BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Maly problemik ze sprzeglem(prosze o rady)E30
Autor Wiadomo
HAMANN E30 
German-Style

Doczy: 26 Sie 2004
Skd: BYDGOSZCZ
Wysany: 2004-10-23, 21:04   Maly problemik ze sprzeglem(prosze o rady)E30

Witam ponownie koledzy.
Mialem problem z wtryskiwaczem,ale juz go wymienilem poniewaz stary wtryskiwacz caly czas lał i zalewal mi swiece.Teraz jak go wymienilem po przejechaniu 10km autko zaczelo mi sie slizgac tak jakbym jechal automatem a nie manualem.Gdy wcisne gwaltownie gaz najczesciej na 2,3,4 i 5 biegu to obroty podchodza do gory a autko sie rozpedza tak jakby mial automatyczna skrzyniie biegow.Podobno jest to tarcz ale moze jest jakas regulacja na silowniku?
Czy ewentualnie gdybym wymienial tarcze sprzegł. to musze wywalac silnik czy tylko wystarczy odciągnąć skrzynie biegow?
Problem ten jest w autku BMW E30 2.0 na Le-Jetronic`u.
Z gory dzieki i pozdrawiam fanów naszej marki...

Daniel e-28
[Usunity]

Wysany: 2004-10-23, 23:02   

skrzynia do ściągnięcia

Marcin e30 
obibok :)

Pomg: 1 raz
Doczy: 20 Cze 2004
Skd: Łowicz
Wysany: 2004-10-23, 23:12   

Silnika nie musisz wyciągać tylko (jak napisał Daniel e-28 ) skrzynię. Inaczej to nie dasz rady. Jeśli wymienisz tarcze to potrzebny jest jeszcze wałek do ustawienia tarczy ale nie wiem jaka musi być średnica jeśli chodzi o 2.0. Tarcze możesz kupić nową lub nabić nowe okładziny.

fozgen
[Usunity]

Wysany: 2004-10-23, 23:40   

tarcze nabij nową , bo masz do wyboeu 215 lub 228 srednice zalezy tez czy koło jest jedno czy dwu masowe ,
a ja sądze ze to tylko sprzegło ......

fozgen
[Usunity]

Wysany: 2004-10-23, 23:42   

łatwiej skrzynie wyjąc niz silnik a poza ym wyjmowanie silika nie ma sensu skoro do skrzyni masz 8 srub i wał ..... tylko wysprzeglik odktrec caly a nie przewód odejdzie ci odpowietrzanie .... które pzrynajmiej w dizlach robi sie wbrew logice ...czyli strzykawka i płyn w króciec ....sprawdzone

kazik 

Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Wrz 2004
Skd: Wieluń
Wysany: 2004-10-24, 00:17   

Przerabiałem to w e30 320 l-jetronic.Aby wyjąć silnik najlepiej jest wyjać najpierw skrzynię biegów wiec po co potem wyjmować silnik :roll: .
Na wysprzęgliku nie ma regulacji wiec w najlepszym wypadku tarcza do wymiany(nabijać nie polecam bo potem cięszko wyważyć taką tarczę)
Jeśli masz odpowiednie klucze(potrzebna jest dosyć długa 17 płaska) i kanal to 3-4 godzinki roboty.A wałek do ustawienia tarczy wytoczy karzdy tokarz za grosze.

HAMANN E30 
German-Style

Wysany: 2004-10-24, 12:48   

Musze powiedziec,ze dzisiaj mialem autko na podnosniku i wstrzykiwalem plyn przez strzykawke do wysprzeglika na skrzyni biegow i gdy odkrecilem caly odpowietrznik to sie zdziwilem!!!
Nie wylecialo ani kropli plynu!!!czy to oznacz,ze tarcza mogla nie wysprzeglac jesli dziala ona hydraulicznie??????]
Wstrzyknalem jedna strzykawke okolo setki i dalej nic,caly czas sie slizga.Tylko dlaczego w wysprzegliku nie bylo ani troche plynu po odkreceniu odpowietrznika???????????
Prosze o info :cry:

loko

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Wawka
Wysany: 2004-10-24, 14:27   

to ze nie masz plynu w ukladzie to nie ma nic do tego zeby ci sprzeglo lapalo... bo wtedy caly czas powinno byc zacisniete...

wiec moglo ci sie zepsuc:
1. docisk ktory juz nie dociska wystarczajaco mocno i przez to wyslizgala sie tarcza
2. uszczelniacz walu masz dupniety i wali ci olejem w tarcze ktora sie slizga (ale wtedy ubywaloby ci oleju i bylyby wyciaki pod samochodem gdyz miedzy skrzynia a silnikiem jest spacjalna dziurka wlasnie po to ze jakby sie uszczelniacz rozszczelnil to zeby mogl olej wyplynac...
3. ale z tym sie nie spotkalem - walniety silownik sprzegla spod ktorego wali plynem hamulcowy na tarcze sprzegla...

tak czy inaczej trzeba zdjac skrzynie... a do tego potrzebujesz duzo przedluzek i klucze torxowe i przynajmniej jedna osobe do pomocy

fozgen
[Usunity]

Wysany: 2004-10-24, 18:43   ...

kolego patrząc na zdjecie przy nicku to wnioskuje ze to ty za mną jechałes na zlocie w toruniu na przejezdzie przez miasto .... :oops: ta moja to tak kopciła strasznie hihihi z flagą klubowa

Go

Wysany: 2004-10-31, 14:41   

jakia masz tarcz sprzegla?

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2004-11-04, 11:08   

A patrzyłeś czy płynu hamulcowego ci nie ubywa, jeżeli poszedł uszczelniacz siłownika(wysprzeglika) przy skrzyni to są dwie opcje płyn sika na tarczę i dlatego się ślizga ja tak akurat miałem ubywało mi około 100ml w ciągu doby i rano dolewałem płynu żeby wogóle wcisnąć sprzęgło... Sprawdż czy pedał sprzegła na wyłączonym silniku stawia opór jeżeli pedał wpada lub stawia mały opór lub z dużym luzem to napewno siłownik

HAMANN E30 
German-Style

Wysany: 2004-11-04, 11:54   

Dzieki wszystkim za pomoc.
Usterka jaka byla to wyje......a tarcz sprzęgła.

Wywietl posty z ostatnich:   
Ten temat jest zablokowany bez moliwoci zmiany postw lub pisania odpowiedzi
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: