007-08-04, 03:52   

Cytat:
i tak co pewien czas sie dlawi ( potrafi nawet troche postrzelac w filtr przy pelnym wdepnieciu gazu, ale zadko sie zdaza )

Cytat:
ale jak Ci chodzi na gazie to raczej cewki odpadają

Jeżeli cewek jeszcze nie podmieniałeś to lepiej to zrób jak najszybciej, choćby dla wyeleminowania ich z podejrzeń. Tak dużo roboty przy tym jest :P
Cytat:
Obejżyj też dokładnie cewki , to słaby punkt m50tek niestety.

Tak jak czaja napisał, jest to dolegliwość, która jako pierwsza powinna być brana pod uwagę.
We wszystkich cyklach pracy silnika, w których występuje zwiększona dawka paliwa (zimny silnik, wzbogacanie dawki przy przyspieszaniu, podczas gwałtownego wciśnięcia gazu) musi wystąpić także wzmocniona iskra, po to chociażby, aby zwiększona dawka paliwa świecy nie zalała, co może doprowadzić do wyskoku zapłonu w jednym momencie lub więcej. Żeby jednak iskra ta wytworzyła się w pełni na świecy, to cewka musi być w 100% sprawna, a tego sprawdzić się nie da. Przebicia w cewce, jakie potrafią sięz biegiem czasu pojawić sprawiają, że moc iskry rozdzielana jest na więcej niżeli jedno miejsce wystąpienia (na świecy) Czasem jest to na fajkach, czasem do głowicy, a czasem do rdzenia trafa w cewce. Nie daj, żeby przebicie pojawiło się do uzwojenia pierwotnego, co może powodować napięcia statyczne na zasilaniu cewki i tym samym w sterowniku silnika (przypadek rzadki, ale wczoraj się z nim zetknąłem)

Że dobrze chodzi na gazie ??
Gaz nie potrzebuje tak mocnej iskry jak benzyna, aby doszło do zapłonu, Jest to gaz, a nie rozpylona ciecz, która aż tak szybko nie paruje. Dlatego na gazie będzie chodził dobrze.

Jest jeszcze mozliwośc, że faktycznie masz przypchane wtryski. Nie potrafią one już podać dostatecznie dużej ilości paliwa na cylindry, jakie potrzebuje silnik w danym momencie. Najbardziej odczuwalne to będzie właśnie na zimnym silniku, kiedy wtryski pracują z wydłużonym czasem otwarcia i dawkę paliwa muszą dostarczyć taką, jaką przewidział producent. Czas otwarcia wtrysków jest ograniczony, więc w inny sposób już jej zwiększyć się nie da, a silnik jej potrzebuje. Na ciepłym silniku czas ten się skraca i pozostaje rezerwa czasowa na gwałtowne potrzeby dawkowania.
Zresztą podłączjąc komputer diagnostyczny można sprawdzić czas otwarcia wtrysków w danym momencie pracy silnika.

Powodzenia!

Pozdrawiam!

southOFheaven 
Szydera:>

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Płońsk
Wysany: 2007-08-11, 10:25   

mam pytanie do znawcow:

czy cewki od m60 v8 pasuja do m50? z wygladu sa takie same ale czy parametry sa rowniez identyczne?

licze na szybka odpowiedz..

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: