Wysany: 2007-11-01, 20:20 olej w zbiorniku wyrównaczym i dziwne ciśnienie !?
Od jakiegoś czasu dziwne rzeczy się działy w M20B20 mojego teścia. Autkiem jeździmy bardzo mało, ale po każdej przejażdżce zawsze uchodził płyn chłodzący ze zbiornika wyrównawczego... po prostu ciśnienie wyrzucało nadmiar.. bardzo dziwne bo zawsze było płynu tyle co ma być.
W zbiorniku były również ślady oleju... stwierdziliśmy że poprzedni właściciel coś grzebał, ze prawdopodobnie wymieniał uszczelkę pod głowicą i zostawił bałagan po tych przejściach. Umyliśmy zbiornik i jazda dalej. Pewnego dnia po krótkiej jeździe (5km) staneliśmy na chwileczkę pod salonem BMW i nagle coś szczeliło... otwieramy maskę a tu rozerwany wąż od wody... ten od pompy do termostatu, wyrzuciło taki syf... że szkoda gadać... olej, woda...
zaholowaliśmy auto do domu, kupiliśmy nowy wąż, wyrzuciliśmy termostat bo myśleliśmy że może nie otwarł małego obiegu itd... robimy rundę... w sumie 1km. podnosimy machę, a tu wszystko syczy... szybko wykręciliśmy korek od zbiornika wody żeby znowu węża nie rozpieprzyło...
padło podejrzenie na głowice... uszczelke...
wiec dziś w wolnech chwili rozebrałem maszynę, zdjąłem głowicę i nic !
tłoki suche... blok i głowica niby całe..nie widać pęknięć... oczywiście w kanałach wodnych pełno oleju
powiedzcie co jest grane, bo ja juz sam nie wiem
dodam jeszcze że podczas rozbiórki wyszło na jaw że wężyk przelewowy-zwrotny z chłodnicy do zbiorniczka wyrónawczego był zapaprany olejem, ale mysłe ż eto by nie miało takiego wpływu
poradzcie bo nie wiem co robić
_________________ ZŁOCENIE i CHROMOWANIE śrubek od felg !
jeśli głowica nie jest pęknięta to obejrzyj uszczelkę pod głowicą pewnie ona przedmuchiwała
pozdro
uszczelka po ściągnięciu głowicy się podarła... oglądałem ja z teściem przez 20 minut i nic nie wymyśliliśmy.... chodzi o to że w oleju nie ma wody, jest olej w wodzie ... czy jest inna możliwość dostania sie oleju do wody jak przez głowice
dodam jeszcze że silnik jak był całkiem zimny strasznie przebierał, jak sie troche rozgrzał było ok i miał normalnego kopa, zero spadku mocy
_________________ ZŁOCENIE i CHROMOWANIE śrubek od felg !