BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Dyfer do Ety
Autor Wiadomo
Pancin 

Doczy: 05 Lis 2004
Skd: Świętokrzyskie
Wysany: 2004-11-24, 21:36   Dyfer do Ety

Namierzyłem na allegro człowieka, który handluje róznymi rzeczami dp E30. Ma w swojej ofercie dyfry, ponoć przeróżne. Chciałbym założyć krótszy dyfer do swojego auta i zastanawiam się nad doborem przełożenia. Z tego co się orientuję (tabliczkę na dyfrze mam bardzo zardzeowałą i nie mogę jej odczytać) to Super Eta miała przełożenie coś koło 3, czy nawet mniej. Plan, jak opisywałem we wcześniejszych postach mam taki, żeby zrobić z tego auta coś mocnego, w okolicach 200KM. Chciałbym dobrać takie przełożenie, żeby w przypadku wyciągnięcia większej mocy nie stawiało go bokiem na 4-tym biegu, :wink: a jednocześnie, żeby auto dobrze przyspieszało (Vmax mniej ważny). Gość ma mi też załatwić szperę. Jakie przełożenie będzie najbardziej optymalne?

yoshi 
Pepsi Mrucielago

Pomg: 7 razy
Doczy: 21 Lis 2004
Skd: Warszawa - Zacisze
Wysany: 2004-11-24, 22:42   

ja mam dyfer od Ety 2,93 i przyspieszenie na nim zadne :!: ale to automat wiec sie nie stresuje przynajmniej malo pali :)
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86

BOR 

Doczy: 18 Sie 2004
Skd: Łódź
Wysany: 2004-11-24, 22:47   

SuperEta ma przełożenie 3,25. Stara Eta ma 2,93, a najstarsza z 1985r ma 2,79.

Co do doboru przełożenie w grzebanej Ecie to zależy jakie obroty maksymalne będzie osiągać. Prawdopodobnie bedziesz mial coś koło 6500 max. to ja proponowałbym most 3,64 taki, jak był w starszych 325i.

KWKPiotr 

Pomg: 5 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Radomsko
Wysany: 2004-11-25, 05:40   

Szukaj przede wszystkim mostu ze szperą!
co do przełożenia - zgadzam się że zależy to najbardziej od tego jak wysoko bedzie się kręcił silnik.

Pozdro.

Pancin 

Doczy: 05 Lis 2004
Skd: Świętokrzyskie
Wysany: 2004-11-25, 07:04   

Zakładam, ż nie będzie się kręcił wyżej niż 6500rpm.

loko

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Wawka
Wysany: 2004-11-27, 17:25   

moja jest supereta i miala 2,93 i napewno oryginalnie... jestem tego pewien... jesli moc auta ma byc kolo 160-180KM to mozesz sie bawic dyframi nawet 3,91 ale nie wiecej... ja mam obecnie taki... jezdzilem na szperze 3,73 i na dyfrze 3,64... roznica w sumie niewielka ale zawsze jest... jesli jednak zmierzysz sobie juz to auto na hamowni po przerobkach i rzeczywiscie wyjdzie ci kolo 200KM to wtedy szukaj szpery 3.15 albo dyfra max 3,64... zaufaj mi... auto bedzie wtedy mialo na tyle duzy moment ze bedzie idealnie... pisze ci jak ja bym zrobil i wynika to z jakiegos mojego doswiadczenia w jezdzeniu na codzien z takim silnikiem :-)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: