Wszedłem sobie na allegro w poszukiwaniu jakiegoś ciekawego autka dla siebie. Zacząłem od Forda Focusa i ogarnęło mnie zdziwienie. Wersje USA ściągnięte właśnie ze Stanów można kupić do 30tys. za roczniki 2005, a nawet 2006. Czy to jest normalne? Gdzie tu jest haczyk?
Prawie wszystkie mają silniki 2.0 ponad 130KM i w dodatku automatyczną skrzynię biegów, choć zdarzają się również manuale.
No dobrze, ale jak się ściąga auto z USA, to trzeba zapłacić jakieś podatki, akcyzy i nie wiadomo co tam jeszcze. A z tego co wiem, to wychodzi znacznie więcej niż by sprowadzić samochód z Europy. Chyba, że to co słyszałem nie jest do końca prawdą. Bardziej mnie jednak interesuje czy warto kupować takie auto. Jakie mogą być różnice pomiędzy wersją europejską a amerykańską? Poza tym co pisze na wikipedii
dolar tanieje wiec auta szczegolnie luksusowe sa tansze od groma...
okazje mozna tam podlapac takie ze hoho, ale jak z oplatami to nie mam pojecia..
moj znajomy sciagnal nowe 7 stamtad i zaplacil kilkadziesiat tys mniej za nia nawet po wszystkich oplatach, a opcje ma taka ze , jak to w stanach
Pomg: 11 razy Doczy: 24 Gru 2006 Skd: Stalowa Wola/Kraków
Wysany: 2007-12-03, 11:23
Szef firmy, w ktorej pracowalem kupil sobie nowego Lexusa LS460. Siedząc kiedyś w jego samochodzie przypadkiem znalazłem jakieś papiery. Była tam faktura za auto-82900 dolców, co w przeliczeniu daje jakieś 230 tyś zł. U nas identyczny samochód 390 tyś....
Tam auta są poprostu tańsze, a auta niższej klasy, które u nas są na wypasie tam sa całkiem przeciętne i nikt za to nie woła dużej kasy.
za nowke motocykl crosowy trzeba dac 17tys (honda) jakas mega wypas najlepsiejsza.. clo za ten motor to 800pln (kolega sciagal) nie wiem ile za kontener placil ale wiem ze z kims sie zgadal kto wiecej gratow sciagal...
Ford Focus MKI ma inny przód (lampy, pas, zderzak) dla przykładu
Co do cła to jest ono normalnie naliczane czyli auto powyżej 10lat 60% wg. Eurotax czy podobnej.
Co do kontenera do 1000Eur kosztuje i wchodzą 3x Jeep Grand Cherokee
Auta są duuuuużo tańsze, kolega teraz kupił Forda F150 2000 któryś całość wyszła go 35 000zł
_________________ Pozdr. Łukasz
Renault Espace 2.0dci '07
Peugeot Partner 1,9d '99
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86
Dolar leci w dół i prognozują że będzie leciał dalej, mój ojciec z siora siedzą w stanach i kupili sobie Honde Accord Coupe z 2004 roku u dilera za 13tyś dolarówi, w przeliczeniu na nasze daje 30 tys zł, u nas za takie auto z importu (nie było wersji na europe) chcą 50-55tyś tak więc nawet na stosunkowo tanim aucie można być do przodu, jak dolar zleci poniżej 2zł to wtedy będzie masowe ciągnięcie aut z usa
to juz niete czasy ze sie czekalo pol roku na czesci. czesc jest dostepna od zaraz reszte zamowisz, tylko poczekasz z miesiac. zupelnie jakby na niektore czesci do np japoncow nietrzebabylo czekac.
_________________ nie rób nic na siłę.weź większy młotek
W stanach największym powodzeniem cieszą się auta z florydy (brak korozji) Nawet wiele osób przewozi auta na florydę do komisów żeby tam sprzedać. Mam w sumie pomysł.. Może jest kraj w unii, do którego można sprowadzić auto bez cła i podatku. A wtedy dalej z tego kraju można by do polski już na normalnych zasadach przeca.
No i nie zapomnijcie że bardzo często samochody różnią się zawieszeniem tzn na USA jest bardziej pontonowe... z wykończeniem też różnie to bywa ! Zobaczcie sobie w jakimś komisie jak będzie stał Cayenne z USA i z Europy jak się różnią w środku...
_________________ Nie Umiesz Ustawić Zaworów w Swoim M20/M30 ? Call On Me !
Pomg: 3 razy Doczy: 18 Pa 2004 Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2007-12-04, 11:37
sciaga sie samochod na litwe )tam sie cla nie placi, lub placi sie grosze)tam go rejestruje, pozniej juz na cala europe mozna go zozprowadzic.
paru kolesi u mnie sie tym zajmuje.