Witam. Tak jak w temacie. Betą na wolnych obrotach delikatnie trzęsie . Słychać przerywanie któregoś cylindra. Silnik M50b25. Po wciśnięciu gazu wszystko jest ok. Niedługo jade wymienić świece i fajki. Ma ktoś jeszcze jakieś dobre rady ? Pozdro
mariusz szkocja [Usunity]
Wysany: 2007-09-01, 16:44
siemka
na poczatek wymien swieczki i fajki tak jak mowisz i po wymianie zobacz czy usterka zostala wtedy trzeba bedzie pomyslec moze cewka siada?
Świeczki wymienione na NGK, fajki nówki Bosha, ale to nic nie pomogło jest tak jak było. Na wolnych całą beta delikatnie chodzi na boki, dalej słychać przerywanie cylindra. W jaki sposób można sprawdzić cewki ?
duchX [Usunity]
Wysany: 2007-09-09, 09:33
Wpiac sie w komputer koszt okolo 80 pln i wszystko wiesz
wszystkie cewki zostały sprawdzone i są w 100% sprawne. Cewki ok, świeczki nówki, fajki też są ok, a problem z betą mam dalej. Czy toś ma jeszcze jakies pomysły Pozdro
Ja mam u siebie za niskie wolne obroty, tak w granicach 600. Też budą potrafi zatelepać, pracuje nierówno, wypada zapłon. Podejrzewam wtryski zapieczone/uszkodzone (co prawda gazu nie mam) i się zabieram za ich sprawdzenie. Ale jeszcze to potrwa
No ja tez mam do czynienia z takim objawem tylko ze w tym przypadku sprawa jest oczywista. Gosc zakrecil silnikiem powyzej 8000 obr/min wbijajac przy sprincie zamiast 5-3. Silnik wprawdzie po tym wkrecal sie w miare normalnie ale na wolnych obrotach telepalo nim okropnie.
Zdjeto leb no i wyszlo szydlo z worka. Wszystkie wydechy po kolizji. Wprawdzie ulozyly sie w gniazdach i jakos trzymaly kompresje ale obraz byl niezbyt ciekawy....
Dlatego jesli zdarzylo ci sie przekrecic motor....
hej,
jedna z przyczyn zlego wkracania sie motoru i przerywania na wolnych jest brak pradu....
zdejmij kleme z akumulatora, rozkrec glowna wtyke laczaca wiazke silnika z wiazka samochodu(ta przy puszce bezpiecznikow) i przeczysc styki... u mnie bylo to samo i przez 2 tyg. meczylem sie z autem....
_________________ do Waskiej lampy trzeba dorosnac...
BERCIK - RIP
silnika nie katuje. Na zimnym max 3000 obrotów, a do odcinki bardzo żadko mi się zdarza , Na obroty wchodzi jak rakieta, trzęsie tylko na wolnych. silnik równiutko zaczyna chodzić od jakiś 800 obrotów. Pozdro
[ Dodano: 2007-10-04, 13:52 ]
Wkońcu zabrałem się za sprawdzenie szczelności dolotu. Okazało się że jedna rurka wypadła ze swego miejsca takie oczy miałem jak to zobaczyłem. Kilku mechaników dumało nad problemem i nic, a mi to zajeło 5 minut Teraz silniczek na wolnych cyka jak zegarek. Dzięki za porady Pozdro